Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 29.11.2011.
17:09
Beta A

"Savet bezbednosti UN da deluje bez oklevanja"

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je danas Savet bezbednosti UN da bez oklevanja preduzme korake i osigura da se više ne ponove jednostrane nasilne akcije na Kosovu.

"Pozivam Savet bezbednosti da osigura da se više ne dozvole jednostrane nasilne akcije i da to učini na jasan, nedvosmislen, nepristrasan i statusno neutralan način", naveo je Jeremić u obraćanju Savetu bezbednosti na sednici posvećenoj Kosovu.

Ministar spoljnih poslova Srbije pozvao je takođe Savet bezbednosti da preduzme "ključne korake bez daljeg oklevanja".

Ministar spoljnih poslova Srbije pozvao je takođe Savet bezbednosti da preduzme "ključne korake bez daljeg oklevanja": Vuk Jeremić
 

"Ako smo iskreno zabrinuti za mir i stabilnost na Kosovu, ako je naš cilj ponovno uspostavljanje stabilnosti i poboljšanje kvaliteta života za narod na terenu, onda ne može biti opravdanja za odbijanje da se odmah odgovori na taj poziv", rekao je Jeremić. U suprotnom, prema njegovoj oceni, to bi bilo "razočaravajuće odustajanje od odgovornosti" koju su ovom Savetu dale države sveta. Jeremić je pozvao zvaničnike Kfora i Euleksa kao i lidere lokalne zajednice da počnu dijalog i da zajedno rade na ponovnom uspostavljanju mira.

"Uklanjanje barikada je jasno u interesu mira i stabilnosti, ali to treba postići isključivo mirnim sredstvima. Moramo naći način za izlazak iz začaranog kruga nasilja u kojem samo cveta ekstremizam", rekao je on.

Jeremić je kazao da je Srbija rešena da preduzme sve neophodne mere kako bi utrla put za uspostavljanje sveobuhvatnog mira između Srba i Albanaca. Jeremić je kazao i da je indikativno da gotovo svaki put kada treba da se održi nova runda dijaloga Beograda i Prištine, ođednom se unilateralizam vrati u prvi plan. On je ponovio da je Srbija za miran dijalog i da kategorično odbacuje jednostrane akcije.

"Dok smo s pravom usredsredili pažnju na događaje na severu, ne smemo zanemariti činjenicu da se situacija pogoršala i na jugu" Kosova, ukazao je Jeremić.

Govoreći o istrazi o navodima o trgovini ljudskim organima na Kosovu, Jeremić je ocenio da je malo urađeno na otkrivanju istine, ali je pozdravio imenovanje Klinta Vilijamsona za glavnog tužioca specijalne istražne jedinice Euleksa i obećao pomoć njemu i njegovom timu.

Srbija se ne protivi da Euleks ima centralnu ulogu u istrazi, ali, kako je dodao Jeremić, mora da ima ovlašćenja i da bude odgovoran Savetu bezbednosti kao što se radilo u svim ranijim slučajevima ratnih zločina na Balkanu bez obzira na pripadnost izvršilaca.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.11.2011. 17:15
Mlatis praznu slamu. UN su tu da aminuju americke zlocinacke poduhvate, a ostali su samo statisti uglavnom uzdrzani ili aktivni ucesnici.
Utorak 29.11.2011. 17:18
Jeremic: "Uklanjanje barikada je jasno u interesu mira i stabilnosti" ??? Kakav licemer, barikade su jedina stvar koja sprecava siptare i njihove zastitnike da spale sever do temelja.
Utorak 29.11.2011. 17:36
au bre koga si ti nasao da pozoves .. nego ce si ti da okrenes plocu i pravi obraz ko tvoj gazda, pa se neces ni ti vise buniti i deliti nas narod ko si i sta si ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online