Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Petak 02.12.2011.
13:40
Beta A

Sinod SPC podržao Srbe na barikadama

Srpska pravoslavna crkva (SPC) apelovala je danas na sve koji učestvuju u događajima na severu Kosova da ne dopuste da se ta "drama pretvori u tragediju".

U saopštenju Sinoda SPC zahteva se od Kfora da postupa u "duhu statusne neutralnosti i isključivo u službi očuvanja mira".

Odustanite od nasilnog sklanjanja barikada: Patrijarh Irinej

"Ujedno apelujemo na Kfor da odustane od nasilnog uklanjanja barikada u rejonu administrativnih prelaza, a pogotovu od primene sile prema civilnom srpskom stanovništvu", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu SPC.

Ne u EU po svaku cenu!

 

Sinod poručuje Borisu Tadiću i Vladi Srbije da Crkva od njih očekuje i traži da ne napuste srpski narod Stare Srbije, kako je Kosmet vekovima nazivan sve do vremena Tita, "a radi himere koja se zove status zemlje kandidata za članstvo u EU".
Crkva smatra da Srbija i srpski narod kao celina, za odgovornu državnu vlast i političku elitu Srbije nemaju alternativu, a da sve drugo ima, pa čak i idealizovana i mitologizovana EU.
- Učlanjenje u EU jeste dobra želja i zamisao, opravdana geopolitičkim, ekonomskim i civilizacijskim razlozima, ali ako odricanje od Kosmeta, neposredno ili puzeće, predstavlja cenu kojom se mora platiti članstvo u tom savezu, već pogođenom najdubljom krizom i ugroženom pretnjom raspada, onda treba otvoreno i časno odustati od kandidature i potražiti druge modele za budućnost u multipolarnom svetu koji već jeste realnost, navodi se u saopštenju Sinoda.

Navodi se da Srbi koji žive na severu Kosova "ne treba da donose odluke bez uvažavanja legalne i demokratski izabrane centralne vlasti u Beogradu", kao i to da centralna vlast u Beogradu "ne bi smela da odlučuje ili da 'u hodu' menja svoju političku taktiku bez uvažavanja vitalnih potreba i stavova Srba centralnog Kosova i
čitavog područja Kosova i Metohije".

Za Srbe na čitavom području Kosova, navodi se u saopštenju, ovo pitanje "nije pitanje partijsko-političkih kalkulacija, nego, bukvalno pitanje biti il' ne biti".

"Našim vernicima, Srbima na severu Kosova, poručujemo da budu istrajni kao što su i do sada bili, ali i da budu mudri, nadahnuti hrišćanskim načelima i zaveštanjima svojih časnih predaka", navodi se u saopštenju Sinoda SPC.

Dodaje se da Srbi na severu Kosova "ne smeju dozvoliti da ih bilo ko isprovocira i da prihvate nasilje kao metod delanja".

"Njihovi protesti nisu, uostalom, izraz prkosa, obesti ili hira, nego upravo njihove odlučnosti da ne prihvate diktat sile i nasilno nametanje statusa", navodi se u saopštenju.

Sinod je poručio i da se protesti ne smeju izroditi u odbacivanje pregovora, dijaloga i napora da s emirnim putem uspostavi pređašnje stanje, narušeno "jednostranom akcijom Albanaca i delovanjem Kfora, koje nije saglasno sa dobijenim mandatom UN".

"U svojim dejstvima, oni ne treba da misle samo na sebe nego i na svoju braću i sestre koji, pod mnogo težim uslovima, žive u enklavama južno od Ibra, kao i na one mnogobrojne zemljake koji su prognani sa pradedovskih ognjišta, a o čijim 'ljudskim pravima', posebno o pravu na povratak i bezbedan život u zavičaju, niko više i ne govori", navodi se.

POVEZANE VESTI

Petak 02.12.2011. 14:01
Pazi ovo, SPC obaveštenje izdala na svom sajtu...uz dužno poštovanje ali da li se neko pita ko to od Srba sa Kosova može da pročita. Pa zar je toliko teško otići do njih, ili bar se u dve rečenice obratiti ljudima na nacionalnoj televiziji??? Ali .... skidam kapu izdali ste obaveštenje, ogradili se, well done!!!
Petak 02.12.2011. 14:02
I srbi sa severa i srbi sa juga Kosova zavise od dobre volje siptara. Zar je njihova buducnost Taci,covek koji im je vadio organe. Vase je da zastitite sve srbe na Kosovu a njihovo je da svako brani svoj prag.Srbi sa severa su videli kako je Beograd odbranio srbe sa juga pa bi uz duzno postovanje da oni sami povedu brigu o sebi.
Petak 02.12.2011. 14:46
A evo setili se i duhovni "pastiri" svoga "stada". Je li popovi, pa valjda je vama mesto sa vernicima, pogotovo u ovako teskim vremenima. A da ne pricamo o svetinjama na Kosmetu u koje se kunete. Mada, u poslednje vreme ste iselili pojedine relikvije u Srbiju. Tako to biva kada je na celu crkve patrijarh koji bi da se ljubi sa papom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online