Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 29.12.2011.
01:38
Večernje novosti A

Kuper: Ništa ne namećemo Srbiji

Brisel nema nameru da dovodi u pitanje Rezoluciju 1244 SB UN, kao ni Ustav Srbije, rekao je evropski posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine Robert Kuper.

Verujem u dogovor: Robert Kuper

Kuper je kazao da očekuje da će se pregovarači Beograda i Prištine sresti ponovo u januaru, ali da još nije preciziran datum, pišu ''Večernje novosti''.

Na pitanje da li postoje namere da se nametnu rešenja koja ruše Rezoluciju 1244, Kuper je odgovorio:

“Mi smo, zapravo, veoma blizu dogovora. Postoji još samo nekoliko preostalih otvorenih pitanja, iako ona mogu da budu teška. Dve su osnovne činjenice. Prvo, regionalna saradnja je suštinski cilj Evropske unije. Ona je zasnovana na ideji da ljudima treba dati prioritet nad politikom. Druga činjenica je da je, po srpskom Ustavu, Kosovo deo Srbije. Treba, dakle, da pronađemo rešenje koje to poštuje, što će dozvoliti Srbiji da održi svoju ustavnu poziciju, istovremeno omogućavajući praktičnu saradnju. To može da se uradi. Savezna Republika Nemačka nikada nije odustala od pretenzija na Istočnu Nemačku, i nikada je nisu priznali. To su potvrdili nemački sudovi i pravni eksperti, ali to nije sprečilo dalekosežnu saradnju. Ustav Republike Irske izražava pretenzije na teritoriju Severne Irske, od Sporazuma na Veliki petak, koji je izrazio težnju za mirnim ujedinjenjem. To nije sprečilo članstvo u EU ni Velike Britanije, ni Irske, i čak je pojačalo njihovu saradnju na svim poljima”, kazao je on.

Upitan da li će lično da poštuje u pregovorima principe iz Rezolicije 1244, Kuper kaže:

“Rezolucija 1244 SB UN postoji i niko to ne može poreći, samo se na različite načine tumači. U praksi, ono što je bitno, jeste Ustav Srbije, koji je nedvosmislen. Niko neće ništa nametati Srbiji. Niko neće primoravati Srbiju da priznaje Kosovo ili da menja svoj Ustav. Ali, ja i dalje verujem da je regionalna saradnja, uključujući i učešće Kosova, praktičan predlog i politička neophodnost. To će biti dobro za stabilnost i obezbediće još jedan nivo zaštite za Srbe na Kosovu."

Na pitanje da li je zadovoljan dosadašnjim tokom dijaloga, Kuper je odgovorio odrično.

“Ne, nisam zadovoljan. Siguran sam da postoje mnoge stvari koje smo mogli da uradimo bolje. Mogu da se setim desetak stvari koje bih uradio drugačije, kada bismo iznova počeli. Ali, naučili smo mnogo i prešli smo dug put. Još ima mnogo toga da se uradi. Atmosfera dosta varira. Moj stav je da imamo posla sa zajedničkim problemom koji treba da pokušamo da rešimo zajedno. Samo tu i tamo vidim bleskove takvog duha. Međutim, najveći deo vremena, svako od nas pokušava da se nosi sa svojim sopstvenim problemom. Prirodno, jer smo svi plaćeni za to. Ali, to nije najefikasniji način za delovanje. Sklapati dogovore je veoma teško. To se dešava samo kad obe strane idu preko njihovih crvenih linija. Normalno je, dakle, da su, kada postignete sporazum, svi umorni, napeti, nervozni, da im je svega dosta. Ali, za deset godina, ako rešenja koja smo našli budu funkcionisala, niko se neće sećati šta su bili problemi.“

Upitan kako Beograd može da garantuje primenu dogovorenog, ako Srbi sa severa odbijaju da priznaju i primene postignute sporazume, Kuper je kazao: “Postoje samo dve strane. Rezolucija UN, na kojoj se zasniva dijalog, jasno ističe da se radi o Srbiji i Kosovu. Niko ne želi podelu. Smatram da je nedavna izjava predsednika Tadića na tu temu veoma jasna.”

“Treba da čujemo stanovnike severa. Kad kažem čujemo, mislim kako na Brisel, tako i na Prištinu i Beograd. S druge strane, teško je slušati kada su ljudi na barikadama, uzvikuju slogane i bacaju kamenje”, odgovorio je Kuper na pitanje da li je neophodno uključiti i predstavnike Srba sa severa u dijalog.

O uticaju konflikata na severu na dijalog, Kuper je "Novostima" rekao:

“Na severu postoji posebna situacija kojoj je potrebno rešenje. To ćemo na kraju postići samo kroz mir, dijalog i kompromis. Nasilje ništa ne rešava. U stvari, samo odlaže rešenje.”

POVEZANE VESTI

Četvrtak 29.12.2011. 07:14
Ма да, бре, самоубише се "господа" од хуманости и владавине права...
Četvrtak 29.12.2011. 12:00
Koliko izmisljenih funkcija,a sve i jedna ima isti cilj...unistenje Srba i Srbije!vatikan je naostrio kandze.ali mislim da na kraju ostaje i bez kandzi i bez glave!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online