Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 19.12.2011.
11:41
Večernje novosti A

I kineski jezik za srpske osnovce

Generacije koje su se školovale u doba SFRJ "gavarile su pa ruski". Na listi stranih jezika koje su osnovci učili bili su još engleski, francuski i nemački, a danas su u modi neki drugi jezici. Đaci vole italijanski i španski, ponegde se uči i grčki, a uskoro će u nekim školama početi da ovladavaju i kineskim znakovima.

Uskoro će vežbati kineske znakove...
 

Na listi jezika koje osnovci uče neprikosnoveno prvo mesto drži engleski. Danas gotovo svaki osnovac u Srbiji, zajedno sa slovima i brojevima, "sriče" i prve reči na engleskom. Zvanično, engleski uči 580.000 đaka osnovnih škola i to većina kao prvi jezik, od prvog razreda.

- Kao obavezni predmeti, prvi i drugi strani jezik, u školama su u ponudi i francuski, italijanski, španski, nemački i ruski. Ako postoje kadrovi i interesovanje roditelja da deca uče još neki jezik, on se uvodi kao treći, fakultativni, od trećeg razreda. Tako, na primer, postoje dve škole u Beogradu u kojima deca uče grčki jezik - objašnjava Vesna Fila, pomoćnik ministra prosvete i nauke.

Po interesovanju, posle engleskog sledi nemački jezik. Njega uči 87.000 osnovaca, a francuski 7.000 đaka manje. Četvrti na listi je ruski, sa 63.000 osnovaca koji ga uče. Moderni jezici u ponudi su u malom broju škola, pa tako časove italijanskog pohađa 8.000, a španskog 3.200 učenika osnovnih škola.

- Italijanski smo uveli pre desetak godina. Interesovanje je bilo ogromno. Do tada se kao prvi jezik učio engleski, a kao drugi ruski. Međutim, za kratko vreme italijanski je potpuno potisnuo ruski i sada sva odeljenja od petog razreda uče italijanski jezik - govori Vesna Baračkov, direktorka beogradske Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš".

Koji će jezik biti u ponudi neke škole, zavisi od više faktora. Prema rečima Vesne

Možda i turski

 

Jezička moda u škole stiže i pravo sa televizije.

 

- Mediji imaju ubedljivo najveći uticaj, pa kada su, recimo, bile popularne latinoameričke serije, deca su htela da uče španski - kaže Vesna Fila.

 

- Ne bi bilo iznenađujuće i da sada, opet zbog serija, zatraže da uče turski jezik, dodaje ona.

File, škola mora da ima nastavnika koji može da predaje neki jezik, ali i da postoji interesovanje roditelja i đaka.

- Ukoliko u školi već radi nastavnik koji je, recimo, završio italijanski jezik, a predaje engleski u nižim razredima, on može, ako ima zainteresovanih đaka, da zatraži odobrenje da drži nastavu italijanskog - objašnjava Fila.

Škola može da promeni jezik koji se u njoj uči samo kada, na primer, nastavnik ruskog ode u penziju, pa se većina izjasni da se uvede neki drugi jezik.

Dva strana jezika, po zakonu, uče se u svim osnovnim školama, ali ima i onih gde su jezici još više zastupljeni. U sedam osnovnih i pet srednjih škola u Srbiji organizovana je i dvojezična nastava, gde đaci deo predmeta slušaju na srpskom, a deo na stranom jeziku. Postoje varijante sa italijanskim, francuskim, nemačkim, mađarskim...

- Od 25 do 40 odsto nastave odvija se na stranom jeziku, a nastavnici za ovakve časove prolaze posebnu obuku - pojašnjava Fila.

Ovakve škole postoje u Beogradu, Novom Sadu, Gornjem Milanovcu, Staroj Pazovi, Subotici, Zrenjaninu... Jedna od njih je i novosadska gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj", u kojoj prirodni smer ima francusko-srpsku nastavu.

- Za ovaj program odlučuju se, po pravilu, izuzetno dobri đaci. Ovo je druga generacija i imamo 15 đaka u programu. Problem je u tome što u celom Novom Sadu, u jednoj generaciji osnovaca, svega 100 do 150 đaka uči francuski - kaže direktor Radivoje Stojković. Ovaj projekat podržali su Francuski institut i Francuska ambasada.

U toku je i priprema projekta po kome će da počne učenje kineskog jezika u osnovnim školama. Moći će da se prijave škole iz cele Srbije, a posle pola godine Ministarstvo će napraviti presek interesovanja da vidi gde bi ovaj program trebalo da bude uveden na duže staze.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.12.2011. 20:32
Pa i logicno je da se uci jezik buducnosti, i jezik kojim se najvise govori u svetu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online