Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 02.12.2011.
14:24
Srna A

Srbi sa Kosmeta podneli prijavu protiv Stefanovića

Skupština zajednice srpskih opština Kosova i Metohije podnela je krivičnu prijavu protiv šefa beogradskog Pregovaračkog tima Borislava Stefanovića zbog špijunaže i ugrožavanje teritorijalne celovitosti Srbije.

Šef pregovaračkog tima: Borko Stefanović
 
Beogradski advokat Goran Petronijević danas je sa timom advokata predao krivičnu prijavu protiv Stefanovića Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, s obzirom da su za oba krivična dela zaprećene kazne zatvora od tri do 15 godina.

Petronijević je rekao medijima iz RS da se u krivičnoj prijavi navodi da je Stefanović izvršio krivično delo špijunaže u vreme kada je bio politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije i savetnik šefa diplomatije, a krivično delo narušavanja nepovredivosti granica u ulozi pregovarača sa nelegalnim prištinskim organima.

Stefanović je 2007. godine, prema podacima koje je dobio advokatski tim, određene podatke o detaljima i načinu sprovođenja Akcionog plana Vlade Srbije, pre nego što je Kosovo proglasilo nezavisnost, odao jednoj stranoj ambasadi.

"On je na taj način dezavuisao sve napore Vlade koji su, verovatno, bili usmereni da se određenim diplomatskim merama spreči veći broj zemalja da izvrši priznanje Kosova", rekao je Petronijević.

On je naveo da je advokatski tim ponudio tužilaštvu dokaze za krivično delo špijunaže, koji uključuju depeše koje su iz američke Ambasade u Beogradu upućene Stejt departmentu, a u kojima se navodi kako i na koji način i od koga su dobili određene podatke.

"Na tužilaštvu je da ta saznanja produbi. Mi smo te dokaze dostavili i smatramo da je taj dokaz validan i da dovoljno dokazuje u smislu utvrđivanja osnova sumnje da je ovo lice izvršilo to krivično delo", naveo je on.

Drugo krivično delo odnosi se na Stefanovićevo učešće i vođenje pregovora sa Prištinom i sklapanje obavezujućih sporazuma u ime Srbije, kojima deo ingerencija srpskih organa, koje su zagarantovane Ustavom, prenosi na nelegalne organe samoproglašene države Kosovo.

"Na taj način deo teritorije Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija ostavlja bez suvereniteta Srbije i srpskih organa kako je to Ustavom zagarantovano, uključujući i sve odluke koje se tiču granica, carina i slično. Time je izvršeno krivično delo narušavanje nepovredivosti granica", dodao je Petronijević.

Petronijević je naveo da tužilaštvo nema rok u kojem treba da reaguje, ali, imajući u vidu hitnost postupanja, tužilaštvo bi trebalo da reaguje u najkraćem roku.

Advokatski tim, koji zastupa Skupštinu zajednice opština Kosova i Metohije, čini 30 advokata od kojih je 11 učestvovalo u radu na ovoj krivičnoj prijavi.

POVEZANE VESTI

Petak 02.12.2011. 16:11
Zasto prijavu, poklonite mu metak.
Petak 02.12.2011. 15:58
Jel znate sta mu mozete sa tom priijavom i optuzbama??? Pa upravo TO, nista. On radi po zadatku a ne kao "slobodan umetnik".
Petak 02.12.2011. 17:48
i treba jebala ga edita tahiri i ona jahjaga
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online