Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 08.12.2011.
13:53
Beta A

"Srbija mora da odustane od pretenzija"

Predsednica samoproglašene države Kosovo Atifete Jahjaga pozvala je danas rukovodstvo Srbije da "odustane od teritorijalnih pretenzija" i da "prekine podršku ilegalnim i kriminalnim strukturama" u tri opštine na severu Kosova i Metohije, koje, kako je kazala, budućnost i napredak građana drže kao taoca.

Jahjaga se obratila i Srbima: Vi ste ravnopravni građani, a Kosovo vam je domovina

"Odlučni smo da normalizujemo stanje u opštinama na severu Kosova što smatramo pitanjem vladavine zakona. Dala sam k znanju da nema alternative primeni Ahtisarijevog plana i da se on ne moze modifikovati. Prava predviđena tim planom i Ustavom Kosova za srpsku zajednicu su snažna garancija za budućnost srpskog naroda, kao neizostavnog dela kosovskog društva", kazala je Jahjaga.

Obraćajući se Srbima, Jahjaga je rekla da su oni ravnopravni građani, sa slobodom i garantovanim pravima, na osnovu Ustava i zakona Kosova.

"Kosovo je domovina svih, i vi, kao građani srpske nacionalnosti, ćete realizovati sva svoja nacionalna, verska, obrazovna i kulturna prava. Zato ćete imati moju i celokupnu podrsku institucija Kosova", kazala je Jahjaga.

"Zalažemo se za izgradnju Kosova gde san svakog građanina, bez obzira na etničku, rasnu i polnu pripadnost, postaje realnost i gde je mogućnost svakoga za rad, školovanje, napredak i učešće u društvenom životu kao i za doprinos jednaka", rekla je ona.

Jahjaga je ocenila da je mnogo učinjeno, ali da svi moraju da čine još više da bi međunarodni položaj Kosova bio bolji.

"Treba u potpunosti da ispunimo naš cilj nezavisnosti i suvereniteta, da obezbedimo mesto u porodici naroda i da nas tretiraju kao ravnopravnog partnera u Evropi i svetu", kazala je ona uz procenu da će Kosovo to postići zahvaljujući "prijateljstvu sa SAD i u partnerstvu sa EU".

Istakavši da je Kosovo suverena i nezavisna država koja ima jasnu evropsku perspektivu, Jahjaga je rekla da druge perspektive i nema.

"Posvećenost je dokazana u svim došadasnjim procesima, ukljucujuci i dijalog sa Srbijom koji je jedini put i najbolji način za normalizaciju odnosa dve nezavisne i suverene države", rekla je ona.

"Osnovna načela naše državnosti i subjektiviteta ne mogu i neće biti deo nikakve diskusije sa bilo kim, utoliko manje sa Srbijom... Svaki sporazum izmedu Kosova i Srbije treba da ima garancije EU i nijedan sporazum ne treba i ne može da bude na dobrobit samo jedne strane", ukazala je Jahjaga.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.12.2011. 14:34
O,LJATIFETA ,POMAZE BOG, Nije Srbima KOSOVO domovina,vec je KOSOVO I METOHIJA- OTADZBINA Srba u sastavu Srbije i kolevka Nemanjica. Pa su Srpsku zemlju komunjare i sva svetska bagra sistematski naseljavali sa osmanlijama sipcima.A reprodukujete se kao kokoraci. Nemoj ti nikoga da nazivas KRIMINALCIMA ! Dozvolite da i mi uzmemo ALBANIJU I DA RAZVIJAMO RAVNOPRAVNOST. BOZE PRAVDE LJATIFETA !
Četvrtak 08.12.2011. 14:02
Svet je trenutno postavljen naglavacke, zato i ovakve nakaze nalaze za pravo da pricaju sta hoce. Proci ce i ovo doba modernog fasizma, a onda dolazi pravda.
Četvrtak 08.12.2011. 14:04
Шиптари, сад је ваше време, али доћи ће и наше, а вас тада бити неће.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online