Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 29.11.2011.
06:35
Politika A

"Autonomija Vojvodine kroz transformaciju Srbije"

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da se ta stranka zalaže da pitanje autonomije Vojvodine bude rešeno kroz transformaciju državnog uređenja Republike Srbije, a ne na referendumu, kako je rekao nekadašnji ministar poljoprivrede Dragan Veselinov.

Bojan Kostreš
 

"Niko neće ponuditi referendum sa tim pitanjem. S obzirom na to da to uopšte nije realno, ne želim o tome da govorim", rekao je Kostreš za "Politiku".

Prema njegovim rečima, za razliku od LSV, "Veselinov traži da se pitanje Vojvodine reši na referendumu građana Vojvodine, što je unilateralna aktivnost koja će dodatno traumatizovati i destabilizovati političku scenu u Srbiji".

Na pitanje da li je LSV odustao od programskog dokumenta "Vojvodina republika", Kostreš je odgovorio - "nikada ne odustajemo".

"Ali pročitajte taj dokument pa ćete videti da mi jesmo za to da Vojvodina dobije zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, ali da se prethodno reši pitanje regionalizacije cele Srbije, odnosno transformacije postojećeg državnog uređenja Republike Srbije, a nikako da se pitanje Vojvodine rešava separatno", objasnio je Kostreš.

On smatra da je autonomija Vojvodine bazirana na evropskim standardima, ali i na stečenim pravima, pravi okvir u kome treba tražiti budući položaj Vojvodine u okviru Republike Srbije.

"Činjenica da ni po sadašnjem Ustavu njene nadležnosti nisu dovoljno artikulisane, ne znači da treba da odustaneme od toga, nego naprotiv", kazao je Kostreš.

Mediji su ranije preneli da je Veselinov, koji je i profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, rekao na tribini nevladine organizacije "Vojvođanski klub" da bi "Vojvodina trebalo da dobije status republike" i da bi o tome trebalo da se "raspiše referendum".

POVEZANE VESTI

Utorak 29.11.2011. 10:32
Nemojte da nasedate na jeftine provokacije. Ovim autonomašima je samo stalo do jeftine reklame. Lepo piše u tekstu: "Veselinov traži da se pitanje Vojvodine reši na referendumu građana...", a zna se kakva je procedura da se raspiše referendum. Znaju to dobro i ovi drugoligaši iz LSV, a i pajtaš im Veselinov. Ja njih doživljavam kao one zamlate što se pojavljuju na audicijama za pevače, a jedino da znaju da mekeću.
Utorak 29.11.2011. 10:50
И ово говедо ухапсити.
Utorak 29.11.2011. 09:15
Zato što bi na referendumu pukao, oćeš transformaciju državnog uređenja, e pa ne može!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online