Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 12.12.2011.
06:00
Večernje novosti A

Đelićeva fotelja ostaje prazna?

Vlada Srbije neće birati novog potpredsednika. Deo poslova biće prebačen na Kancelariju za evropske integracije, pišu Novosti. Evropski poslovi, ni posle odlaska potpredsednika Božidara Đelića, koji je u petak podneo ostavku na to mesto, neće trpeti, kažu u Vladi Srbije.

Božidar Đelić: Ostavka zbog kandidature
 

Đelić ostaje pri odluci da zbog nedobijanja statusa kandidata za EU napusti kabinet Mirka Cvetkovića, iako je premijer poručio da će pokušati da ga nagovori da ostane. Zakonska procedura je sada takva da predsednik Vlade konstatuje njegovu ostavku, dostavlja je parlamentu, koji je bez rasprave potvrđuje.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović kaže za "Novosti" da u parlament još nije stigla Đelićeva ostavka.

Slavica Đukić Dejanović

"Ako stigne ja ću o tome obavestiti poslanike", kaže Đukić Dejanović. "Međutim, ja se još uvek nadam da će se Đelić predomisliti i da će ga premijer Cvetković ubediti da nastavi da obavlja svoj posao."

"Novosti" u Vladi saznaju da će narednih dana biti razmotrena dalja strategija, odnosno da li će premijer imenovati nekog drugog na Đelićevo mesto. Po Zakonu o Vladi, kabinet može da ima od jednog do tri potpredsednika, tako da Cvetković nije u obavezi da nađe Đelićevu zamenu.
 

S obzirom na to da bi imenovanje novog potpredsednika moralo da prođe i proceduru izglasavanja u Skupštini, a kako su pred parlamentom važni poslovi oko kojih će se lomiti koplja, poput usvajanja budžeta, sva je prilika da će ovo mesto ostati upražnjeno. Jedna od opcija je i da se sada deo posla koji je obavljao Đelićev tim prebaci na Vladinu Kancelariju za evropske integracije.

"Sigurno će nam nedostajati energičnost i kreativnost Božidara Đelića. Kancelarija će nastaviti da radi sve ono što je u našoj nadležnosti - od pripreme nacionalne strategije integracija za sledeću godinu, nadgledanja sprovođenja SSP, zakonske regulative... U tom smsilu, evropske integracije neće trpeti", kaže Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije.

Odlazeći vicepremijer Božidar Đelić  održao je, saznaju Novosti, u subotu popodne u Vladi kolegijum na kojem se i zvanično oprostio sa najbližim saradnicima. Njih petnaestak, zajedno sa šefom, pretreslo je sve što su u prethodnom periodu uradili u procesu evropskih integracija. Kako je rečeno u njegovom kabinetu, Đelić je već počeo da rasprema svoj kabinet, ne koristi službeni automobil, a podneo je zahtev i da od ponedeljka razduži sve stvari koje je kao član Vlade dobio na raspolaganje - laptop, telefon...
 

Platu inače nije primao u Vladi, pišu Novosti. Đelić će, sve dok njegova ostavka ne bude i formalno potvrđena, obavljati sve potrebne poslove za koje je zadužen.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.12.2011. 07:09
A tako...nije više hteo da radi - besplatno.
Ponedeljak 12.12.2011. 08:07
Bas me iznenadio, iskreno nisam mislila da ce podneti ostavku
Ponedeljak 12.12.2011. 10:06
fotelja ostaje prazna , jer nije nista ni radio ! :P
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online