Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 29.11.2011.
22:01
Beta A

"Ni posle 12 godina nema sigurnosti na Kosovu"

Jednostrane aktivnosti Prištine na severu Kosova su neprihvatljive a međunarodna zajednica nije u stanju da ni posle 12 godina obezbedi siguran život jednoj od strana, rekao je večeras ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin.

"Pozicija Rusije je da ne priznaje jednostranu nezavisnost Kosova, a Rezolucija 1244 je međunarodni okvir za rešavanje problema Kosova i regiona", rekao je Čurkin na sednici Saveta bezbednosti pozvećenoj Kosovu.

Jednostrane aktivnosti Prištine na severu Kosova su neprihvatljive: Vitalij Čurkin
 

Čurkin je rekao da su "neki od poslednjih incidenata na Kosovu bili veoma drski", poput onogo od 9. novembra kada je grupa Albanaca iz automatskog oružja pucala na grupu Srba od kojih je jedan kasnije preminuo "a tokom sahrane Albanci su sa druge strane priređivali zabavu sa veoma glasnom muzikom".

Govoreći o ulozi Kfora, Čurkin je rekao da Kfor i dalje primenjuje iznenadne napade što može da se izbegne "ukoliko bi se usredsredili ne na uklanjanje blokada, već na to šta su bojazni građana, što im je i mandat".

"Oni navode da su navodno delovali da bi obezbedili slobodu kretanja, što je zamena teza. Prema Rezoluciji 1244, Kosovo je specijalna teritorija u Srbiji. Upotreba sile niti je statusno neutralna, niti je u skladu sa njihovim mandatom", naveo je Čurkin.

Ruski ambasdor zatražio je istragu rada međunarodnih institucija na Kosovu i zapitao kako je moguće da posle 12 godina međunarodna zajednica nije u stanju da obezbedi siguran život jednoj od strana u konfliktu.

Kina zabrinuta zbog Kosova

Kineski ambasador Li Baodong rekao je da je njegova zemlja veoma zabrinuta zbog situacije na Kosovu i pozvao obe strane da preduzmu mere da se smanji napetost i spreči nova eskalacija nasilja.

"Nadamo se da će Kfor i Euleks igrati ključnu ulogu u smirivanju tenzija. Situacija na Kosovu odražava se na stabilnost na Balkanu", rekao je Li Baodong i naglasio je da je Rezolucija 1244 važna pravna osnova za rešavanje problema na Kosovu.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.11.2011. 22:09
Rusi pricaju, makar u nasu korist, mada slaba nam vajda od toga... a Kinezi uzdrzani, EJ!!! - uzdaju se u KFOR? Jos jedna jalova sednica jalovog UN-a.
Utorak 29.11.2011. 23:40
Sve ovo lepo zvuci, ali nema nikakve konkretne akcije i pomoci. Nece okupatori poceti da izvrsavaju svoj mandat zato sto ih je neko kritikovao. Oni su tu da pomognu siptarske ciljeve.
Sreda 30.11.2011. 01:47
Svi su oni vezani kao slepa creva. Jedini spas su barikade,sve ostalo je utopija. SAMO SRBIN SRBINA SPASAVA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online