Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Ponedeljak 28.11.2011.
09:09
Alo A

CIA: Srbija nastala 1918. godine

Ranjiva tačka Srbije je pranje novca, a osim toga je i mesto pretovara heroina na putu od jugozapadne Azije ka zapadnoj Evropi, ocena je američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) objavljene na njenom sajtu u odeljku posvećenom našoj zemlji, a prenose beogradski mediji.

Prema saznanjima CIA, istorija Srbije počinje 1918. godine osnivanjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, ali punu nezavisnost je naša zemlja stekla tek 5. juna 2006, odvajanjem od Crne Gore, piše ''Alo''.


Obaveštajci američke vlade proučili su i sva srpska državna obeležja i nakon detaljne analize naše zastave zaključili da su crvena, plava i bela ''panslavenske boje koje predstavljaju slobodu i revolucionarne ideale“, te da je srpski barjak ''inspirisan zastavom Rusije iz 19. veka“.

Prema podacima CIA, naše zdravstvo je jedno od najboljih u svetu?!


CIA takođe zna da će parlamentarni izbori u Srbiji biti održani u maju 2012. godine, kao i da značajan pritisak na politiku vrše naročito ''dve grupe - pravoslavna klero-fašistička organizacija ‘Obraz’ i srpski nacionalistički pokret ‘1389’”.

Sa površinom od 77.474 kvadrata, Srbija je po veličini 117. zemlja u svetu, ''nešto manja od Južne Karoline“, mada po broju stanovnika na listi CIA zauzimamo 98. mesto. Međutim, po stopi smanjenja broja stanovnika od 0,47 odsto Srbija je

MIlošević uništio srpsku ekonomiju

 

Odeljak o srpskoj ekonomiji CIA otvara konstatacijom da su ''Miloševićeva era zloupotreba u privredi“, ekonomske sankcije, kao i oštećena infrastruktura i industrija tokom bombardovanja NATO 1999. godine prepolovili ekonomsku snagu Srbije u odnosu na 1990. Tako je, i pored demokratskog i ekonomskog napretka, Srbija i dalje ''tranziciona ekonomija sa nezavršenom privatizacijom i nepotpunim strukturalnim reformama“. Pored visokih državnih izdvajanja za plate, penzije i nezaposlene, rastuće potrebe za nova zaduživanja i visokog javnog duga i stagnacije stranih investicija, ozbiljni izazovi Srbije su i ''neefikasan pravosudni sistem, visok nivo korupcije i starenje stanovništva“.

svrstana na čak 221. mesto od ukupno 230 zemalja! Brže od nas izumiru samo Rusi, Letonci, Ukrajinci, Estonci, Crnogorci, Bugari i stanovnici ostrva Sent Pjer, Kukovih i Severno marijanskih ostrva, prenosi beogradski list.


Po stopi smrtnosti od 13,85 promila naša zemlja je 16. u svetu. Verovali ili ne, po izdvajanjima za zdravstvene usluge od 9,9 odsto BDP-a na listi CIA je Srbija na 28. mestu u svetu, te bi tako naše zdravstvo trebalo da bude podjednako kvalitetno kao i u Švedskoj, a još i bolje nego u Norveškoj, Japanu, Velikoj Britaniji, Nemačkoj i mnogim drugim razvijenijim zemljama.

Zanimljivo je i da smo po broju od 5,4 bolničkih kreveta na 1.000 stanovnika na visokom 35. mestu u svetu, što znači da smo opremljeniji čak i od Švajcarske, koja

važi za zdravstvenu silu. Međutim, kao najčešće infektivne bolesti na našem području CIA navodi bakterijsku dijareju i Krimsko-Kongo hemoragijsku groznicu, što je inače virusno oboljenje koje prenose krpelji.


Sudeći prema podacima CIA, Srbija ne zaostaje ni po obrazovanju, pa je sa izdvajanjima od 4,7 odsto BDP-a rangirana na 73. mestu u svetu. Po mišljenju američkih obaveštajaca Srbi su tako obrazovaniji od Hrvata, Nemaca, Australijanaca, Italijana, Portugalaca, Španaca, Grka i mnogih drugih.

Međutim, po broju nezaposlenosti mladih od 15 do 24 godina rangirani smo u sam svetski vrh besposličara - čak na šesto mesto, sa stopom nezaposlenosti od 42,5 odsto.


Uprkos uveravanju domaćih stručnjaka da se Srbiji ne mogu desiti razorni zemljotresi, CIA ocenjuje da je od svih prirodnih nepogoda Srbija najizloženija destruktivnim zemljotresima, piše ''Alo''.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.11.2011. 09:17
Ma sve su pogodili kao sa prstom u d..e.
Ponedeljak 28.11.2011. 09:18
A sta kazu,znaju li sta ce njima da se dogodi!?
Ponedeljak 28.11.2011. 09:18
Prema saznanjima CIA, istorija Srbije počinje 1918. godine osnivanjem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, ali punu nezavisnost je naša zemlja stekla tek 5. juna 2006, odvajanjem od Crne Gore, piše ''Alo''. Србија се просто материјализовала са друге равни постојања негде у децембру 1918. године.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online