Utorak 18. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 21.12.2011.
17:24
Vestionline A

"Ne možemo u EU bez priznanja Kosova"

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da su mu četiri ministra spoljnih poslova Evropske unije (EU) rekli da Srbija ne može ući u Uniju bez formalnog priznanja nezavisnosti Kosova.

Jeremić: Ne možemo na baš sve da pristanemo

Jeremić je na debati Srbija i EU rekao da do sada niko u uticajnim centrima moći nije razmislio o bilo kojoj drugoj mogućnosti za Kosovo, osim da Srbija prihvati Ahtisarijev plan i na kraju prizna nezavisnost Kosova "u punom formalnom smislu te reči".

On je rekao da Srbija u decembru nije mogla da ostvari status kandidata za članstvo u EU bez "eksplicitnog odustajanja" od Rezolucije 1244.

"Pokazali smo veliku fleksibilnost i spremnost da se pronađu rešenja kroz dijalog sa Prištinom, ali ne možemo da ispunimo tu vrstu zahteva", istakao je Jeremić.

UN se opire rezoluciji o trgovini organima

 

Vuk Jeremić je rekao da u Savetu bezbednosti UN postoji veliki otpor za usvajanje rezolucije koju je inicirala Srbija, o uspostavljanju međunarodnog mehanizma za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji, o čemu će biti reči na današnjim konsultacijama u Njujorku.

"Otpor uspostavljanju pune transparentnosti kada je reč o istrazi o trgovini ljudskim organima predstavlja čin moralne abdikacije pred okorelim kriminalcima i ratnim zločincima", poručio je Jeremić.

"Srbija nema nameru da na bilo koji način guši učešće i glas Prištine na regionalnim forumima. Ali, druga strana insistirala je da to ne bude pitanje učešća već članstva, a mi na to ne možemo da pristanemo", rekao je on.

Šef srpske diplomatije ponovio je da se spoljna politika Srbije neće menjati ni posle odluke Evropskog saveta 9. decembra i da ostaju ista četiri prioriteta: evropske integracije, teritorijalna celovitost, regionalna saradnja i ekonomska diplomatija.

"Nastavak evropskog procesa, reforme društva treba da ostanu prioritet za sve buduće vlade, a za ovu sigurno ostaju", poručio je Jeremić.

Napominjući da možda treba biti suzdržan u predviđanjima u vezi sa dobijanjem statusa kandidata u martu 2012, on je ukazao da je daleko važnije nastaviti reformski proces, koji vodi ka ostvarenju članstva u EU.

"Bez obzira na to šta se bude dogadjalo, treba strpljivo da nastavimo sa izgradnjom društva koje će biti kompatibilno sa evropskim okruženjem", naglasio je šef srpske diplomatije.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.12.2011. 17:26
Ti i ostali ste ga vec piznali..samo narod nije!
Sreda 21.12.2011. 17:53
Зашто ти кретеноиди (извињавам се администратору) већ једном не распишу референдум о еUропској будућности Србије и ослободе нас те море? Схватите: СМАРАТЕ НАРОД! Народ не жели у еU! Досаднији сте са еUропском унијом од овдашњег Сепхерија и Наташе Беквалац заједно.
Sreda 21.12.2011. 17:46
Jeremić: Ne možemo na baš sve da pristanemo ! Pa ono jeste...! Tadic i ova vlada je izljubila sve cipele i papuce po EU ko god je poturio nogu (mazohisticki fetis).Ostalo je masti na volju -- recimo lizanje puta NATO zlikovaca ka unistavanju SRBIJE do kraja
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online