Ponedeljak 17. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Nedelja 25.12.2011.
11:31
Beta A

Jovanović: Evropa ili samoizolacija

"Samoizolacija" će biti cena koju će Srbija platiti ukoliko ne iskoristi priliku za uključivanje u Evropu, ocenjuje predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović.

Vlast jedino razmišlja o mandatima i izbornom rezultatu i zbog toga manipuliše i nacionalnom i evropskom politikom: Čedomir Jovanović
 

"Pitanje Evrope u Srbiji ne može biti predmet nekog izbora, kao što to nije ni u jednoj drugoj evropskoj zemlji. Kada Evropu kao neminovnost doživljavaju Nemci, Francuzi, čitav kontinent, onda je ambicija da Srbija svoj stav prema Evropi gradi na drugi način, tragajući za alternativom, više nego tragičan zato što nas unapred
osuđuje na neuspeh. Cena koju će Srbija platiti gubitkom tog evropskog horizonta je

samoizolacija", rekao je Jovanović agenciji Beta.

Jovanović je optužio vlast da jedino razmišlja o mandatima i izbornom rezultatu i da zbog toga manipuliše i nacionalnom i evropskom politikom.

"Cena te manipulacije je već previsoka - dezorijentisano društvo, potonulo u još dublju konfuziju, a lideri ove zemlje koji su bili dužni da budu orijentir na evropskom horizontu postali su antievropski front", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, sadašnja politika vlasti Srbije je "politika kontinuiteta" u načinu na koji država rešava kosovski problem i reguliše odnose sa svetom, ali i da vlast traga za modalitetima, koji bi joj "u izbornoj kampanji omogućili da nastavi da sedi na dve stolice - briselskoj i kosovskoj".

Predsedniče, kada će izbori?

"Tadić mora obezbediti elementarne demokratske uslove za dalji život u Srbiji, što znači da mi ne treba više da gledamo u pasulj i kalendar, prebrojavajući crvena slova po njemu da bi došli do odgovora na pitanja kada će biti izbori, već vrlo jasno mora sada saopštiti društvu kada misli da raspiše izbore", rekao je Jovanović.

"Očigledno je da je takva orijentacija neuverljiva do te mere da danas prvi problem vlasti ne predstavljaju neposlušni Srbi sa severa Kosova, ili mi kao opozicija u Srbiji, nego Evropa koja je izgubila svaku vrstu poverenja u kredibilitet poruka koje stižu iz Beograda", rekao je lider LDP.

Jovanović je rekao da Evropa "nikada neće dići ruke od Srbije", ali da uznemirava to što smo, kako je rekao, "mi sami digli od sebe ruke i u tom slučaju nema Evrope koja nam može pomoći".

"Kriza koja je danas ozbiljan problem Evrope pokazuje na koji način i mi možemo da rešimo naše nasleđene krize. Evropa nije potražila rešenje u starim aranžmanima, nego traga za nekim novim. To je ono što treba da bude i ključna osobina srpskog društva - da probleme koji su stari rešavamo novim metodima, novim politikama, a ne recikliranim politikama, koje smo jedva preživeli ili frazama koje ništa ne znače i nikoga ne obavezuju. I u tom smislu naredna godina je veoma važna", rekao je Jovanović i ocenio da će ceo izborni ciklus biti izgubljen ako "još jedanput popustimo svojim osobinama i pomislimo da je moguće funkcionisati na način na koji smo funkcionisali u prethodnih nekoliko godina".

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.12.2011. 11:30
Samoizolacija!!! Samoizolacija!!! Samoizolacija!!! Samoizolacija!!! Samoizolacija!!! Samoizolacija!!! Samoizolacija!!! Samoizolacija!!! Samoizolacija!!! Samoizolacija!!!
Nedelja 25.12.2011. 11:36
Decak nije vredan pomena,pa tako i njegovo razmišljanje.
Nedelja 25.12.2011. 11:42
idi prodavaj demagogiju to jest jajca za bubrezi nekom drugom,a nas ostavi na miru! Nego posto sve znas,reci nam kad ces da se predoziras? Posle da slavimo i crven dan da uvedemo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online