Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.12.2011.
12:15
Blic A

Srpski lekari leče libijske ranjenike

Dva meseca pošto je završen rat u Libiji, radnici iz Srbije vraćaju se u tu zemlju. Led su probili medicinari, sedmoro lekara i tehničara, koji su put Tripolija krenuli pre mesec dana. Druga grupa medicinskih radnika, njih osmoro iz Beograda, Valjeva i Ćuprije, u glavni grad Libije putuje već sledeće nedelje.

Veliki broj medicinskog osoblja iz Srbije nije napuštao Libiju tokom rata

Reč je o lekarima i medicinskim tehničarima, koji su već radili u Libiji do početka građanskog rata, kada su se vratili za Srbiju. Oni imaju važeće vize i odlučili su da se vrate u Tripoli, u centralnu bolnicu.

Među njima je i Jelena Milošević koja je pre rata u Libiji provela 10 godina. Ona kaže da je trebalo da otputuju još ove nedelje, ali je put odložen zbog problema sa aerodromom u glavnom gradu Libije.

"Najverovatnije ćemo ići preko Tunisa, u utorak. Nećemo čekati da se na nivou država postigne zvaničan dogovor sa novim libijskim vlastima. Već smo radili tamo i dobili smo poziv iz bolnice da ponovo dođemo. Sve smo organizovali preko agencije. Kada stignemo, potpisaćemo ugovore o radu na godinu dana", kaže Jelena Milošević, medicinska sestra.

Libijcima, prema njenim rečima, nedostaje medicinski kadar, pa za naše lekare i tehničare ima puno posla.

"Imaju puno ranjenika i potrebna im je pomoć u ljudstvu", objašnjava ona.

Medicinsko osoblje Libiji potrebnije nego ikada

Pre rata, iz Srbije su organizovano odlazile grupe medicinskih radnika u kojima je bilo čak i po trista lekara i tehničara. Dobre zarade i uslovi života bili su jedan od osnovnih razloga. Plate lekara, čak i posle rata, veće su u Libiji nego u Srbiji.

"Početna plata za medicinsku sestru bez mnogo iskustva, iznosi oko 600 evra, dok lekar zarađuje oko 2.000 evra. To, naravno, može da bude i više, u zavisnosti od specijalnosti i godina staža. Osim plate, za medicinski kadar obezbeđen je i smeštaj, obično u krugu bolnice, koji se ne plaća", kaže medicinska sestra Stana Lukić, koja se već nalazi u Libiji, i dodaje da postoji mogućnost i da se radi ambulantno na terenu, što zaradu uvećava za 300-400 evra.

U Sabrati, gde Stana živi, nalazi se najveći onkološki institut u Libiji.

"Pre rata, u februaru, ovde je stiglo 12 medicinskih radnika. Bolnicu je napustilo svega troje njih. Sada se i situacija normalizovala. Bilo je zastoja u plaćanju, ali je sada sve u redu, plate se primaju redovno", kaže Stana Lukić.

Njena koleginica Vaska Igaz koja radi u OIL klinici u Tripoliju, kaže da je tamo trenutno oko 20 sestara iz Srbije. Većina njih nije napuštala grad kada je počeo rat.

"Plate su pristojne i redovne. Sa svojom 'libijskom' platom u Srbiji mogu da živim pristojno, ali u Libiji mogu mnogo bolje. Tokom rata je poskupelo sve, ali se cene polako vraćaju", kaže Vaska koja sa četvoro dece i mužem u Libiji živi već 12 godina.

"Ni tokom rata nije nam falila dlaka s glave. Nije bilo dana da me neko od Libijaca nije pitao da li mi nešto treba, hrana, smeštaj... Mnogi naši su otišli i sada se polako vraćaju. Već posle Nove godine očekujem da će taj broj biti mnogo veći i da će dolazak biti mnogo organizovaniji", priča Vaska i upozorava sve koji žele da dođu, da budu oprezni pri izboru agencija preko kojih dolaze.

Inače, delegacija libijskih prelaznih vlasti koja ovih dana obilazi institucije, uglavnom zdravstvene, po Srbiji, u našoj zemlji boraviće do subote. Kako je objavio "Blic", osim ponude da zbrine ranjenike gradonačelnika Jagodine Dragana Markovića, sa Libijcima nije dogovoreno ništa konkretno.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online