Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.12.2011.
17:16
B92 A

Ministrima i po platna kartica?!

Ministri, osim što imaju pravo na službeni automobil i vozača, zadužuju i po platnu karticu, doduše s detaljnim uputstvom kako da koriste državni novac.

Foto: Ilustracija
 

Konkretno, pre odlaska na put, saberu se iznosi koje ministar može da podigne u inostranstvu na ime dnevnica, i to prema utvrđenom cenovniku, pišu "Novosti“.

Njihova je dužnost da unapred prijave ukoliko, recimo, nameravaju da karticom plate poslovni ručak ili večeru, a taj ceh se pravda originalnim računima. U suprotnom, tu galantnost moraju da izmire iz svog džepa. Po povratku s puta, ministar ima obavezu da podnese raport o obavljnom poslu i da sravni račune.

Osim keša, članovi vlade imaju pravo i da, uz potpisan revers, koriste aparate koji su im neophodni za posao. Tako su svi ministri dobili mobilne telefone sa službenom karticom, a većina je pozajmila i laptop. Resorno mogu da dobiju i fotoaparat, diktafon, projektor za prezentacije...

Kako je potvrđeno u Vladi, svi sadašnji i bivši ministri, izuzev Čiplića, platne kartice i ”prateću opremu” su uredno koristili, u skladu sa namenom. I niko ne duguje državi pare.

Inače, platne kartice na raspolaganju su i državnim sekretarima, s tim što se njihovi troškovi odbijaju sa računa ministarstava, a ne sa Vladinog konta.

Bivši ministar Svetozar Čiplić nije se pridržavao obaveze - koja važi za sve članove Vlade - da bankovne kartice, koje su dobili na početku mandata, koriste isključivo za plaćanje hotelskih računa i podizanje dnevnica na službenim putovanjima.

Zbog toga što je državnom ”plastikom” plaćao i nenamenske troškove, koje nije pravdao u Nemanjinoj 11, Vlada ga je u više navrata opominjala da vrati dug od skoro dva miliona dinara. Uz to, od Čiplića je traženo i da razduži opremu - laptop računar i dva ”nokija” mobilna telefona, kao i da objasni kako je na službenom putu izgubio drugi laptop i fotoaparat.

Čiplić se u petak oglasio saopštenjem kojim potvrđuje pisanje "Novosti" da je tokom dve i po godine mandata potrošio 20.000 evra, ali tvrdi da je "kartica korišćena za plaćanje računa za smeštaj i hranu prilikom službenih putovanja u inostranstvo, nekoliko puta i za službene ručkove". Čiplić ne navodi da li je imao obavezu i da li je sve iznose "pokrio"računima. Samo navodi da je deo sredstava vratio.

Ne krije ni da je od naše Misije u Ženevi "pozajmio" 2.500 "švajcaraca", ali tvrdi da je to zbog izgubljene kartice. Međutim, niti kaže, niti dokazuje da je dug vratio. Ne krije Čiplić ni da je zadužio dva laptopa i fotoaparat "kako bi ih dao za izbore za nacionalne savete". Kaže da je oprema izgubljena ili oštećena, da je potom "uredno" otpisana. Ali, ni za to ne nudi dokaz.

Napokon, kada je reč o diplomatskom pasošu, objašnjava pravila važenja dokumenta, ali ne kaže da li je svoj vratio.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online