Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 30.11.2011.
13:09
O. Ikodinović - Vesti A

Srbima zaštita, Rusiji pravo na intervenciju

Sveruski pokret Kosovski front na čelu sa Aleksandrom Kravčenkom, bivšim ruskim dobrovoljcem u ratu na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina, sproveo je niz akcija u Moskvi i celoj Rusiji kako bi javnost upoznao sa dešavanjima na Kosovu i prikupio finansijsku pomoć Srbima na barikadama.

Desetine hiljada kosovskih Srba podneli su zahtev za rusko državljanstvo, kako je ta vest prihvaćena u Rusiji?


- Vlast u Beogradu je napustila to područje i taj narod, i oni su morali da traže drugog zaštitnika. To je, uslovno rečeno, gest očajanja srpskog naroda sa Kosova. Oni, razumljivo, u Rusiji - kao moćnoj sili, vide zaštitnika od nepravde koja im se nanosi godinama. Mislim da je zahtev za državljanstvo dobar potez Srba sa Kosova. U Moskvi je, istina, to izazvalo oprečna mišljenja, jer ima onih koji su pogrešno shvatili poruku da Srbi žele da napuste svoje kuće i ognjišta i presele se u Rusiju.
 

Šta Srbi postižu zahtevom za ruskim državljanstvom?

- Sve ovo što se dešava na Kosovu podseća na događaje u Južnoj Osetiji 2008. kada je Gruzija napala Osetiju. Tada je ruska vojska ušla u ovu zemlju kako bi odbranila narod Osetije. Ne znam da li znate, ali oni imaju rusko državljanstvo?! Dakle, dobijanjem ruskog državljanstva Srbi na Kosovu očekuju od Rusije da im pruži, pre svega, zaštitu i bezbednost, a Rusija time zadržava svoje međunarodno pravo da zaštiti interese svojih građana gde god oni bili, odnosno, na kojoj god teritoriji živeli.
 

Sredinom oktobra boravili ste na Kosovu, kakvu ste situaciju zatekli?

- U tom trenutku bilo je mirno, narod je vodio običan život, ali se svakog dana očekivao napad, koji se, nažalost, i dogodio u Zubinom Potoku šest sati nakon što sam napustio Kosovo. Zapazio sam da svaki Srbin tamo ima vrlo izražen patriotski duh i čvrstu odlučnost da istraje u borbi.

Da li su vam se žalili i na šta sve?

- Oni nisu ljudi koji se žale. Međutim, oni sada dočekuju zimu i potrebna im je topla odeća, hrana, lekovi... Na sreću, i taj problem polako rešavamo.

Pre dva meseca pokrenuli ste akciju "Kosovski štit", kojom prikupljate novac za Srbe na barikadama. Kakav je odziv, posebno Srba koji žive u Rusiji?

- Naša obaveza je da moralno i materijalno pomognemo srpskoj braći na Kosovu. Ja sam već odneo pomoć od 2.600 evra, od kojih su u dogovoru sa Društvom srpsko-ruskog prijateljstva kupljene životne namirnice i kabanice za ljude na barikadama, a upravo smo poslali još 2.900 evra za kupovinu kombinezona, čizama i kuhinje. Pomažu nam pravoslavne radio-stanice u Moskvi koje apeluju na građane da se priključe akciji, a prilozi se skupljaju u crkvama. Za sada u našoj akciji učestvuju samo Rusi.

Oduševljeni otporom Srba

 

Kako prosečni Rus reaguje na dešavanja na Kosovu?
 

- Svaki pravoslavni Rus koji se priključio našoj akciji oduševljen je borbom i istrajnošću srpskog naroda! Svakom Rusu koji je dao novčani prilog, velika je čast što je mogao da pomogne bratskom, srpskom narodu, koji ne brani samo sebe i svoju zemlju, već celo pravoslavlje.

 

Barikade najbolji vid borbe

 

Šta očekujete u vezi sa razvojem događaja na Kosovu?
 

- Posle izbora u Rusiji, Moskva će više voditi računa o problemu Kosova. Što se Beograda tiče, ne očekujem da će nešto više preduzeti nego do sada. Barikade su najbolji vid borbe. Oni time brane sebe, svoju imovinu i svoje interese... Najvažnije je da se izbegne krvoproliće.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.11.2011. 13:15
Hvala od srca! Bog vam dao zdravlje.
Sreda 30.11.2011. 14:22
IMATE CAST ugladjena evropka gospodo "Srbi", ili globalisti,da upoznate Ruskog rodoljuba ALEKSANDRA , KAKO ON IZGLEDA, kako pomaze nasem narodu,sta planira itd. HVALA TI RUSKI-PRAVOSLAVNI BRATE.
Sreda 30.11.2011. 13:28
Hvala na iskrenoj pomoci i podrsci. Na zalost kao sto se vidi akcija pomoci nije omasovljena i ocekujemo od ruskih vlasti da se angazuju konkretno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online