Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.12.2011.
10:25
Večernje novosti A

Šalju rođake u ludnicu zbog stana

U Srbiji nema sistemske torture, već samo pojedinačnih slučajeva zlostavljanja, rekao je za “Večernje novosti“ zamenik zaštitnika građana Miloš Janković. Neki od tih slučajeva podrazumevaju situacije da pojedine osobe završe u bolnici uz dozvolu staratelja, koji posle “brinu“ o njihovoj imovini.

Staratelji smeste "obolele rođake" u instituciju, a oni sami koriste imovinu nesrećnika
 

U toku ove godine ombudsman je utvrdio da je bilo nanošenja telesnih povreda u policijskoj stanici u Smederevu, a ispituje se još nekoliko slučajeva nasilja u policiji i zatvorima.


Vezani, a došli “dobrovoljno“

Posebna pažnja tokom 2011. posvećena je licima smeštenim u psihijatrijskim bolnicama i socijalnim ustanovama zatvorenog tipa. Janković ističe da su u psihijatrijskim bolnicama, prilikom obilazaka, nailazili na vezane ljude za koje im je rečeno da su tu - dobrovoljno.


- Lica lišena poslovne sposobnosti neretko bivaju lišena i slobode i smeštena u psihijatrijske bolnice na dug rok. To se dešava na zahtev njihovih staratelja, obično rodbine, dok ovi ostaju da slobodno raspolažu njihovom imovinom. Po izjavama uprava ovih ustanova, velikom broju lica tu nije mesto. Samo u Zavodu za smeštaj odraslih lica “Male pčelice“ kod Kragujevca smešteno je više od 50 osoba osposobljenih za život u zajednici pod određenim nadzorom.


Problem je, međutim, što centri za socijalni rad nisu zainteresovani da preuzmu odgovornost i organizuju njihovo uključivanje u svakodnevni život, ističe zamenik ombudsmana.


- Za razliku od lica osumnjičenih da su počinili krivično delo, koji pred sudiju izlaze posle maksimalno 48 sati policijskog pritvora, osobe smeštene u psihijatrijsku bolnicu ne izađu pred sud nikada, a odluka o njihovoj budućnosti donosi se tek kroz 33 dana - kaže Janković. Zato će ombudmsan podneti zahtev za izmene Zakona o vanpraničnom postupku.


Preporuke policijskim stanicama

Zaštitnik građana, koji obavlja i poslove Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture, u toku ove godine dao je preporuku jednoj policijskoj stanici - Čukarica, da ne koristi svoje prostorije za policijsko zadržavanje (policijski pritvor). Ubrzo je i evropski Komitet za prevenciju torture dao takvu preporuku policijskoj stanici u Zemunu.


Generalni problem većine policijskih stanica je što su prostorije za zadržavanje manje od obaveznih četiri kvadrata, nemaju prirodnu svetlost, ni adekvatno veštačko osvetljenje, nemaju tekuću vodu i toalet, a često ni grejanje. Neretko nemaju ni ležaj, ćebe, alarme za pozivanje straže, a ćelije nisu pokrivene video nadzorom. Zato je i bilo slučajeva samoubistava.


- Tamo gde stanice nemaju prostorije za zadržavanje, koriste se pritvorske jedinice. To je poseban problem zbog prenaseljenosti pritvora i zatvora. Zato mnogi pritvorenici ne spavaju na krevetima, već na dušecima, na podu - kaže Janković. Posle preporuka, Uprava za izvršenje zavodskih sankcija nabavila je krevete za sve pritvorenike i osuđenike.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online