Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.12.2011.
05:33
Press A

Srbija imala obavezu da Frenkiju da garancije

Vlada Srbije imala je obavezu po zakonu da izda garancije Franku Simatoviću i omogući mu da umesto u pritvoru u Sheveningenu praznike provede kod kuće u Beogradu, ističu pravni stručnjaci za "Pres". Simatovićevi advokati smatraju da je njegov dolazak u Srbiju sprečila BIA.

Vlada Srbije imala je obavezu po zakonu da izda garancije Franku Simatoviću
 

Pretresno veće Haškog suda odobrilo je Simatoviću dolazak u Srbiju u periodu od 16. decembra do 5. januara, tokom zimske pauze u radu Tribunala. Tribunal je pozvao Vladu Srbije da obnovi garancije za privremeno puštanje Simatovića, ali ona to nije uradila.


Bakrač: Potpuno neverovatno

- Prema Zakonu o saradnji sa Tribunalom, Vlada je dužna da obezbedi garancije za Simatovića. Jedini uslovi za to su da je državljanin Srbije, što jeste, i da se dobrovoljno predao, što takođe ispunjava. Sam Haški tribunal je u svojim izveštajima ocenio da Simatović na slobodi neće predstavljati opasnost. Tim činom država je prekršila zakon i ovo je presedan u praksi Tribunala! Nikada se još nije desilo da neka država ovako reaguje - naglašava advokat Mihajlo Bakrač.
 

Vida Petrović: To je strašno

Vida Petrović, bivša predsednica Vrhovnog suda, kaže da nije u redu što Simatović nije dobio garancije.

- To je strašno. Jedini razlog da ne daju garancije jeste ukoliko su procenili da sami ne mogu da garantuju za njegovu bezbednost, ali u tom slučaju moraju to i da obrazlože - kaže Petrović.

U kabinetu premijera Srbije Mirka Cvetkovića juče nismo mogli da dobijemo komentar gde je zapelo sa garancijama za puštanje Simatovića za praznike.

On je izrazio uverenje da je čitavu stvar zaustavila Bezbednosno-informativna agencija (BIA).


- Pretpostavljamo da je BIA stopirala Simatovićev dolazak u Srbiju. To može da bude veliki problem jer dovodi u pitanje bezbednost njegove porodice koja živi u Beogradu, a predstavlja i lošu poruku koju država daje svedocima koji tek treba da dođu u Hag - ističe Bakrač.

Dušan Bajatović, predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Narodne skupštine, naglašava da ne vidi ni jedan razlog zašto Simatoviću nije odobren dolazak u Srbiju.


- On se dobrovoljno predao i po zakonu država jeste dužna da mu da garancije. Ne znam zašto to nije urađeno, niti vidim razlog da mu se to ne odobri kada ni sam Tribunal nije pravio pitanje oko njegovog puštanja. Takođe, on je i ranije puštan i nikada nije pravio probleme - kazao je Bajatović.


Stojić: Bez komentara

Šef kabineta direktora BIA Jovan Stojić juče nije želeo da govori u vezi sa ovim slučajem. Iako smo mu predočili da se sumnja da upravo BIA nije želela da garantuje za Simatovićevu bezbednost, odgovor je izostao.

- Taj slučaj nismo do sada komentarisali niti ćemo to u ovom momentu uraditi. Nemam šta da kažem - rekao je Stojić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online