Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.12.2011.
09:09
Smedia A

Jedan poslanik vredan 2,7 miliona dinara

Političke partije u Srbiji imaju finansijski "motiv više" da učestvuju u predstojećoj izbornoj trci. Predlogom budžeta za 2012. izdvajanja za kampanju i redovan rad stranaka dvostruko uvećana. Prema tom predlogu budžeta, jedno osvojeno poslaničko mesto vredi oko 2,7 miliona dinara.

Poslanici u Skupštini Srbije
 

Političke stranke koje planiraju da izađu na naredne parlamentarne izbore dobile su dodatni motiv za što bolji rezultat, jer će jedno osvojeno poslaničko mesto omogućiti pokrivanje troškova izborne kampanje od oko 2,7 miliona dinara.

Ovo je proračun nevladine organizacije Transparentnost Srbija, koja procenjuje da je vladinim Predlogom budžeta za 2012. predviđeno posebno izdvajanje od 844,028 miliona dinara za finansiranje kampanje. Od tog iznosa 168,8 miliona biće podeljeno „na ravne časti“ između svih izbornih lista, a na ostatak će za pokriće troškova izborne kampanje moći da računaju samo parlamentarne političke partije, pri čemu će jedno osvojeno poslaničko mesto omogućiti pokrivanje troškova od oko 2,7 miliona dinara. Povrh toga, za izborne kampanje na drugim nivoima vlasti biće izdvojeno još oko 250 miliona dinara iz budžeta AP Vojvodine i lokalnih samouprava.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, za Danas kaže da je cifra od 2,7 miliona dinara "po poslaniku“ duplo veća nego na prošlim izborima od pre četiri godine, jer su sva izdvajanja za stranke iz državnog budžeta dvostruko uvećana. Prema njegovim rečima, zbog uvećanja državnih izdvajanja za izbornu kampanju postoji mogućnost da aktivnosti političkih stranaka i koalicija budu „veoma skupe“ i da je zato loše što zakonodavac nije ograničio novac koji u tu svrhu može da se prikupi.

Nenadić procenjuje da će ponašanje partija u izbornoj kampanji zavisiti od toga koliko će biti svesne da će svi prihodi i rashodi biti kontrolisani.

"Ukoliko se budu plašili kontrole, biće manje kršenja zakona. Ova kampanja će biti primer, a pravi efekti kontrole desiće se tek na izborima koji će doći posle ovih 2012. godine“, kaže Nenadić, koji ujedno upozorava da predlogom republičkog budžeta uopšte nije predviđeno izdvajanje sredstava za kontrolu izborne kampanje.

Prema navodima Transparentnosti, predlogom budžeta Srbije za 2012. za finansiranje redovnog rada parlamentarnih stranaka predviđeno je 926,9 miliona dinara.

U prvih šest meseci 2012. primenjivaće se odredbe starog Zakona o finansiranju političkih stranaka, na osnovu kojih bi trebalo izdvojiti 349,6 miliona za ovu namenu, dok je Vlada predložila da se izdvoji samo 293,9 miliona. Međutim u drugoj polovini godine novac će biti izdvajan na osnovu novog Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i biće dvostruko veći - 633,02 miliona dinara.

Transparentnost navodi da je iskustvo drugih zemalja pokazalo da se sa znatnim povećanjem budžetskih dotacija smanjuje zainteresovanost i angažovanje političkih stranaka u prikupljanju članarine.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online