Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 05.12.2011.
00:09
B92 A

Srbija "leži" na zalihama zlata

Srbija prema najnovijim podacima Svetskog saveta za zlato, ima najveće rezerve ovog plemenitog metala u regionu.

Neiskorišćeno prirodno bogatstvo: Srbija "leži" na zlatu
 

Prema podacima koje je javnosti letos predočio Ilirika gold investicioni fond, pozivajući se na izveštaj Svetskog saveta za zlato, Srbija je na 59. mestu u svetu po raspoloživim rezervama zlata koje se nalaze u centralnoj banci. Reč je o 13,1 toni tog metala. Ta količina obuhvata, međutim, svega 4,4 odsto ukupnih državnih stokova zlata.

Slovenija je od ostalih zemalja u našem regionu na 79. mestu po rezervama zlata, sa 3,2 tone i 14 procenata ukupnih državnih rezervi, Albanija je na 92. poziciji sa 1,6 tona, dok se Hrvatska, Crna Gora, BiH i Makedonija u tom izveštaju uopšte i ne pominju.

Zvaničnici u Srbiji uglavnom izbegavaju da kažu gde i kako se se čuva naše državno zlato, već je odgovor na to pitanje uglavnom kratak i jezgrovit – nalazi se na "sigurnom mestu” To znači u trezorima pod zemljom i sa jako "složenom" procedurom dolaženja do dragocenih poluga.

NBS nije nadležna za promet zlata, niti je u obavezi da objavljuje kolike su naše zlatne rezerve. Nezavisni eksperti ipak procenjuju da naše rezerve tog metala "teške" najverovatnije oko milijardu evra ili približno 1,35 milijardi dolara.

Čuvari zlata, u bezbednim podzemnim trezorima banaka, kažu da je procedura dolaska do žutih poluga "višeslojna" i zahteva uvek učešće više lica i mnogo raznih potvrda.

Na pitanje zašto raste ulaganje u zlato, a ne na primer u nekretnine, ekonomisti kažu da je odgovor jednostavan: mala količina predstavlja veliku vrednost. Srbija po tome sledi svetski trend pomame za zlatom koje ne gubi vrednost. Zanimljivo je da se, iako je trgovina i zarada kupovinom zlata legalna i moguća čak i posredstvom investicionih fondova, na posedovanje zlata u našoj zemlji ne plaća se porez. Da li imate 100 ili 1.000 grama zlata, kolika je vrednost toga poreznika se zvanično ne tiče. U nekim zemljama, poput Kine na primer, sve do pre nekoliko godina nije bilo moguće da fizička lica kupuju zlato.

U drugoj polovini prošle decenije u Srbiju je bez mnogo buke stigla čuvena švajcarska kompanija "IQ invest" i ponudila fizičkim i pravnim licima mogućnost investiranja u zlatne i srebrne dukate i poluge.

Stručna lica koja se bave ubeđivanjem ljudi sa imetkom da svoj kapital invesitiraju u zlato u prvi plan ističu da je to ulaganje kojom se investitor najbolje štiti od dejstva inflacije, jer je već mnogo puta dokazano da kad se beleži rast inflatorne stope tada dolazi i do poskupljenja zlata. Do 1971. godine je, inače, u svetu formalno važio takozvani zlatni standard jer je postojala međunarodna obaveza da se za svaku f. uncu zlata plati 35 dolara. Ali, SAD su objavile, početkomj osme decenije prošlog veka, da više ne mogu ispoštovati tu obavezu i zatim su, zahvaljujući ekonomsko - poltičkoj dominaciji, nametnule ostatku sveta svoju novčanu jedinicu dolar kao rezervnu svetsku valutu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.12.2011. 00:34
To je sarena laza kao i Fort Knox. Zlato odavno pripada privatnoj (Rotsild) centralnoj monetarnoj banci Srbije. Za uzvrat su Tadic i co, dobili dovoljno zelenog bezvrednog papira za rasprodaju i zemlje i njenih vrednosti.
Ponedeljak 05.12.2011. 00:43
То је што је остало, а ови наши увек некако забораве оно што су окупатори опљачкали. Злато не може да се поједе, већ стоји по разним трезорима, као нпр. у Ватикану... зато молим лепо то има кад тад да се врати или ће бити проблема.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online