Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 10.12.2011.
15:46 >> 16:10h
Beta A

Sahranjeni posmrtni ostaci Slobodana Jovanovića

U Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu sahranjeni su posmtni ostaci jednog od najvećih srpskih pravnika i istoričara Slobodana Jovanovića.

Sahrana Slobodana Jovanovića
 

Posmrtni ostaci Jovanovića, ekshumirani 1. decembra u Engleskoj, sahranjeni su pod okriljem Srpske akademije nauke i umetnosti, Univerziteta u Beogradu i Pravnog fakulteta u Beogradu, gde je on bio profesor i dekan.

Osim velikog broja građana, sahrani su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica, akademik Matija Bećković.

Neto ranije na Pravnom fakultetu održana je komemorativna sednica povodom prenošenja posmrtnih ostataka Slobodana Jovanovića iz Londona, na kojoj su o jednom od najvećih intelektualaca moderne Srbije govorili rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević, dekan Pravnog fakulteta Mirko Vasiljević i Predsednik SANU-a Nikola Hajdin.

Plato ispred zgrade Pravnog fakulteta u Beogradu od danas se zove Plato Slobodana Jovanovića.

Jovanović je bio i predsednik Srpske kraljevske akademije nauka i predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije u egzilu, a preminuo je u Londonu 1958. godine, gde je i sahranjen na groblju Kensal Grin.

Slobodan Jovanović je bio jedan od najznamenitijih Srba 20. veka.

POVEZANE VESTI

Subota 10.12.2011. 16:27
Jozini komunisti su proterali i osudili Slobodana Jovanovica. Flekavi mu kvazi dozvolio sahranu u aleji velikana ( njegove zemne ostatke),,,ali zato zuto-flekavi se zdusno pobrinuo da sada aktuelne SRBske velikane "zbrine" u haski zatvor...kakva je razlika izmedju Francetica i Pavelica, nikakva.tako i flekavi je Jozin isprdak.
Subota 10.12.2011. 16:02
naucnik svetskog glasa..a ko je posle doso na vlast,dobro smo i pretekli od komunista. pocivaj u miru u svojoj rodnoj grudi gosn jovanovicu
Subota 10.12.2011. 19:18
Г.Слободан Јовановић је био сведок енглеске,титоистичко-југословенске и хрватске политике.Енглеску политику је сопственој сестри описао речима да су они (Енглези) за нас фаталнији него Немци,у којима се распознаје горчина,али и једна посебна порука за све нас.Титоистичко-ју политика се према њему односила са презиром,те је једва 1960. један његов рад објављен и то због иступања И.Андрића,да би 1971. био потпуно забрањен и то од стране тадашњих тзв. српских либералних комуниста.На крају,био је сведок хрватске политике,која је остала верна хабсубурговшком виђењу Балкана у којем држава Србија не сме да се прошири изван граница утврђених на Берлинском конгресу.Нисмо га послушали.Мир његовој души
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online