Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 12.12.2011.
12:19
J. Arsenović - Vesti A

Evropa namiče omču Srbiji

Od kada je predsednik Srbije Boris Tadić javno otkrio da su međunarodni pregovarači vršili pritisak na Beograd da odustane od Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, i poslednjem optimisti je postalo jasno da će se intenzivirati ucene iz Brisela u naredna dva meseca kada će srpska kandidatura za članstvo u EU ponovo biti na dnevnom redu.

VLAST DALA SVE NI ZA ŠTA: Barikade na severu prve na udaru borbe za kandidaturu

Laže i paralaže


Koliko su lažnih obećanja do sada predstavnici Srbije dobijali govori i to da su letos, kada je Beograd pristao da izmeni svoju Rezoluciju u UN i prepodobi je zahtevima EU, dobili obećanje da Kosovo neće biti striktno vezano za integracije.

- Jedan broj zemalja je proletos promenio tu politiku i svake nedelje sve čvršće vezivao ta dva kolosek - žali se sada Đelić.

Maja Kovačević, međutim, podseća da je dok je još Hag bio kočnica bilo jasno da će i Kosovo doći na red.

- Ali je javnost zavaravana drugačijim izjavama zvaničnika i Srbije i EU - podseća Kovačević.

- Sada je veći rizik da neka zemlja EU u hodu odluči da uslove dopuni ili promeni - upozorava potpredsednik Vlade u ostavci Božidar Đelić.
 

Prema nezvaničnim saznanjima, radi se pre svega o Nemačkoj, a u stopu je prate Austrija i Holandija.

Ostaje u domenu nagađanja koliko će tim uslovljavanjima sadašnji režim uspostavljen na paroli "I Kosovo i Evropa" izaći u susret. Reč je o uslovima koje je nemačka kancelarka Angela Merkel ispostavila beogradskim sagovornicima kada je jesenas bila u srpskoj prestonici.

Na tom spisku su uklanjanje barikada i primena dogovora o zajedničkom upravljanju granicom, zahteva se i ukidanje srpskih institucija, a insistira se na tome da Beograd pristane da se na regionalnim i međunarodnim skupovima Kosovo predstavlja kao samostalan država, a ne "Unmik-Kosovo", kako to predviđa Rezolucija 1244.
 

- Oni zapravo sada žele da je izbace iz igre da bi mogli da se predstave kao nezavisna država - kaže šef srpskog pregovaračkog tima Borko Stefanović.


Za sada je zahtev za odricanjem od Rezolucije, jedinog međunarodnog dokumenta koji reguliše poziciju pokrajine do konačnog statusnog rešenja, lestvica koju se sadašnji režim ne usuđuje da preskoči.

Božidar Đelić

- Ako izbori u Srbiji budu raspisani, kako je planirano, na proleće, pritisak u februaru i martu će biti još veći jer će EU očekivati da vlast u Beogradu učini sve tražene korake kako bi dobila status kandidata i time sebi ojačala poziciju na izborima. Potom će se pritisak nastavljati u svakom daljem koraku - određivanju datuma pregovora, otvaranju i zatvaranju pojedinih poglavlja, završavanju pregovora, sve do potpisivanja sporazuma o pristupanju - kaže Maja Kovačević, bivša direktorka savezne Kancelarije za pridruživanje EU.


Defaniziva i postupna kapitulacija srpske države na Kosmetu za Srbe u pokrajini predstavlja upozorenje da će biti prepušteni kvazi-državi Hašima Tačija i otud još uvek postavljaju barikade.


- Mi smo svesni da sve što Beograd traži jeste ispunjavanje uslova za dobijanje kandidature, a to ne znači ništa drugo nego jačanje kosovske nezavisnosti i gubljenje našeg identiteta - kaže Marko Jakšić, potpredsednik Zajednice srpskih opština.  

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.12.2011. 12:34
Koliko vidim napokon vi ste pronikli u prljave igre EU, nije mi jasno zašto ih ne otkačite više radi tih "nepristojnih ponuda" i tako sačuvate dostojanstvo nacije!! KOŠTUNICA I OSTALI NACIONALISTI IMA DA VAS ODUVAJU NA IZBORIMA!!!
Ponedeljak 12.12.2011. 13:03
Poznato je sve ovo nama jos odavno. Nema potrebe prebacivati sada krivicu na nacisticke okupatore, jer njima nije do blagostanja u Srbiji vec do sopstvenih interesa. Ne treba svaljivati ni krivicu na vlast, jer su oni na vlasti zapravo da bi obavili zadatak koji vrlo uspesno izvrsavaju. Kriv je narod. Narod koji sve trpi bez ikakve reakcije. Sva ponizavanja, lazi, obmane, pljacke, sikaniranja podnosi bez namere da se ikako pobuni protiv toga. Da li je narod lud, naivan, zaslepljen ili nesto drugo uglavnom ovakva situacija je bila predvidiva i scenario je bio odavno poznat. A sta drugo se moglo ocekivati od partija "demokratske opozicije" koje su trazile produzetak NATO agresije '99 ?!
Ponedeljak 12.12.2011. 13:24
Bice rata.... a mi stojimo na losijoj strani.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online