Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 26.11.2011.
11:17
Večernje novosti A

Hoće u vojsku zbog sigurnog posla

Uniformu Vojske Srbije dobrovoljno je obuklo gotovo 1.000 mladića i devojaka. Oni čine nešto manje od trećine prijavljenih za služenje vojske, jer je za opasač konkurisalo više od 2.500 kandidata. Posao je do sada dobilo 358 dobrovoljaca, koji su se prijavili za profesionalnu službu u vojsci Srbije.

Zbog sigurnosti posla Vojska sve više privlači mlade
 

Ovo je bilans sistema odbrane Srbije tokom prvih godinu dana od ukidanja obaveznog služenja vojske. Na mesto "guštera" početkom 2011. prvi put u istoriji moderne vojske, stupili su - dobrovoljci. Tokom 2011. miris kasarni u Somboru, Valjevu i Leskovcu osetile su dve klase vojnika, koje su zakletve državi položile u martu i septembru. Pored momaka, vojničke šinjele zadužilo je i 150 devojaka.
 

- Broj zainteresovanih najbolje pokazuje da je uvođenje dobrovoljnog služenja vojske bio pravi potez - kažu u Ministarstvu odbrane. - Vojnu obuku je samo u prvoj generaciji prošlo 485 vojnika, a od cele klase otpalo je svega 16 mladića i devojaka. Vojska Srbije uspešno je pre godinu dana prebrodila obustavljanje obaveznog vojnog roka i "razradila" služenje dobrovoljaca.
 

U Ministarstvu napominju da svojom voljom vojničku uniformu trenutno nosi 499 vojnika, među kojima su i 74 žene. U stroj septembarske klase stalo je 516 vojnika, a na lični zahtev ili po nalazu vojnolekarskih komisija, voljno je dobilo svega njih 17.

Centri za obuku nemaju kapacitet da prime sve zainteresovane, ali kandidati koji ne prođu u prvom krugu pozivaju se u prvom sledećem uputnom roku.
 

Anketa sprovedena među septembarcima pokazala je da je čak 93 posto mladića i devojaka zainteresovano da hleb ubuduće zarađuje u Vojsci Srbije. Vojnici navode da je to prilika da dođu do posla koji nosi redovnu platu, ugovor na neodređeno vreme, usavršavanje potrebno za čin podoficira, ali i dalje napredovanje u karijeri. Prosečna plata profesionalnog vojnika je oko 26.000, ali uz dodatke prebacuje i 30.000 dinara.
 

Kandidati za profesionalne vojnike, koji čine najveći deo dobrovoljaca, najviše nišane posao u garnizonima Beograd, Kraljevo, Valjevo, Zaječar i Niš. Najveća gužva vlada za dužnosti strelaca, ali i u vojnoj policiji, specijalnim jedinicama.
 

Preko kasarne vodi jedini put do radnih mesta sa oružjem u policiji, pravosuđu, agencijama za obezbeđenje.

POVEZANE VESTI

Subota 26.11.2011. 11:34
Нема капацитета?! Онолике касарне зврје празне, а нема капацитета?! Него НАТО агресори и додворичка власт не желе да Србија има армију. Вратити обавезно служење војног рока и повећати војни буџет сходно актуелној ситуацији и непријатељском окружењу. Али прво смена власти и пронатовских официра.
Subota 26.11.2011. 11:22
Све је то лепо,али колико војника укупно има Србија?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online