Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 30.11.2011.
08:52
B92 A

SB UN: Podeljena mišljenja o KiM

Predstavnici SAD, Velike Britanije, Francuske i Nemačke podržali su uklanjanje barikada na Kosovu, dok su Rusija i Kina stali u odbranu integriteta Srbije.

Vojnik Kfora brani barikadu
 

Savet bezbednosti je održao sednicu o Kosovu, na kojoj je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zatražio od tog tela UN da unilateralne akcije više ne budu dozvoljene, a stalne članice oštro osudile nasilje, ali i ostale podeljene oko toga ko je za nasilje odgovoran.

Nemačka

Predstavnik Nemačke Peter Vitig pozdravio je apel predsednika Srbije Borisa Tadića političkim predstavnicima Srba na severu Kosova da učine sve kako bi se prekinule blokade puteva.

"Pozdravljam jutrošnji poziv predsednika Tadića ljudima na severu Kosova da uklone barikade i da se uzdrže od nasilja. Eksplicitno podržavamo taj poziv predsednika Tadića", rekao je Vitig.

SAD

Predstavnica SAD u Savetu bezbednosti UN Rozmari di Karlo rekla je da je nasilje na severu Kosova izazvalo par ekstremista, dodavši da je njena zemlja i dalje optimista po pitanju rešavanja problema između Beograda i Prištine.

Ona je pozvala Vladu Srbije da sarađuje sa Kforom i Euleksom na uklanjanju barikada i hapšenju osumnjičenih za kriminal na severu Kosova.

Američka ambasadorka je kazala da je Kosovo jedinstveno carinsko tržište i da zbog toga ima pravo da kontroliše svoje granice, optuživši srpske bezbednosne strukture da se i dalje nelegalno nalaze na severu Kosova.

Velika Britanija

Britanski ambasador u SB UN Majkl Tetam je najoštrije osudio, kako je rekao, napade na Kfor na Kosovu, uputivši zahtev da se odmah uklone barikade.

On je apelovao da se obnovi dijalog između Beograda i Prištine, rekavši da Velika Britanija podržava evropske integracije Srbije.

Nemačka i Francuska

Slične stavove su izneli i ambasadori Nemačke i Francuske, s tim što je predstavnik Pariza u UN kazao da su najveće žrtve blokada na severu ljudi koji žive na tim prostorima. Organizovane kriminalne grupe manipulišu situacijom i one organizuju nasilje, ocenio je ambasador Francuske Žerar Aro.

Nemački ambasador je rekao da su nasilje organizovali Srbi koji demonstriraju, zatraživši da se na celoj teritoriji Kosova i Metohije uspostavi puna sloboda kretanja. On je kazao i da Beograd mora da sprovede dogovore koji su već postignuti i da je to jedan od uslova za dobijanje kandidature za članstvo u EU.

Svi ambasadori zapadnih zemalja su pozdravili imenovanje Klinta Vilijamsona za šefa tima koji će istraživati trgovinu ljudskim organima na Kosovu.

Rusija i Kina

Ambasadori Rusije i Kine su, međutim, izneli dijametralno suprotne stavove od ambasadora zapadnih zemalja u vezi sa situacijom na Kosovu, ocenivši da je Priština odgovorna za nasilje na severu Kosova.

Ambasador Rusije Vitalij Čurkin je rekao da stav Moskve o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjen i dodao da su jednostrane akcije koje sprovodi Priština neprihvatljive.

Nasilje bi bilo izbegnuto da Kfor nije pokušao nasilno da ukloni barikade, već da je uticao na vlasti u Prištini da ne koriste silu, naglasio je ambasador Čurkin.

On je zatražio da se istraže svi incidenti gde je Kfor upotrebio silu na Kosovu i podsetio na ubistvo jednog Srbina 9. novembra u Kosovskoj Mitrovici koje još nije razrešeno.

Napetost i dalje postoji zbog namere Prištine da silom uspostavi kontrolu nad prostorima gde žive Srbi, ukazao je ruski ambasador. Čurkin je zatražio i da se temeljno ispita slučaj trgovine ljudskim organima na Kosovu, dodavši da svedoci za ratne zločine na Kosovu nemaju zaštitu.

Ambasador Kine je naglasio da se mora poštovati integritet i teritorijalni suverenitet Srbije, založivši se za dijalog kao rešenje kosovske krize. On je izrazio zabrinutost zbog slučaja trgovine ljudskim organima na Kosovu, rekavši da vlada u Pekingu zahteva punu i nepristrasnu istragu.

Predstavnici Kolumbije, Brazila, Južne Afrike i Bosne i Hercegovine su se takođe založili za dijalog između Beograda i Prištine kao jedino moguće rešenje.

Na sednici je predstavljen redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-muna u kome je on izrazio zabrinutost zbog pogoršanja bezbednosne situacije na Kosovu, ističući da se broj nasilnih incidenata protiv srpskog stanovništva povećao nakon pokušaja kosovskih vlasti da uspostave kontrolu na administrativnim prelazima na severu pokrajine.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.11.2011. 08:57
a flekavi diktator ima suprotan stav od rusije i kine. sta reci.
Sreda 30.11.2011. 09:21
STA TO ZNACI ? Znaci da su "nasi" politicari samo malo pomerili [pak-su] prema RUJI I prema kinezima danas bi imali KOSOVO I METOHIJU. Ovako preko SLOBE,ZORANA i BORISA -Evropska unija nema alternativu. ps.DA LI STE primetili kako siptarke-hanume nose se u stilu EUROPEJKI ! ZA titovog rezima nisu iz kuca [harema ] nos proturale!
Sreda 30.11.2011. 09:05
И шта нам сад вреди став пријатељских држава као што су Русија и Кина, када је досманлијска власт против отпора Срба мирним путем на барикадама? Не може нам нико помоћи ако сами себи одмажемо! Ова власт је изгубила легитимитет и потребна је - неопходна - хитна смена власти! Браћо Срби - отпор!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online