Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 28.11.2011.
20:01
Beta A

Srbija neće uvoditi restrikcije struje

Srbija neće uvoditi restrikcije u potrošnji struje iako hidroelektrane rade sa 50 odsto kapaciteta zbog suše, kazali su danas članovi vladine Radne grupe za energente i sigurno snabdevanje.

Savetnik za energetiku premijera Srbije Petar Škundrić kazao je novinarima nakon sastanka Radne grupe da se trenutno u Srbiji proizvodi 4,2 odsto struje više nego u istom periodu 2010. godina i da je Vlada omogućila da se blagovremeno uvezu potrebne količine struje koje nedostaju zbog smanjenje proizvodnje u hidroelektrama.

Petar Škundrić: Ne očekuju veće probleme u snabdevanju uz uslov da svi potrošači racionalno troše električnu energiju
 

Škundrić je istakao da se ne očekuju veći problemi u snabdevanju uz uslov da svi potrošači racionalno troše električnu energiju.

"Imamo rekordnu proizvodnju struje u uslovima kada su hidrološke prilike u poslednjih dvadesetak, a možda i 80 godina najslabije", kazao je Škundrić i dodao da rudnici uglja i termoelektrane rade sa maksimalnim kapacitetom. Prema njegovim rečima, rudnici će obezbediti potrebne količine uglja za proizvodnju stuje u naredna dva meseca u kojima se ne očekuje poboljšanje hidrološke situacije.

Škundrić je istakao da termoelektrane trenutno proizvode oko 15 odsto struje više nego u prošle godine i Elektroprivreda Srbije (EPS) se organizovala da makisimalno iskoristi kapacitete termoenergetskog sektora.

Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković kazao je da je elektroenergetski sistem Srbije u teškoj situaciju zbog loše hidrologije koja se približava rekordno lošoj 1983. godini.

"U ovom trenutku i temorelektrane i hidrokapaciteti rade maksimalnim kapacitetom, ali se paralelno uvoze i velike količine električne energije", kazao je on i precizirao da se trenutno uvozi oko 600 megavata dnevno, a u decembru će taj uvoz dostići 800 megavata i dodao da prosečna cene do sada iznosi 6,5 evrocenti po kilovat satu, ali da su cene u međuvremenu značajno skočile zbog nastašice u celom regionu.

Hidroelektrana "Bajina Bašta"

Prema informacijama iz EPS-a, dnevni uvoz struje je od 17 do 18 miliona kilovat sati, što je oko 15 odsto dnevnih potreba.

"U slučaju da ne dođe do većih kvarova EPS će pregurati i ovu zimu. Ne želimio da stvaramo paniku, ali želimo da narod zna da je osnovni resurs koji može da nam pomogne štednja i racionalna potrošnja električne enegije", rekao je on i dodao da bi se u slučaju havarija ili velikih kvarova u termoelektranama koristilia reverzibila hidorelektrana "Bajina Bašta" snage 600 megavata koja odgovara snazi najveće termoelektrane u Srbiji.

Ne očekuju probleme u prenosnoj mreži

Izvršni direktor za upravljanje i tržište u Elektromreži Srbije (EMS) Miloš Mladenović kazao je da se ne očekuju problemi ni u prenosnoj mreži.

"U ovoj situaciji se vidi povećana potreba za prekograničnim kapacitetima što ukazuje na ozbiljan poremećaj tržista i u okolnim zemljama", kazao je Mladenović i dodao da se pokazala potreba za uspostavljanjem regionalnog tržista električne energije. Mladenović je kazao da u regionu samo Bugarske ima višak struje za
izvoz, da je Rumunija kao tradicionalni izvoznik ograničila isporuke sturuje čak i po dugoročnim ugovorima, a da se povećana potražnja za uvozom struje vidi i po višim cemama prekograničnih kapaciteta.

Kako je istakao Mladenović, EMS ima mehanizme sa operatorima prenosnih sistema u susednim zemaljam za havarijske isporuke struje, koji može rešiti probleme u slučaju havarijskih ispada proizvodnih kapacitata u Srbiji.

Predsednik Poslovnog udruženja Toplane Srbije Milovan Lečić kazao je da za sada nema problema sa daljinskim sistemima grejanje i da se ne očekuju ni u naredna dva meseca. Lečić je kazao da je pre desetak dana postignut dogovor sa Vladom i
Direkciojm za robne rezerve o korišćenju 42.000 toma mazuta.

"Ne očekuju se problemi da obezbede dodatne količine mazuta do kraja grejene sezone", kazao je on i precizirao da je za celu sezonu potrebno oko 75.000 tona mazuta, a da je do sada ukupno obezbeđeno 57.000 tona.

Na sastanku je rečeno i da se ne očekuju problemi u snabdevanju gasom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.11.2011. 20:38
Med i mleko. Nema zime kad idu izbori i kada se veruje politicarima. A u praksi???
Ponedeljak 28.11.2011. 22:05
ne znam da li se neko seca '93ce godine srbija je trosila oko 141 milion kilovat sati struje na dan zimi i to kada je najhladnije (januar februar) i to zajedno sa KiM , kada su kapaciteti fabrika bili 100% u radu a sada nam prodaju m()()da za bubrege sa tom istom potrosjnom , ili vecom sa praznim fabrikama bez KiM. dali se merna jedinica KW/h promenila, i na taj nacin mere vecu potrosnju nego sto je realna,da li mesto 220v napona imamo 180v, i zbog slabe struje potreban veci rad ? da li to opet uvoze struju iz domacih privatnih elektrana ko sto su radili kada je bila afera bodrum ? da li se neko seca tog lopovluka i kumovskih veza ?bah ovaj narod stvarno pamti samo 3 godine unazad ... :(
Ponedeljak 28.11.2011. 21:56
sada znamo zasto nema struje za sever KiM_a...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online