Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.12.2011.
17:01
Beta A

Lučić: Nisam radio za SDB Srbije

Predstavljen kao beogradski "novinar i geopolitičar", Dejan Lučić je u sredu pred haškim Tribunalom potvrdio da odavno poznaje optužene Franka Simatovića-Frenkija i Jovicu Stanišića, ali je negirao da je ikada radio za Službu državne bezbednosti Srbije.

Javno prozivao Stanišića i Simatovića da bi bolje prodao knjige: Dejan Lučić
 

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac, Lučić je, kao prvi svedok Simatovićeve odbrane, međutim, potvrdio da je približno 1985. godine išao u SDB Srbije "po građu" za knjigu "Tajna albanske mafije" i da se "iznenadio" kada je tamo video Stanišića, druga sa studija na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. U to vreme, kako je rekao, bio je "komšija" Stanišića.


Lučić je kazao da Simatovića poznaje "od sedme godine" jer su zajedno išli u osnovnu školu. Negirao je, međutim, da su bili bliski. "Simatović se najviše družio sa Miroslavom Tuđmanom, sinom Franje Tuđmana. Njihovi očevi su igrali karte zajedno", kazao je svedok. Oko 1990. godine, Lučić je "pričao Frenkiju o svojim knjigama i pokušavao da ga indoktrinira antikomunizmom, zato što je on bio komunista".


Na pitanje tužioca da li je ikada radio za Stanišića i Simatovića ili bio "izvor ili saradnik" SDB Srbije, Lučić je odgovorio: "Ne, nisam". Isti odgovor dao je i na pitanje o tome da li je "dobijao platu, dnevnice ili naknadu za informacije" od te službe.


"Da li ste se javno pozivali na Stanišića i Simatovića da biste prodali knjige", pitao je tužilac. "Jesam, radi propagande", odgovorio je svedok.


Upitan da li su mu Stanišić i Simatovic bili izvor za podatke objavljene u knjigama, Lučić je rekao da nisu. Kazao je da je sa Simatovićem poslednji put razgovarao "pre nekoliko godina", a sa Stanišićem "2008. godine u njegovoj kući".


"Odneo sam mu moju knjigu 'Kraljevstvo Hazara' na poklon. Pitao me je: 'Lučiću, odakle ti svi ti podaci?' Ja sam mu u šali odgovorio: 'Šta me pitaš, kad svi misle da su od tebe'", rekao je Lučić.


Veći deo današnjeg ispitivanja tužioci su posvetili dokazivanju da su SDB Srbije i tadašnji ministri Nikola Šainović i Radmilo Bogdanović u proleće 1991. poslali Danijela Snedena ili Dragana Vasiljkovića, zvanog Kapetan Dragan, u Knin da obučava snage tamošnjih Srba.


Lučić je u sredu svedočio da je on, pošto je napustio dužnost predsednika beogradskog odbora Srpskog pokreta obnove, krajem marta 1991. prvi put odveo svog "saradnika" Snedena u Kninsku krajinu.


Simatović, tada operativac SDB Srbije, optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. Prema optužnici, Simatović je, zajedno sa prvooptuženim Jovicom Stanišićem, imao kontrolu nad srpskim paravojskama, uključujući i komandu pod komandom Kapetana Dragana, koje su delovale i činile zločine na hrvatskim i bosanskim ratištima.


Zastupnici optužbe citirali su u sudnici dokument SDB Srbije da je u proleće 1991. tadašnji poslanik Srpskog pokreta obnove Srbislav Milovanov predstavio Snedena operativcima te službe Simatoviću i Draganu Filipoviću na sastanku u beogradskom hotelu Metropol. "Meni to nije poznato. Milovanov je tada bio desna ruka Vuka Draškovića i čovek od njegovog poverenja", kazao je Lučić.


Tužioci su zatim u sudnici prikazali insert iz dokumentarnog filma "Jedinica" o "crvenim beretkama" u kojem sam Kapetan Dragan opisuje susret sa Simatovićem i Filipovićem: "Pitali su me šta hoću, ja sam im rekao, onda su kazali da im to dam napismeno i ja sam to učinio... Tada sam se sprijateljio sa Frenkijem".


Kapetan Dragan je i na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu, krajem februara 2003. svedočio da ga je Milovanov povezao sa Simatovićem.


U telefonskom razgovoru aprila 1991, Milovanov je Snedenu rekao: "Završio sam ono za tebe... Treba sutra da ideš tamo, u Knin, našim službenim vozilom", citirali su tužioci iz transkripta razgovora koji je prisluškivala SDB Srbije.


Tokom razgovora, Milovanov je, pozivajući se na "ministra", uputio Snedena da se u Kninu javi načelniku tamošnjeg SUP-a Milanu Martiću.


Lučić je kazao da o tome ništa ne zna.


U noći između 3. i 4. aprila 1991, u telefonskom razgovoru koji je takođe bio prisluškivan, tadašnji ministar Nikola Šainović je Snedena uputio da sutradan ode u MUP Srbije i kaže da "ima zakazano kod ministra Radmila Bogdanovića". "Doći će jedan čovek i ti mu ispričaj sve", kazao je Šainović.


U insertu iz filma "Jedinica" koji je tužilaštvo potom prikazalo u sudnici, sam Kapetan Dragan čoveka s kojim je tog dana razgovarao u MUP Srbije identifikovao je kao "Frenkija".


Po okončanju ispitivanja Lučića, Simatovićeva odbrana je dokazni postupak nastavila iskazom drugog svedoka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online