Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 29.12.2011.
10:04
Pressonline A

Bebisiteri traže do 200 evra u najluđoj noći

Brigu o najmlađima u najluđoj noći nude mnogi privatni bebi-servisi u Beogradu. Roditelji koji nemaju kome da ostave decu na čuvanje za Novu godinu moraće da izdvoje od 2.000 dinara pa do nekoliko stotina evra, u zavisnosti od broja mališana i agencije koja nudi ove usluge.

Foto: Ilustracija
 

Američki recept za čuvanje dece - bebisiter servisi, već godinama, sa manje ili više uspeha, opstaju i u našoj zemlji. Naravno, i cena ovih usluga je svetska - sat ljuljanja, hranjenja ili kupanja dece košta, u zavisnosti od agencije, od 300 do 1.000 dinara!

Da bi mame i tate mogli da se opuste i Novu godinu dočekaju sa prijateljima u nekom od omiljenih restorana, nekoliko bebi-servisa je odlučilo da i ove godine ponudi usluge čuvanja mališana u najluđoj noći. Iskustva zaposlenih su pokazala da ljudi panično traže dadilje upravo na sam dan dočeka.

Pouzdanost i stručnost

Internet ponuda

Internet je pretrpan oglasima ponude i potražnje za ovu uslugu. Svako ko odluči da "na slepo" angažuje osobu iza koje ne stoji firma trebalo bi dobro da je proveri. Jer buduća dadilja ima obavezu, ako se od nje to zatraži, da roditeljima dostavi na uvid fotokopiju lične karte i potvrdu da nije krivično gonjena ni osuđivana.

Roditelji imaju jasno precizirane kriterijume, koje mlade dadilje moraju da ispune. Devojke bi, tako, prema željama roditelja, trebalo da budu vedre, komunikativne i raspoložene.

U privatnoj agenciji za bebisiting "Kolibri" liste čekanja ne postoje, ali se problem javlja kada roditelji, što najčešće i rade, počnu da traže pomoć u "pet do dvanaest", pogotovo dan-dva uoči praznika.

- Pred praznike telefoni maltene i ne prestaju da zvone. Angažujemo isključivo visokokvalifikovano i obučeno osoblje koje čuva decu u domu roditelja. Imamo više od 200 dadilja koje su stalno angažovane i ne može se dogoditi da klijent ostane bez saradnice - kažu u agenciji "Kolibri".

Uoči novogodišnjih praznika roditelji željni provoda uveliko tragaju za pouzdanim i stručnim osobama koje će im čuvati decu.

- Među korisnicima prednjače imućni klijenti, profesionalni sportisti, političari, lekari, bankari, a imamo i dosta stranaca koji su u Beograd došli za praznike pa traže naše usluge. Cene zavise od toga kojim jezikom deca govore i koliko ih ima u porodici. Za sada nudimo promo paket od 119 evra za dvanaestočasovno radno vreme u toku novogodišnje noći koji podrazumeva čuvanje jednog deteta. Za čuvanje dvoje ili više dece cena promo paketa je 149 evra - rekli su nam u toj agenciji. Stranci za čuvanje jednog deteta treba da izdvoje 169 evra, dok za dvoje mališana treba platiti 229.


Veliko interesovanje

 

Ko može da čuva decu

*Pre nego što dođu na razgovor za posao, budući bebisiteri moraju da prođu niz testova, kao što su psihotest i testovi ličnosti i sposobnosti.

*Ako budući saradnik zadovolji norme koje su neophodne da bi se ovim poslom bavio, zakazuje se razgovor.

*Ono što je poželjno je da već imaju iskustva u radu sa decom ili da su iz struke bliske ovom pozivu, na primer studenti završnih godina ili tek diplomirani psiholozi, pedagozi i medicinski tehničari.

* Strogo se vodi računa o tome ko može da dobije posao, kao i da svi kandidati moraju da prođu posebnu obuku u trajanju od 10 dana.

 

U bebi-servisu "Gatos" napominju da je poslednjih dana interesovanje roditelja za najam bebisitera u najluđoj noći ogromno.

- Kod nas nema više slobodnih bebisiterki. Interesovanje je bilo izuzetno veliko, a inače cena čuvanja deteta po satu košta sedam evra - kaže Milica Đuričić.

Usluge bebisitera u nekim agencijama su znatno niže.

- Slobodnih bebisiterki za Novu godinu još ima. Cena njihovih usluga je 2.000 dinara za brigu o deci 31. decembra od 20 sati do 8 časova ujutru sutradan. Naše bebisiterke za najluđu noć organizuju poseban provod najmlađima, zajedno kite jelku, otvaraju poklone, đuskaju uz muziku, a deca ponekad vole i da se maskiraju - istakla je Branka Selena, direktor privatnog bebi-servisa "Dečji osmeh".

U ovom bebi-servisu napominju da su cene ranijih godina bile mnogo veće, ali usled ekonomske krize sada su dosta umanjene.

Valentina Nikolić iz agencije "Mirna kuća" kaže da se roditelji uveliko raspituju za novogodšinju noć.

- Mlađi roditelji pitaju kolike su im šanse da unajme pouzdanu bebisiterku kojoj će poveriti dete na nekoliko sati u novogodišnjoj večeri. Mnoge mame i tate su unapred rezervisale termine za najluđu noć. Cena je 390 dinara po satu za čuvanje jednog deteta - kaže Valentina Nikolić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.12.2011. 10:25
Nema sanse da bi ja iznajmila nekog da mi te noci cuva decu ne zbog cene nego cisto zbog roditeljstva i najlepsih trenutaka u krugu porodice...Deca ce jednom da odrastu i pocnu da odlaze sa drustvom a godine kad smo sa njima na praznike i druga veselja nikad se vise vratiti nece...Secam se novih godina sa roditeljima..nikad nas nisu ostavljali ni kod babe i dede za to vece..a iskreno ne bi se mogla opustiti da znam da mi neko koga dobro ne poznajem to vece sedi uz decu koja su tek osetljiva...
Četvrtak 29.12.2011. 11:38
Zbog vas Beogradjana propada cela Srbija! Ama vas čovek treba da menja za sever Kosova!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online