Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 05.12.2011.
19:22
S. M. Tomić - Vesti A

Uoči izbora svi političari muzu krave

Miroslav Grubanov, predsednik Udruženja poljoprivrednika Paori, kaže da će sledeće proleće srpskom seljaku doneti isto - poskupljenje repromaterijala. Od neke nove Vlade ne očekuje ništa posebno jer, kako kaže, u kampanji svi navale da muzu krave i nose džakove, a posle izbore seljaka zaborave.

Grubanov tokom protesta vojvođanskih paora letos

Čemu se srpski seljak nada na proleće?


- Poskupljenju repromaterijala kao i svake godine. Ali, bliže se izbori, sad će svi da navale da obilaze sela, muzu krave i nose džakove, ali kad izbori prođu, sve se brzo zaboravi.


Da li je letošnji štrajk urodio plodom kad je odnos poljoprivrednika i države u pitanju?


- Protesti i blokade puteva u Vojvodini pokazali su da smo spremni da se borimo za svoja prava, ali, kao što je poznato, mnoga udruženja su pod patronatom stranaka, pa se time i otežava borba paora. Ko je čiji najbolje ćete videti ako proverite ko dobija koliko novca za projekte.


Srpski je seljak rob ili gospodar zemlje?


- Srpski seljak nije rob zemlje jer on tu zemlju voli, već je rob vlasti, uvozno-izvoznog lobija i svih onih koji gledaju samo da brzo zarade, a ne da u dužem periodu poljoprivreda pomogne ovoj zemlji da se oporavi. Gospodari zemlje će uskoro biti neki drugi jer će vlast dozvoliti prodaju zemlje strancima i pre nego što smo dobili kandidaturu. Poljska je postigla dogovor da ne prodaje zemlju strancima 12 godina po ulasku u EU, pa sad vi vidite...

Poljoprivrednici nisu robovi zemlje, već vlasti - tvrdi Grubanov


Kakve su ove nove uredbe Ministarstva poljoprivrede?


- Vlast koja vlada uredbama nema dugoročnu politiku za razvoj poljoprivrede, već se prilagođava datom trenutku, a sve zbog postizanja dnevnopolitičkih ciljeva. Da nije tako, budžet poljoprivrede bio bi minimum pet odsto budžeta Srbije, a ne kao sada 2,5 posto. I još nešto, nećemo dozvoliti da vlast posvađa stočare i ratare, užu Srbiju i Vojvodinu. Ako stalno pričaju o Evropi, neka pogledaju kolike su tamo subvencije.


Ministar je izjavio da je hrana za Srbiju isto što i nafta za arapske zemlje.


- Ministrova izjava o hrani kao srpskoj nafti je tačna, samo je pitanje ko će tu naftu eksploatisati - da li strane kompanije ili mi, srpski seljaci? Neka nama daju po 5.000 evra za otvaranje novog radnog mesta! Već 50 godina se priča o poljoprivredi kao šansi Srbije, ali je to uvek bila samo priča, ništa više. A opečen i na 'ladno duva....

Ponedeljak 05.12.2011. 19:50
DA SU KRAVE I OVCE U PITANJU bilo bi koristi ALI OVAJ RETARDIC MUZE NAROD stvarno smo telciiii
Ponedeljak 05.12.2011. 20:25
Sve sto je naveo covek je susta istina. Shvatate zasto vlast unistava selo i seljake? Srpskom domacinu ne uspevaju tek tako da pricaju price, ali zato placaju ceh jer ih vlast bukvalno ucenjuje cenama otkupa, i repromaterijalom.
Ponedeljak 05.12.2011. 20:47
Ovo je svakodnevna i "prirodna" stvar politicara. Problem je sto pojedinci muzu i bikove.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online