Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 28.11.2011.
14:19
A

Đinđićeva ploveća laboratorija ponovo radi

Kada je nemačka vlada pre osam godina odlučivala kome će pokloniti brod "Argus", 20 miliona evra vrednu ploveću laboratoriju, podunavske zemlje su se otimale o njega. Zahvaljujući zalaganjima tadašnjeg premijera Zorana Đinđića, "Argus" je 2003. stigao u Srbiju, ali umesto da plovi Dunavom i istražuje ga, do danas je ostao zaboravljen.

Donacija vredna 20 miliona dolara koja trune

Centar za promociju nauke nedavno je preuzeo staranje nad "Argusom" i posle nužnog remonta očekuje se da konačno zaplovi na proleće. Jedinstvena ploveća laboratorija, kakva postoji još samo u Nemačkoj, umesto simbola napretka u Srbiji postala je simbol nemara. Brod je godinama bio usidren u vojnom pristaništu na Dunavskom keju.

"Diplomatsko-političkom borbom Đinđić je uspeo da brod dovede u Srbiju. Jasno je bilo da je to bio gest dobre volje nemačke vlade. 'Argus' je doplovio radi merenja kvaliteta vode Dunava i njegovih pritoka. Tako je i bilo prvih godina, kada je brod plovio, a u njegovoj laboratoriji vršena važna istraživanja zagađenja reke. Međutim, istraživanja su prestala kada više nije bilo novca za održavanje broda", kaže Aleksandra Drecun, direktorka Centra za promociju nauke, javne institucije za naučna istraživanja.

Skoro osnovani Centar za promociju nauke je u kratkom roku osmislio niz aktivnosti za brod i uspeo da postigne dogovor sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, kome je brod formalno pripadao.

Opremljen da istražuje Dunav

"Iz medija smo saznali da je 'Argus' ukotvljen i da nije u plovnom stanju. Upoznali smo se sa naučnicima koji imaju potrebe da ga koriste, napravili studiju i obratili se Ministarstvu. Zaključili smo da pored njegove osnovne namene istraživanja Dunava, brod treba uključiti i u druga naučna istraživanja", ističe Drecun.

Ako sve bude teklo po planu, posle neophodnog remonta i vraćanja broda u plovno stanje, što će koštati oko 50.000 evra, Srbija će moći da se pohvali da jedina u okruženju ima ploveću laboratoriju višestruke namene.
 

Pročitajte još:

Groblje jugoslovenskih brodova

"'Argus' će se koristiti za ispitivanje kvaliteta vode, zatim za međunarodne projekte i za promociju brojnih naučnih disciplina i aktivnosti iz oblasti ekologije, biologije... Na njemu će se istraživati biljni i životinjski svet, klimatske promene, raspravljaće se o životnom standardu, a ploviće do svih gradova do kojih se može stići vodom", kaže Drecun.

Zemlje u okruženju ne mogu da dočekuju remont "Argusa", a Mađari već sada pokazuju veliko interesovanje da se organizuju međunarodna merenja vode. Tender za remont broda je raspisan, a očekuje se da će nov "Argus" biti spreman da zaplovi u proleće sledeće godine.

Ponedeljak 28.11.2011. 15:18
Djindjic osvedoceni nemacki spijun je dobio "pomoc" o dnemacke vlade. Pa naravno da pomazu svoje pulene.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online