Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 01.12.2011.
13:07
N. S. Preradović - Vesti A

Agencije za pljačku Srbije

Uprkos obećanjima premijera Mirka Cvetkovića o štednji, u Srbiji postoji oko 200 državnih organa, agencija, uprava, zavoda i direkcija, koje građani finansiraju iz budžeta, a za koje mnogi smatraju da služe za podmirivanje stranačkih prohteva, uhlebljenje partijskih funkcionera i prodaju magle.


Te i takve agencije za sve i svašta, prema podacima Unije poslodavaca, potroše godišnje 820 miliona evra! To je za "Vesti" potvrdio Boban Atanacković, predsednik te Unije, ocenivši da u našoj zemlji treba osnovati agenciju za borbu protiv osnivanja agencija.
 

Podaci o zaradama direktora raznih agencija su frapantni jer mesečno inkasiraju od 1.000, pa čak do neverovatnih 8.000 evra. Neki od njih imaju i po šest plata jer, osim direktorske funkcije, obavljaju i druge poslove u raznim upravnim odborima, udruženjima, sportskim klubovima...
 

Za mnoge od agencija građani niti su čuli, niti znaju čime se bave - tako u Srbiji rade Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, Agencija za procenu vrednosti državnog kapitala, Agencija za saradnju s nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju, Antidoping agencija, Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova, Republička agencija za prostorno planiranje.... Da paradoks bude veći, Vlada je letos osnovala Agenciju za socijalno stanovanje, mada jedva da ima onih građana koji dobijaju socijalni stan na korišćenje.
 

S obzirom na to da, prema zvaničnoj statistici, oko 750.000 građana Srbije živi ispod granice siromaštva, mnogi postavljaju pitanje šta rade ove agencije i da li bi se pare za njihovo održavanje mogle iskoristiti za krpljenje katastrofalnih puteva ili pomoć socijalno ugroženim građanima.

Unija poslodavaca Srbije poručuje da Vlada Srbije treba da ukine 131 državnu agenciju koju je osnovala u poslednjih pet godina.
 

- Pored već 110 postojećih zavoda, uprava, instituta i direkcija, osnovana je još 131 agencija čije se nadležnosti preklapaju s nadležnostima zavoda, uprava, instituta i direkcija. Umesto da državna uprava koja ima višak od 150.000 zaposlenih smanji birokratiju, znatno je uvećala birokratski aparat - poručuju iz Unije poslodavaca.
 

Sve poslove koje danas obavljaju ove skupe agencije nekad su u bivšoj Jugoslaviji obavljala nadležna ministarstva zbog čega je cela administracija bivše SFRJ, sa šest republika i dve pokrajine, brojala 28.134 lica, a danas državna uprava samo u Srbiji broji 29.834 zaposlena.

- Izgovor pod kojim je Vlada Republike Srbije otvorila ove agencije da se bez njih ne može uopšte ne stoji, jer Nemačka kao vodeća privredna sila sveta ima svega šest takvih agencija, Slovačka osam, Finska devet, Češka 11, a susedna Hrvatska je najavila da će se broj sadašnjih 47 prepoloviti u cilju smanjenje birokratije i troškova poslovanja.
 

- Srbija je sa 131 agencijom ubedljivi evropski rekorder po broju državnih agencija - navode iz Unije poslodavaca Srbije.

Milan Nikolić, politički analitičar, kaže da u Srbiji postoji tzv. fenomen prevelikog broja agencija i uopšte raznih uprava i zavoda i da nije tajna da se tu uhlebljuju partijski kadrovi.

- Problem je što su ti kadrovi najčešće nedovoljno stručni i menjaju se na svake četiri godine, dakle novi izbori, novi kadrovi. Plate su za srpske prilike velike i ostaje nam da se nadamo da će Srbija smanjivati broj agencija na putu ka EU, baš kao što to čini Hrvatska - kaže Nikolić.

Ekonomista Danijel Cvjetićanin kaže da agencija u Srbiji ima preko svake mere.

- Agencija ima mnogo i opšte je poznato da su tu uhlebljuju stranački i evroatlanski kadrovi. Zbog čega ih ima mnogo više nego u zapodnoevropskim zemljama treba pitati i te belosvetske političare koji podstiču osnivanje raznih agencija ovde u Srbiji, a ne u svojim zemljama - ocena je dr Cvjetićanina.

Ministar za ljudska i manjinska prava i državnu upravu Milan Marković priznaje da je vreme da se preispita rad brojnih državnih agencija i da se pojedine ukinu.
On dodaje da bi trebalo da se smanje direktorske plate u institucijama koje je osnovala Vlada Srbije.

- Imali smo hiperprodukciju agencija od kojih bi većinu trebalo ukinuti. Dobar deo posla koji bi trebalo da se radi u organima državne uprave izmešten je u agencije - smatra ministar.

Marković kaže i da je problem što se na zaposlene u tim agencijama primenjuju drugi propisi. Zato dolazi do paradoksa da radnik za isti posao u agenciji prima duplo veću platu nego u upravi. To ne samo da je nepošteno, nego dovodi do toga da ljudi iz državne uprave beže u agencije.

On objašnjava da je proces osnivanja agencija tekao stihijski u protekloj deceniji i da je krajnje vreme da se podvuče crta, naglašavajući da primanja direktora u agencijama vređaju inteligenciju zaposlenih u državnoj upravi.

Miroslav Prokopijević, direktor Centra za slobodno tržište, ističe da je stalnim osnivanjem sve novih agencija i ustanova državni aparat predimenzioniran, čime se samo povećava potreba za otpuštanjima u javnom sektoru.
 

 Nema para za inkubatore i vrtiće

 

Prosečna starost inkubatora za prevremeno rođene bebe u Srbiji je 30 godina. U skoro završenoj humanitarnoj akciji "Bitka za bebe" prikupljeno je 160 inkubatora. Budući da jedan inkubator u proseku košta od 10.000 evra, za 820 miliona evra koliko potroše agencije za sve i svašta, moglo bi da se kupi 8.200 inkubatora.
Izgradnja vrtića od 2.000 kvadrata koji može da zbrine 300 do 400 mališana košta oko dva miliona evra. Jednostavnom računicom, agencije godišnje "sabotiraju" izgradnju 410 vrtića.  

Guverneru 6.600 evra

 

Funkcioneri u institucijama poput Narodne banke imaju nemoralno i nezakonito visoke plate, smatra Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije.
Ona kaže da je bila veoma iznervirana kada je nedavno čula guvernera Narodne banke Srbije da objašnjava da se njegova plata od oko 6.600 evra ne isplaćuje iz budžeta Republike Srbije, nego iz prihoda koje ostvaruje NBS. 

Kasu prazni 713 javnih preduzeća

 

U jeku svetske ekonomske krize i iščekivanju drugog, još razornijeg talasa recesije, glomazni i na gubitke osuđeni državni aparat Srbije ne samo da se ne smanjuje, već se dodatno širi.


U procesu registracije trenutno se nalazi još osam preduzeća, što znači da se ukupan broj javnih preduzeća u našoj zemlji popeo na neverovatnih 713!


Dragoljub Rajić, predsednik Unije poslodavaca Srbije, kaže da jedan deo njih uopšte ne podnosi godišnje izveštaje, dok veći deo ostalih preduzeća ima jednu zajedničku osobinu, a to je proizvodnja gubitaka.


- Na papiru postoji više od 700 javnih preduzeća, ali mi najčešće uzimamo u obzir brojku od 535, odnosno ona preduzeća koja podnose godišnje izveštaje. Od toga, skoro 500 preduzeća posluje s gubitkom. Takođe treba imati u vidu da je zbog lošeg poslovanja njihova tržišna vrednost poslednjih godina opala za oko 45 odsto, a prema nekim procenama i do 60 ili 70 odsto - kaže Rajić

.
Procene su da samo na plate oko 8.000 direktora javnih i javnih komunalnih preduzeća godišnje ode 110 miliona evra.


Na sve ovo treba dodati i podatke Narodne banke Srbije da je većina ovih preduzeća posluje s ogromnim gubicima.

 

Opraštanje dugova

 

I to nije sve jer država će javnim preduzećima i drugim ustanovama oprostiti dug od oko 700 miliona evra. To je predviđeno Zakonom o otpisu dugova. Tako će Železnicama Srbije biti oprošteno 182 miliona evra i 15 miliona dolara, Putevima Srbije 43 miliona dolara i skoro 465 miliona evra, Fondu za razvoj Srbije 310.000 dolara itd. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.12.2011. 14:04
Време је да Србија промени име у Зомбија јер у њој живи нека нова нација (Срба је остало у траговима) Зомби. Само Зомби могу да бесциљно тумарају Зомбијом празна срца, празне душе, пазног погледа, пазног новчаника, празни.
Četvrtak 01.12.2011. 13:42
Але незајажљиве! Морамо похапсити одговорне и послати их али не у затвор него на друштвено користан рад. Да одраде што су покрали и то плус 50% Нема џабе да лежи у затвору.
Četvrtak 01.12.2011. 13:56
Istinit tekst 100%. Sve to narod zna, ali miruje kao ovca i dozvoljava da ga sisaju?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online