Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Nedelja 04.12.2011.
17:07
Beta A

Porasle šanse za dobijanje kandidature?

Posle dogovora Beograd-Priština o prelazima na Kosovu porasli su izgledi da bi šefovi diplomatija Evropske unije (EU) sutra popodne u Briselu mogli oceniti da Srbiji treba odobriti status kandidata za članstvo u EU i taj svoj stav preneti vođima evropske dvadesetsedmorice koji se sastaju 9. decembra. Ali, kako smatraju evropski diplomatski zvaničnici u Briselu, pre svega od Nemačke, Austrije i Velike Britanije zavisi u kojoj meri će biti uvažen neosporan bitan napredak u dijalogu Beograd-Priština, što je naročito Berlin, uz uklanjanje barikada na severu Kosova, postavio kao preduslov za odobravanje kandidature Srbiji.

Do idućeg petka, kad konačan stav o tome treba da daju šefovi država ili vlada EU, takođe je nužno da se stanje na Kosovu dalje smiri.

Robert Kuper

Posrednik EU Rober Kuper je odmah u petak uveče, čim je utanačen sporazum o prelazima Beograd-Priština o tome obavestio ambasadore stalne predstavnike evropske dvadesetsedmorice koji su u Briselu raspravljali o kandidaturi Srbije, zasad neizvesnom odobravanju datuma pregovora o članstvu s Crnom Gorom, i razvoju na Balkanu.

Izjave srpskog predsednika Borisa Tadića su veoma dobro primljene, naročito poruka i objašnjenje Srbima na severu Kosova zašto sad treba ukloniti prepreke za delovanje Kfora i Euleksa.

Pažnju je u evropskim krugovima privukao i Tadićev zaključak da do kraja nepopustljiv stav Nemačke oko statusa kandidata Srbiji, uprkos nespornom velikom napretku Srbije u reformama i sad sređivanju odnosa s Prištinom, mogao bi da ugrozi odnose Beograda i Berlina koji su posle teških napora stabilizovani protekle decenije.

Velika većina ministara inostranih poslova evropske dvadesetsedmorice, uključujući zajedno s Nemačkom vrlo uticajnu Francusku, su na zasedanju uoči vikenda izneli argumente u prilog odobravanju kandidature Beograda, naglašavajući da su na putu da se ispune i uslovi koje je spominjao Berlin.

To je da srpski predsednik Tadić pozove kosovske Srbe da napuste barikade, da dođe do dogovora Beograd-Priština o prelazima na Kosovu, i da se njihovi odnosi usmere ka daljem sređivanju.

Štefan File

Evropski komesar Štefan File je najavio da će, ukoliko bude napretka u dijalogu Beograd-Priština, uputiti pismo šefovima diplomatije Unije s ciljem da dodatno snažnije obrazloži već u oktobru dat predlog da se Srbiji odobri kandidatura za članstvo u EU.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović je juče u Briselu zaokružio dogovor o prelazima i napredak oko regionalnog predstavljanja Prištine, naglasivši da će "sada biti mnogo teže da neko kaže da Srbija nije zrela da napravi još jedan evropski korak".

Ipak, on je primetio i da je dijalog jedini put za Srbiju jer, "iza ohrabrivanja jednostranih poteza Prištine stoje značajne sile u svetu".

On je ocenio da su sporazumom ojačani izgledi za dalji napredak Srbije u evropskim integracijama, ali evropski diplomati i zvaničnici u okruženju visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, navode da sad zaista treba videti koji će biti stav Nemačke ne samo na sutrašnjem ministarskom sastanku, već i na susretu lidera EU.

Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, ne čekajući da se obistine najave da će biti postignut od Berlina traženi ključni dogovor Beograd-Priština, samo dan-dva pre toga izjavila da "Srbija zasad ne ispunjava uslove za kandidaturu za članstvo u EU".

Visoki zvaničnici Saveta ministara EU su novinarima rekli da će sutra šefovi diplomatija Unije razmotriti proces proširivanja i stabilizacije i pridruživanja na Zapadnom Balkanu.

Ministri EU će se izjasniti i o preporukama ocenama Evropske komisije o svakoj zemlji kanditatu i potencijalnom kandidatu za članstvo u EU.

"Očekuje se da Savet ministara potvrdi predanost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana", rekli su zvaničnici EU, naglasivši da će Savet ministara EU o tome usvojiti zaključke.

Neizvestan stav Nemačke

 

Ministar unutrašnjih poslova Srbije ivica Dačić izjavio je danas u Berlinu, gde učestvuje na kongresu Socijaldemokratske partije Nemačke, da će i u narednim danima biti neizvesan konačan stav Nemačke o dodeli statusa kandidata Srbiji za članstvo u evropskoj uniji (EU).


Očigledno je da na nemačkoj političkoj sceni postoje različita viđenja proširenja EU, a samim tim i odobravanja, odnosno neodobravanja kandidature Srbiji, izjavio je Dačić novinarima u Berlinu.


Iz nedavne izjave kancelarke Angele Merkel se vidi da je taj stav trenutno negativan, a s druge strane, imam podatak da rukovodstvo SDP Nemačke smatra da Srbija treba da dobije status kandidata, rekao je Dačić.


On je naveo da je dobio uveravanje šefa poslaničkog kluba socijaldemokrata u Evropskom parlamentu (EP) Martina Šulca, od Nove godine predsednika EP, da će u toku dana razgovarati sa Merkel, kako bi uticao na zajednički stav, koji se priprema za sednicu Evropskog saveta 9. decembra.


Dačić je ocenio da bi Srbija trebalo da razvija dobre odnose sa nemačkim političarima.
Prema njegovim rečima, MUP Srbije nastavlja saradnju sa nemačkom policijom, koja je partner broj 1 u EU i sa kojom zajednički radi na smanjenju broja azilanata iz Srbije.


Dačić je istakao da je Socijalistička partija Srbije (SPS) posle dužeg vremena, pozvana na kongres Socijaldemokratske partije Nemačke, koja je odala priznanje evropskom putu SPS i pružila podršku njenom članstvu u Socijalističkoj internacionali i Partiji evropskih socijalista.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.12.2011. 17:12
да ли је сада успаваном Србском народу коначно јасно да СРБИ СА БАРИКАДА БРАНЕ ЦЕЛУ СРБИЈУ !
Nedelja 04.12.2011. 18:34
У ЕУ у којој ми идемо пише ДОБРОДОШЛИ У КАМЕНО ДОБА! Од кандидатуре нема ништа, кола отишла низ брдо, и птице на грани знају да се Немачка пита, а Меркелова је рекла своје!
Nedelja 04.12.2011. 19:07
Ovde svi kukaju i jadikuju. Baš kao mala deca. Svi prizivaju neke više sile (tatu i mamu) i Rusiju i Kinu, ali odande nikakvog pravog odgovora. Neće ga ni biti. Svi su kritičari a niko ništa ne rešava. Mi smo usred Evrope i bićemo ili sa njima ili nas nigde neće ni biti. Možda će nas 3. svetski rat spasti!!!??? Možda bi bilo bolje da se sami spasimo? Ako ne umemo, neće nam drugi pomoći. Mi smo svoji spasioci ali nismo sami.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online