Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 11.12.2011.
09:42
Alo A

Iste porodice decenijama na vlasti

Svakoj državi, pa i Srbiji, uvek su bili potrebni obrazovani i pismeni ljudi da je vode. Problem Srbije je što je društvena elita menjana krvavim, često i bratoubilačkim ratovima, tako da se nije održalo mnogo porodičnih dinastija.

Državni sekretar u ministarstvu pravde: Slobodan Homen
 

Među današnjim političarima i javnim ličnostima koje imaju bogatu porodičnu istoriju je državni sekretar u ministarstvu pravde Slobodan Homen, srpski ambasador u Švajcarskoj Milan Protić, ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević, a dubok trag je ostavila i komunistička porodica Marković, najpoznatija po tome što iz nje potiče supruga Slobodana Miloševića.

Maja Tomić-Kovačević: Mladić me je pitao za Savu

Partizanski komandant Sava Kovačević, koji je zajedno sa Jeremićevim pradedom Nurijom Pozdercem poginuo na Sutjesci, deda je Maje Kovačević, sudije i portparolke Specijalnog suda.
-Sava je moj deda po ocu. On je praktično mog oca Mitra podizao, pošto je deda Nikola Savin brat još 1929. otišao iz zemlje i nije ga bilo 17 godina. Još kao mala, slušala sam mnoge lepe priče o dedi Savi da je on legenda - kaže Maja. Ona dodaje da je Sava Kovačević i proletos iznenada bio tema u zgradi Specijalnog suda.
- Ratko Mladić mi se u holu suda obratio rečima „Je li, mala, ti si unuka Save Kovačevića, nemoj da kaljaš njegovo ime, nemoj da ga brukaš... Nego ja bih voleo da posetim Savin grob“.

 

Čukundeda po majci jednog od lidera nekadašnjeg DOS-a Milana St. Protića je bio Đorđe Nestorović, prvi čovek Beograda od 1914. do 1918, a čukundeda po ocu, čuveni Stojan Protić je bio ministar unutrašnjih poslova, pa ministar finansija i prvi predsednik Vlade Kraljevine SHS. Iako je Milan posle petog oktobra, osim u Bernu, kratko bio i ambasador SR Jugoslavije u Vašingtonu, odakle je smenjen posle samo nekoliko meseci, a jedno vreme i lider minornog DHSS, činjenica je da ni po čemu nije dostigao svoje slavne pretke.


Praunuk Đorđa Nestorovića je i poslanik DS-a u Skupštini Srbije Nenad Konstantinović. Porodica ovog bivšeg otporaša na osnovu toga potražuje brojne oduzete nekretnine u Beogradu, među kojima su i sadašnja zgrada američke ambasade, zgrada u ulici Srpskih vladara i brojne druge. Konstantinović je s majčine strane blizak rod Slobodanu Homenu, a njihov zajednički deda po majci bio je nekadašnji predsednik Advokatske komore Srbije Slobodan Subotić, koji je zastupao generala Dražu Mihailovića. Advokata Subotića komunističke vlasti su u dva navrata hapsile, sveteći mu se tako zbog učešća u odbrani „nepodobnih“, a rehabilitovan je pre dve i po godine. Nije bolje prošao ni za vreme nemačke okupacije, pošto je u avgustu 1942. uhapšen i sproveden u logor na Banjici, a zatim u austrijski logor Mauthauzen, u kojem je dočekao kraj rata. Njegovog oca a Homenovog pradedu protu Dušana su zaklale ustaše.

Homen: Žao mi je što nisam zapamtio dedu!

- Dedu, nažalost, nisam zapamtio, jer sam imao tri godine kada je umro- priča Slobodan Homen o dedi od koga je nasledio i ime i advokatsku kancelariju.
- Bila mi je posebna čast što sam bio angažovan u komisiji koja je istraživala okolnosti smrti Draže Mihailovića. Posebnu odgovornost osećao sam zbog toga što je moj deda sedam godina proveo po zatvorima, isključivo zbog političkih uverenja – kaže Homen za "Alo!".

Porodična istorija ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, ako izuzmemo bogatu poslovnu biografiju njegovog oca Mihajla Miška Jeremića, više je vezana za Bosnu nego za Srbiju. Jeremić je čukununuk Murat-age Pozderca i praunuk potpredsednika AVNOJ-a Nurije Pozderca. Murat-aga je vladao Cazinskom krajinom pred kraj Otomanskog carstva, a Nurija Pozderac, visoki partijski rukovodilac KPJ, poginuo je u bici na Sutjesci. Jeremićeva baba Sadeta Pozderac je bila direktorka Prve beogradske gimnazije. Udala se za diplomatu Šerifa Buljubašića i izrodili dvoje dece - Senu i Seada. Sead je postao operski pevač, a Sena se udala za tadašnjeg direktora "Jugopetrola“ Miška Jeremića. Srpski ministar spoljnih poslova, međutim, nikada u javnim nastupima nije isticao svoju porodičnu biografiju.


Porodična istorija Mirjane Marković, prve dame srpske politike u najteža vremena u našoj novijoj istoriji, manje-više je dobro poznata. Ćerka partijskog rukovodioca Mome Markovića i revolucionarke Vere Miletić rođena je 1943, samo godinu dana pre nego što je Vera uhapšena u Beogradu i streljana posle strašnog mučenja. Posle rata se od njenog oca u politici mnogo bolje snašao njen stric Dragoslav Draža Marković, koji je sedamdesetih godina važio za najmoćnijeg čoveka u Srbiji. U javnosti je manje poznato da je Mirina sestra po ocu poznata beogradska novinarka i jedan od osnivača agencije Beta Ljubica Marković. Kada su njena polusestra Mirjana i zet Slobodan postali najčuveniji, najpre najvoljeniji, a onda najomraženiji, bračni par u Srbiji, Milošević-Marković, malo ko je s njima mogao da poveže novinarku koja je svih tih strašnih devedesetih bila u prvim redovima borbe za profesionalno novinarstvo.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.12.2011. 10:23
ne decenijama , nego VEKOVIMA , grdno su nas lagali kada su nas ucili da je svaki covek rodjen ravnopravan sa jednakim shansama, to nikada nije bilo, neko je rodjen u nekoj porodici da bude goja a neko da vlada ... ccc gde je homenova puna biografija ? sta krijete ?
Nedelja 11.12.2011. 10:21
Судећи по нараштајима претци имају разлога да се стиде. Мада има који могу бити поносни јер успашно настављају њихову партизанску антисрпску политику и деловање.
Nedelja 11.12.2011. 11:00
komunisticko- doseljenicke -titoisticke porodice vladaju srbijom i posle odvajanja njihovih maticnih republika ,a otetu imovinu srba iz srbije ne vracaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online