Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.12.2011.
09:09
Blic A

I trudnice sa HIV-om rađaju zdravu decu

U Srbiji se svake godine rodi bar jedna beba zaražena HIV-om, ali i to se može izbeći pravovremenim testiranjem trudnice na ovaj virus. I mogućnost da se infekcija sa majke prenese na dete poslednjih godina je praktično svedena na nulu, a o zdravom potomstvu sada mogu da razmišljaju i oni parovi kod kojih je samo jedan od partnera inficiran.

U Srbiji je od 2004. godine do sad bilo 29 HIV pozitivnih trudnica. Od tog broja u GAK “Narodni front” porodilo se 18 žena, koje su rodile zdrave bebe (10 je odlučilo da prekine trudnoću)
 

Dr Spaso Anđelić, pomoćnik direktora GAK “Narodni front” i jedini stručnjak koji se u Srbiji bavi HIV pozitivnim trudnicama, kaže za “Blic” da je u zemlji od 2004. godine do sad bilo 29 HIV pozitivnih trudnica. Od tog broja u GAK “Narodni front” porodilo se 18 žena, koje su rodile zdrave bebe. Deset je odlučilo da prekine trudnoću, a uskoro se očekuje porođaj još jedne zaražene trudnice.


Tim lekara sa prim. dr Spasom Anđelićem na čelu već nekoliko godina primenjuje savremene metode lečenja kod trudnica koje su HIV pozitivne, a kod kojih je u ranoj trudnoći otkriveno prisustvo virusa. Da bi se otklonila svaka sumnja da je dete zaraženo, rade se testovi odmah po rođenju, a zatim još tri puta dok dete ne napuni 18 meseci.

Uvek carski rez

Dok je beba u stomaku, od majke je odvojena posteljicom koja ne dozvoljava da se njihove krvi mešaju. Kad nastupe kontrakcije, kod prirodnog porođaja, dolazi do prskanja te opne i krv majke i bebe dolazi u direktan kontakt. Da bi se to sprečilo, HIV pozitivne majke porađaju se u 38. nedelji trudnoće carskim rezom. Savetuje im se i da decu ne doje, jer i putem mleka virus može da se prenese.


- Neke od žena nisu ni znale da su zaražene. Nedavno smo imali takav slučaj. Porođaj je obavljen prirodnim putem, a samo sat vremena po porođaju dobili smo rezultate da je žena HIV pozitivna. Međutim, prvi podaci testiranja pokazuju da dete zasad nema virus - kaže dr Anđelić.

Doktor objašnjava da trudnica nije u obavezi da uradi test na HIV, ali ako se odluči na testiranje i rezultati pokažu prisustvo infekcije, automatski se podvrgava terapiji lekovima protiv virusa.

- Pomoću najnovije antiretrovirusne terapije i stalnih lekarskih kontrola, šansa da beba dobije virus je svega dva odsto jer se lekovima količina virusa kod trudnice smanjuje na minimum - objašnjava dr Anđelić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online