Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Petak 16.12.2011.
12:06
Z. Marjanović - Vesti A

Zna li Kapičić šta su batine

Vest da je u Beogradu nasred ulice i usred dana napadnut Jovo Kapičić (92), general Udbe, narodni heroj, rukovodilac akcije hapšenja Draže Mihailovića i upravnik zloglasnog logora na Golom otoku, i da je tom prilikom zadobio povrede, ne može nikoga da ostavi ravnodušnim, posebno ne njegove žrtve.

Adam Grujović

Jedan od njih je i Čačanin Adam Grujović (91) koji je na Golom otoku bez ikakve presude bio zatočen od 8. maja 1951. do 16. jula 1953.

Kako ste doživeli vest da je fizički napadnut upravnik logora u kome ste vi bili?
- Kao čovek nikako ne mogu da se složim sa tim da neko bude napadnut i povređen nasred ulice, ali ono što sam doživeo u logoru na Golom otoku, kao i svi drugi zatočenici, daje mi pravo da razmišljam drugačije, kao golootočanin. To što je doživeo Jovo Kapičić najmanje je što mu se moglo desiti u odnosu na ono šta je zaslužio. On kaže da zna razloge zbog čega je napadnut, a ja već 60 godina ne

Obeleženi kao gubavci


Normalno je da je Kapičićeva porodica potresena napadom na njega, ali šta je sa hiljadama porodica golootočana koji su doživljavali pravu torturu dok su im muževi i očevi bili na Golom otoku? Pa deca su nam bila obeležena kao da su gubava. Mnogi golootočani su umrli, a njihove porodice nikada nisu dobile odgovor zbog čega su bili osuđeni. Mnogi su po povratku sa Golog otoka umrli od posledica batinjanja, neki su završili u ludnicama, a mnogi su digli ruku na sebe jer nisu mogli da nastave život nakon torture na Golom otoku.

znam zbog čega sam bio na Golom otoku, i to bez ikakve optužbe i presude, kao i ostali koji su tamo poslati na "prevaspitanje", od kojih se mnogi nisu vratili.


Kapičić je zadobio ozbiljne povrede?
- I zbog toga mi je žao, ali odmah se setim kako smo ja i drugi logoraši izgledali nakon batinjanja na Golom otoku. Kapičić ne može ni da zamisli koliko su nas tamo tukli. Kad su nas istovarivali iz vagona u kojima smo proveli dva-tri dana bez hrane, vode i vazduha, dočekali su nas batinaši i prebijali nas motkama i mokrim konopcima. Bili smo vezani nekim američkim lisicama, dva po dva, tako su nas izbacivali sa visine od desetak metara. Onda nas je dočekao stroj od 3.000 zatvorenika, postrojenih u dve vrste, u cik-cak liniji. Svi iz stroja su morali da nas tuku da sami ne bi bili tučeni.


To je bio "topli zec"?
- Kako su izgledali oni koji su preživeli taj stroj koji se zvao "topli zec" može se samo zamisliti. Neki su umrli od posledica batinjanja, ali bilo je i onih koji su izvršili samoubistvo skakanjem u more ili kamenolom.


Potresno jeste, ali je ponižavajuće i ono što je doživeo Kapičić?
- Naravno da je ponižavajuće da neko tuče čoveka u tim godinama. Ali, valjda će Kapičić sada shvatiti koliko smo mi doživeli poniženja na Golom otoku, pogotovo kada su nas dojučerašnji saborci pljuvali u lice, psovali majku izdajničku, nabijali glavu u kiblu punu mokraće... Jednog generala vezali su konopcima i spuštali u rupu punu izmeta...


A to se ne može zaboraviti?
- Zbog svega onoga što je uradio, Kapičiću treba da se sudi, takav zločin ne zastareva. Siguran sam da golootočani nisu oprostili onima koji su osmislili Goli otok, pa ni Jovi Kapičiću. Eto, ja, Adam Grujović, robijao sam na Golom otoku kao banda i neprijatelj Jugoslavije, a on, Jovo Kapičić, pozdravio je otcepljenje Crne Gore. Ispade na kraju da je Kapičić, jedan od komandanata Golog otoka, revidirao svoj stav prema Jugoslaviji i pre batina koje je dobio pre nekoliko dana - kaže Kapičić.  

Petak 16.12.2011. 12:50
NARODNI HEROJ, rukovodilac akcije hapšenja Draže Mihailovića i upravnik zloglasnog logora na Golom otoku????? Kako ovaj čovek uopšte može biti narodni heroj? Treba li decu da učimo da će postati heroji ako budu upravnici logora?
Petak 16.12.2011. 13:53
Vest izaziva sazaljenje kada se vidi da se radi o starcu od 92 godine. Medjutim kada se vidi da je taj isti starac tolika zla naneo Srbiji i Srbima, i kada se shvati da je zapravo on obican zlocinac i da kao takav ne zasluzuje ikakvo sazaljnje. Neka mu Gospod Bog podari jos dosta godina zivota, i neka ga svoja savest (ako je ima) nagriza za sve sto je uradio.
Petak 16.12.2011. 14:46
Jovo Kapicic je veliki dzelat nad Cetnicima i uopste nad Srpskim narodom.Hvatao je Drazu, ali zato nije sa Rankovicem i Pekom hvatao Pavelica,Kvaternika,Luburica i ostalu satniju. Rodjen je u Italiji u Gaeti gde mu je otac kao veliki protivnik dinastije Karadjordjevica izbegao kao demonstrant. Tako je Jovo ispekao banditski zanat od oca Mila, i postace veliki demonstrant,diverzant i veliki bombas, ali samo na Srbima-cetnicima.Tokom rata nije ubio ni jednog ustasu.DOGOVOR sa Brozom. Pazite ovo : -Narocito se istakao u borbama sa cetnicima na sektoru Mojkovca i Kolasina.BIO JE PROTIVNIK Slobodana Milosevica. Jovo je na Cetinju izbacen iz 6-og razreda gimnazije zbog ucesca u strajku!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online