Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
19
Sreda 07.12.2011.
12:52

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Srbe s Kosova u istočnu Srbiju?

Nakon što je Moskva poručila da ne može dati državljanstvo Srbima sa Kosova jer bi to bilo u suprotnosti sa ruskim zakonima, aktuelizovana je stara ideja da bi, u slučaju krajnje nužde, rešenje za oko 100.000 Srba preostalih u južnoj pokrajini, moglo da bude trajno preseljenje u istočni deo centralne Srbije.

Život u stalnom strahu: Protest Srba u Gračanici zbog ubistva Aleksandra Putnika i ranjavanja njegovog sina Dobrice

- U Srbiji je, prema poslednjem popisu, manje 300.000 stanovnika, a na Kosmetu ima još oko 100.000 Srba. I ako nema nikakvog načina da se spasi Kosovo, država treba da pomogne tim ljudima da pristojno žive, da napravi plan za naseljavanje i ekonomsku podršku.

Imamo velike ruralne predele istočne Srbije koji su prazni, imamo ogromne poljoprivredne površine koje se mogu obrađivati, a sada su u parlogu - kaže za "Vesti" politički analitičar i sociolog Milan Nikolić. On dodaje da i sam potiče sa Kosova, ali da kao analitičar mora da razmišlja "hladne glave".


Funkcionerima Braničevskog, Borskog i Zaječarskog okruga ova inicijativa nije nepoznata.

STARA IDEJA: Boško Ničić

- Znam za tu ideju. U sadašnjim uslovima ona može da bude prihvatljiva za seosko, ali ne i za gradsko stanovništvo sa Kosova.

Na Odboru za KiM u Skupštini Srbije i ja sam svojevremeno isto predlagao za raseljene koji žive u kolektivnim centrima, a potiču iz seoskih domaćinstava i nemaju izglede za povratak.

Namera je bila da se tim ljudima omogući da žive od svog rada, a ne od milostinje, da obrađuju zaparložena imanja kojih je mnogo u ovom delu Srbije - izjavio je za "Vesti" Boško Ničić, predsednik opštine Zaječar.


Jedan od lidera kosmetskih Srba Marko Jakšić odbacuje svaku pomisao na seobu.
- Mi koji smo do danas ostali da živimo na Kosmetu treba do kraja da istrajemo u tome. Kosmet je deo Srbije i mislim da su ideje o preseljenju glupost - izjavio je Jakšić.

Najbolje ne ići nikud

 

Ukoliko bi Srbi sa Kosova zaista napustili svoje domove i preselili se u Rusiju, "to bi bio naš poraz", rekao je krajem novembra u Moskvi režiser Emir Kusturica povodom otvaranja "Nedelje srpskog filma u Rusiji". On je dodao da je najbolje za Srbe da "ostanu tamo gde jesu" i zaključio da je "Srbima koji odluče da napuste Kosovo bolje da se presele u istočnu Srbiju, nego u Rusiju".

Dragan Furunić, gradonačelnik Golupca i Ljubiša Vojić, zamenik predsednika opštine Kučevo, smatraju da Srbija treba da ima strategiju kako se ne bi ponovio slučaj sa izbeglicama sa prostora bivše SFRJ koje su posle kratkog vremena provedenog na teritoriji tih opština odlazili u bogatije krajeve.


- U celoj istočnoj Srbiji živi svega 455.000 stanovnika. Prostora, dakle, ima, ali mora studiozno da se razmišlja da se ne bi desilo da za pet godina odatle krene novi egzodus - kaže Furunić.


Predsednik UO Nacionalnog parka Đerdap Slaviša Božinović iz Majdanpeka pita "ko će doći da živi u nerazvijen kraj, a istočna Srbija to danas jeste".


- Jedino oni koji imaju penziju mogli bi da se eventualno nastane u ovom delu Srbije - smatra Božinović.


On poručuje da "suština razvoja istočne Srbije treba da bude u državnoj strategiji da vrati gastarbajtere i iseljenike iz tog kraja, da im u zavičaju ne zvrje prazne palate koje su podigli i da im njive ne stoje neobrađene".
 

I Kanada zainteresovana?

 

U sedištu Grčke pravoslavne mitropolije u Torontu 2. decembra sreli su se predstavnici pravoslavnih i istočnih crkava sa kanadskim ministrom za emigraciju Džejsonom Kenijem.

 

Srpsku crkvu predstavljao je vladika kanadski Georgije sa nekoliko sveštenika. Oni su, kako je saopštila Eparhija kanadska SPC, ministru predočili sa kakvim se problemima susreću Srbi na Kosmetu i da je njih više od 50.000 tražilo rusko državljanstvo.

 

"Ministar je ostao gotovo zapanjen i odmah je naložio saradnicima da to zapišu kako bi problem predočio na sednici kanadske vlade. Obećao je da će učiniti sve da pomogne tim ljudima kao što je Kanada nedavno učinila prihvativši više od 20.000 izbeglica iz Iraka i Egipta", navodi se u saopštenju.

Sreda 07.12.2011. 13:00
Politika svrsenog cina. Vise se ne govori o izdaj, priznavanju Kosova vec se sada postavlja pitanje sta sa Srbima? Je li to "medjunarodno pravo" ili ta R1244 u interpretaciji izdajnicke vlasti sa svojim nacistickim sponzorima? Sada vise nema poitike "i Kosovo i EU" vec vlast pusta "probne balone" preko svojih analiticara da opipa puls naroda. Mozete da radite sta god pozelite izdajnici, narod je anesteziran i nema reakcije. Ali, ako se slucajno probudi?!
Sreda 07.12.2011. 13:23
у том случају (не дај Боже) - комплет владу и СВЕ политичаре - експресно преселити у затвор...
Sreda 07.12.2011. 13:30
Izgubili smo kosovo i metohiju jos 1945-te sa brozovim naseljavanjem siptara i necinjenjem odnosno ne sprecavanjem istog od strane komunista koji su vladali Srbijom.nastavak znamo forsiranje da se kote,deseto dete tito kum,zaplasivanje Srba i njihovo iseljavanje....sami smo krivi.prihvatili smo komunizam tj djavola
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online