Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 09.12.2011.
12:45
Beta A

"Evropski standardi bitniji od članstva"

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je ispunjavanje evropskih standarda bitnije od prijema u Evropsku uniju.

Ministar inostranih poslova: Vuk Jeremić
 

"Srbija je mnogo godina udaljena od prilike da dobije članstvo u EU. Sledeći korak nije članstvo, a sam proces je veoma značajan. Tokom ovog procesa možemo sprovesti reforme da obezbedimo da se povinujemo standardima EU. U interesu Srbije, ali i u svačijem drugom interesu jeste da Zapadni Balkan bude potpuno usklađen s EU", rekao je Jeremić u intervjuu koji prenosi portal Hafington post (Huffington Post).

Jeremić je rekao da u delovima EU postoji konzervativan stav o širenju Unije što je posledice ekonomske krize, i ukazao da je bitno obezbediti kontinuitet širenja.

"Veoma lep način za obezbeđivanja kontinuiteta bi bio da se kraj pristupnih pregovora Hrvatske poklopi s početkom srpskih (pregovora).Iz perpsektive Zapadnog Balkana, ovo bi veoma koristan signal, posebno zato što smo ispunili sve kriterijume za pridruživanje EU", rekao je on.

Na pitanje da li je Srbija uzalud uhapsila Ratka Mladića Jeremić je odgvorio odrečno.

"Nije da smo mislili da bi nam odvođenje nekoga u Hag pomoglo za EU. Njegovo (Mladićevo) hapšenja nema ništa s EU. Uradili smo to zato što je to bila ispravna stvar. To je kao s Kosovom - mnogi govore: 'Ako rešite pitanje Kosova, to će vam ubrzati proscesu pristupanja EU'. Ali, to se neće desti. Pridruživanje EU se tiče ispunjavanja standarda, ne političkih pitanja poput Kosova ili ratnih zločinaca",
rekao je on.

Na pitanje zašto bi EU trebalo da pozove Srbiju u članstvo, Jeremić je rekao da nema razgloga da se političke granice Evrope razlikuju od geografskih, kuturnih i istorijkih.

"Svaka zemlja u Evropi može postati deo ujedinjenje Evrope. Nema razloga povlačiti granice EU tako da se ne poklapaju s geografskim, kulturnim i istorijskim granicama Evrope. Zašto bi svi ostali treblo da uđu u EU, a ne Srbija", rekao je Jeremić u intervjuu koji je prvo objavljen u međunarodnom listu Metro.

POVEZANE VESTI

Petak 09.12.2011. 12:52
Jeremicu, tebi je mesto u zatvoru sa tvojim zutim pajtasima,i nece ti pomoci tatine veze da se izvuces, a dobro bi bilo da sam pazljivo procitas koje gluposti izvaljujes, i javno se izvines srpskom narodu dok jos imas vremena.
Petak 09.12.2011. 13:15
Pocelo spinovanje da se pokrije gubitak kandidature .
Petak 09.12.2011. 12:59
Gotovo je Jeremicu. Tvoji skolarci sa Zapada i u foteljama Vlade Republike Srbije ste pokazali nesposobnost kako na unutrasnjem tako i na spoljasnjem planu. Problem svake vlade je nepostojanje kontinuiteta sa starom vec usvajanje zakona koji se ne sprovode, korupcije koja i dalje postoji, pad zivotnog standarda, mesanje politike u sudstvo, inertnost, ponizavanje Srbije... Mislite da ste dobro radili svoj posao? Sama odluka MSP nam govori da su stvari postavljene na pogresne temelje i da se Srbija udaljava od svoje kolevke... Jos jedno u nizu ponizavanja ste doneli Srbiji!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online