Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 05.12.2011.
12:14
Beta A

Novi zakon poboljšao položaj policajaca

Policijski službenici ubuduće će imati pravo na naknadu za prekovremeni i noćni rad i rad na praznik, utvrđeno je izmenama Zakona o policiji koje je Skupština Srbije danas usvojila.

Policija je nekoliko puta štrajkovala tražeći bolje uslove rada

Izmenama Zakona predviđeno je da u slučaju smrti policijskog službenika koja je nastupila kao posledica povrede na radu, profesonalnog oboljenja ili opasne pojave, njegova porodica ima pravo na jednokratnu novčanu pomoć u visini od 36 prosečnih plata u MUP-u.

Utvrđeno je da policijskom službeniku u slučaju privremene nesposobnosti za rad zbog bolesti ili povrede na radu pripada naknada plate u iznosu pune zarade koju bi primio da radi.

Zaposleni imaju pravo na naknadu plate u visini osnovne plate za vreme održavanja trudnoće, godišnjeg odmora, plaćenog odsustva, odsustvovanja sa rada na praznik, ili kad službenik odbije da radi ako mu preti neposredna opasnost po život i zdravlje zbog nesprovođenja propisanih mera za bezbedan i zdrav rad.

Zaposleni imaju pravo na platu koja se sastoji od osnovne plate, dodatka na platu od 0,4 odsto od osnovne plate, kao i poreza i doprinosa iz plate. Osnovna plata sastoji se od osnovice, koju utvrđuje vlada, i osnovnog i dodatnog koeficijenta koji, u odnosu na zvanje, radna mesta, posebne uslove rada, opasnost i odgovornost posla, utvrđuje ministar.

Dodatni koeficijent uvećava platu za 30 do 50 odsto u odnosu na plate drugih državnih službenika, a uz saglasnost Vlade za pojedine kategorije zaposlenih mogu se utvrditi dodatni koeficijenti koji omogućavaju povećanje i za više od 50 odsto.

Izmenama Zakona o policiji omogućeno je i da građani sa dvojnim državljanstvom mogu da se zaposle u MUP-u.

Policijski službenik ili drugi zaposleni u policiji, kako je utvrđeno, ne mogu obavljati poslove ili samostalnu i svaku drugu delatnost koji su nespojivi sa poslovima policijskog službenika.

Radni odnos policijskom službeniku prestaje kad se utvrdi da su podaci o ispunjenju uslova za rad lažni, ako je radio poslove koji su nespojivi sa policijskim ili ako je pravosnažnom presudom osuđen na kaznu zatvora u trajanju dužem od šest meseci.

Ponedeljak 05.12.2011. 12:47
Kako li ce tek sada da batinaju gradjane kada imaju bolji polozaj i uslove?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online