Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 26.12.2011.
12:31
Beta A

Srbi i Albanci: Preskupo auto osiguranje

Predstavnici Srba sa Kosova i Albanaca sa juga Srbije izrazili su danas nezadovoljstvo zbog visine auto-osiguranja koje moraju da plaćaju pošto je danas počeo da se sprovodi sporazum Beograda i Prištine o slobodi kretanja.

Načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Dragan Nikolić ocenio je da plaćanje 100 evra mesečno za osiguranje vozila sa "KS" (takozvane UNMIK tablice) tablicama prilikom ulaska u centralnu Srbiju za Srbe u Kosovskom pomoravlju bukvalno znači da sloboda kretanja, iz finansijskih razloga, više ne postoji.

Na administrativnim prelazima se primenjuju evropski standardi, a ljudi žive po afričkim standardima
 

Nikolić je agenciji Beta rekao da je "sporazum o slobodi kretanja po kome će Srbima južno od Ibra biti potrebno oko 1.000 evra godišnje samo za ulazak u centralnu Srbiju fantastično smišljen plan za potpuno uništenje jednog naroda".

"Ovom uredbom direktno je pogođeno oko 30.000 Srba koji žive u opštinama Gnjilane, Kosovska Kamenica, Vitina i Novo Brdo, koji su upućeni na svakodnevno prelaženje administrativnih prelaza Končulj i Mučibaba, u opštinama Bujanovac i Preševo, na kojima se primenjuju evropski standardi, a oni žive po afričkim standardima", kazao je Nikolić i naveo da "Srbi u Kosovskom pomoravlju od 1999. godine nemaju bolnicu niti porodilište, i da su za takve zdravstvene usluge upućeni na Zdravstveni centar Vranje, kao i za matičnu službu ili usluge gnjilanskog SUP-a koji su takođe izmešteni u Vranje, do kog mogu da dođu samo u svojim automobilima jer nema autobuskog prevoza ni železnice".

"Ne postoji velika razlika u troškovima da li neko ima KS, takozvane UNMIK-ove tablice koje su statusno neutralne ili RKS tablice, jer se sa KS tablicama od danas plaća osiguranje od 100 evra mesečno, dok se sa RKS tablicama plaća 3.500 dinara za dodeljivanje privremenih tablica prilikom svakog ulaska u centralnu Srbiju, i još 500 dinara dnevno", rekao je Nikolić.

"Sa KS tablicama su obeleženi da su Srbi"

Prema njegovim rečima, ako se Srbi na Kosovu odluče da uzmu RKS tablice to je više zato što ih svi imaju na Kosovu, dok su sa KS tablicama obeleženi da su Srbi.

"Niko nas do sada iz Ministarstva za Kosovo i Metohiju ili pregovaračkog tima Beograda nije zvanično obavestio šta će značiti sporazum o slobodi kretanja, niko nas nije pitao da li se mi sa time slažemo ili ne. Znamo uglavnom ono što čujemo iz medija i šta vidimo na terenu, i možemo da čekamo šta će biti objavljeno u
Službenom glasniku", rekao je Nikolić.

Redžepi: Srbija je tražila plaćanje osiguranja

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi izjavio je da je Priština spremna da povuče odluku o osiguranju vozila, koja dolaze iz Srbije, onog trenutka kada Beograd povuče svoju odluku, precizirajući da je Srbija tražila plaćanje osiguranja.

"Radi se o privremenim recipročnim merama koje smo uveli, zato što je Srbija insistirala da automobili sa KS tablicama plaćaju osiguranje na ulazu u Srbiju. Mi smo tražili da niko ništa ne plaća", rekao je Redžepi i dodao da je Brisel prihvatio taj srpski zahtev, ali i da je "Srbija tražila iznos veći od 100 evra".
Prema njegovim rečima, najbolje rešenje je da stvore fond solidarnosti čije sedište može biti i u trećoj zemlji.

Jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije Riza Halimi, iz opštine Preševo, ocenio je da nakon uvođenja plaćanje osiguranja od oko 105 evra mesečno za ulazak na Kosovo, umesto obećane slobode kretanja sada postoji potpuna blokada kretanja.

Sada umesto administrativnih imamo finansijske poteškoće i to nepremostive, izjavio je Halimi za agenciju Beta.  Halimi, koji je i predsednik Partije za demokratsko delovanje, dodao je da su "pre postizanja sporazuma o slobodi kretanja Beograda i
Prištine samo Albanci sa Kosova bili sprečeni da dolaze u Srbiju, a da su ovakvom uredbom i naplatom osiguranja sada i građani Srbije sprečeni da odlaze na Kosovo".

"Naplatu osiguranja za ulazak na Kosovo najviše će osetiti Albanci iz preševske doline koji imaju rodbinske veze na Kosovu, a i potrebu da svakodnevno ili često zbog posla putuju do Gnjilana ili Prištine. Zamislite kako neko sa prosečnom platom od 200-300 evra može da plaća mesečno 100 evra samo za osiguranje vozila za ulazak na Kosovo", kazao je on.

Halimi je naveo da mu "nije jasno šta je bilo zamišljeno da se postigne ovakvom uredbom koja je za stanovništvo katastrofalna".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.12.2011. 14:43
Проклета Србијо, почињем себе да мрзим, почињем да се кајем што сам Србин, Јел има овога код шиптара, има ли границе између албаније, македоније, црнегоре и косова. Свуда где живе шиптари путеви су слободни, погледајте на гоогле мапс. Био сам граничар и одлично познајем бар 50 км границе. Сада кад погледам на гоогле колико путева нових преко некадашње границе... А нама нас Србија затвори у гето, у 40 км пута, у три насеља, оно што шиптарима са НАТО-ом није успео? Ми ћемо на северу некако да се мучимо, али како ће централни део да живи. Ако ово заживи, СРБИ ЋЕ ИЗУМРЕТИ НА КОСМЕТУ. Устани СРБИНЕ, спаси браћу своју, скини багру,
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online