Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 01.12.2011.
23:34
Glas Srpske A

Tadić: Pitanje evropskih integracija na prelomnoj tački

Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je da je pitanje evropskih integracija za Srbiju na prelomnoj tački, da moraju da se prave kompromisi, koji su bolni, ali, kako je naglasio, uloga političara i jeste da pronalaze "održiva i kompromisna rešenja".

"Da li će Srbija sa svojim principima, stavovima, crvenim linijama biti dobrodošla u Evropsku uniju ili ne, videćemo. To je pitanje statusa kandidata, što je preduslov za otvaranje pregovora koji nas vode prema članstvu", rekao je Tadić u intervjuu za banjalučki "Glas Srpske".

Potrebno je naći održivo rešenje: Boris Tadić

S druge strane je, prema njegovim rečima, pitanje Kosova i Metohije, što je sistemski problem.

"Svi koji su priznali nezavisnost Kosova ne mogu da negiraju taj problem koji se vidi svaki dan na severu Kosova. Potrebno je pronaći rešenje koje je održivo, funkcionalno, koje može da izdrži ispit vremena, ali i rešenje koje nije u korist samo jedne strane, nego je kompromis", istakao je Tadić.

On je ocenio da su kompromisi uvek bolni, ali, kako je naglasio, uloga političara i jeste da pronađu održiva i kompromisna rešenja. Upitan zašto ne ode na Kosovo i tamo pruži podršku kosovskim Srbima, Tadić je kazao da predsednik Srbije na Kosovo može otići samo uz dozvolu međunarodnih institucija, što je posledica
Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i sporazuma u Kumanovu.

On smatra da nema svrhe u tome da se ode na barikade, "jer tamo nema šta da radi", dodajući da bi to samo pogoršalo situaciju Srba na severu Kosova.

"Suština je u tome da donesemo odluke, da se ponašamo na način koji je odgovoran i koji predviđa vreme ispred nas. Zato sam ja sa predstavnicima Srba sa Kosova razgovarao u kabinetu i primao ih uvek, kao što sam spreman i danas da ih primim", istakao je Tadić.

On smatra da je "naučena lekcija" o odlasku na barikade i na prvu liniju fronta.

"Mi Kosovo razumemo kao naš prostor, deo našeg integrisanog državnog sistema. Niti želimo da priznamo bilo kakvu nezavisnost Kosova, niti ćemo se odreći naših interesa", poručio je predsednik Srbije.

Govoreći o odnosima u regionu, Tadić je je ocenio da bi poverenju i pomirenju na Balkanu mnogo doprinelo potpisivanje sporazuma prema kojem bi "svako sudio svojima" za ratne zločine.

"Republika Srbija je spremna na to i želi da veruje da će drugi sudovi isto tako suditi svojima, kao što to Srbija danas radi. Još imamo otvorenu mogućnost", naglasio je predsednik Srbije.

POVEZANE VESTI

Petak 02.12.2011. 00:26
Politika bez naroda je najbolja politika. Steta sto ne delimo more, pa sa Tacijem onako u sorcu pijete bozu, dok gledate kako se srbi dave.
Petak 02.12.2011. 00:04
bakici iza njega se dobro pridremalo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online