Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 23.12.2011.
12:24
Z. Marjanović - Vesti A

Titula ne vredi, živim od volana

Posle više od dve decenije školovanja, Perica Dinić (41), doktor ekonomskih nauka egzistenciju za sebe i porodicu obezbeđuje vozeći taksi u Gornjem Milanovcu. Svoj posao obalja odgovorno i ne gubi nadu da vreme neškolovanih političara i nepismenih biznismena jednom mora da prođe.

Neobično je da doktor nauka sedi za volanom taksija?

- U Srbiji ništa više nije neobično. Ne piše mi na čelu ko sam i šta sam, a posao taksiste smatram časnim. Da moram, ne bih se stideo ni kopanja kanala. Na sve treba gledati sa vedrije strane, uostalom, možda sam jedini taksista u Srbiji koji ima naučnu titulu.

Kako ste odlučili da se bavite ovim poslom?

Odgovoran kao za katedrom

 

Uprkos svemu, niste izgubili veru da će biti bolje?


- Ne gubim nadu jer mislim da gore od ovoga ne može da bude. Dok ne dođu bolja vremena, voziću taksi sa istom odgovornošću sa kojom bih predavao studentima. Uprkos svemu nikada svoju decu neću savetovati da ne uče i ne stiču akademske titule. Jer ovo stanje u kome drmaju neškolovani političari i nepismeni biznismeni je privremeno, ono jednom mora da prođe.

- Posle toliko godina učenja maštao sam kako ću se baviti ekonomijom, ali mašta i život su u velikom raskoraku. Nekoliko godina radio sam kao direktor Centra za socijalni rad u Gornjem Milanovcu. Međutim, kako to direktorsko mesto, kao i druga u javnim preduzećima zavise od politike, preko noći sam ostao bez posla. Pokušavao sam da se zaposlim na nekom od fakulteta kao predavač ili asistent, ali i za to su potrebne političke veze. Tražiti posao u privredi je ravno utopiji, jer gotovo i da ne radi. I, šta sam drugo mogao, otišao sam u taksiste. Iskreno govoreći, prvi dan bio mi je jedan od najtežih u životu.

Ima u tome i izvesne ironije?

- Da. Moja doktorska disertacija se odnosi na menadžment, liderstvo, neprofitne organizacije, socijalno preduzetništvo. Dakle, umesto angažmana na poboljšanju položaja socijalno ugoroženih, doživeo sam da i sam budem na berzi i postanem u neku ruku socijalni slučaj. Sve to posledica je pogrešne politike.

Šta znači pogrešna politika?

- To znači da među taksistima ima inženjera koji ne mogu da nađu posao, visokokvalifikovanih radnika koji su ostali bez posla, studenata koji vozeći taksi zarađuju za školarinu... Imam utisak da niko od nas nikome ovde ne treba. A nismo svi mogli da odemo iz zemlje. Eto, to je pogrešna politika i zato niko ne treba da se čudi što nam stručnjaci beže iz Srbije.

Petak 23.12.2011. 15:08
srbinbre6 Vi kao da ste jedan od politicara. A koje DOBRO ISKUSTVO iz ekonomije se sada predaje od nasih iskusnih predavaca. Covek pise sta je realnost danas i koja ga je pogodila, mnogi nasi visoko skolovani ljudi koji su imli mogucnosti otisli su u inostranstvo i odlazice sve dok su ovakvi politicari u vladi, ostajace oni koji nemogu da odu i oni koji nisu kvalifikovani odnosno neskolovani ali zbog dobrih veza dobijaju posao.
Petak 23.12.2011. 14:41
Surova realnost; U Srbiji je za sve potrebna politicka podobnost. Misljenja sam da su na egalu sa komunistickim sistemom gde se bez partijske knjizice nije moglo nista...
Petak 23.12.2011. 13:54
hm...........par dana radio u drzavnoj sluzbi i trazio posao da predaje ekonomiju ? Sa kojim radnim iskustvom ? Da predaje ono sto je on ucio i nije nikada radio ? Sta bi trebao da prenese ucenicima , koje znanje iz privrede ? Svasta
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online