Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 26.11.2011.
10:07
Večernje novosti A

Potencijalni kupci "Jata" iza rešetaka

Uhapšen je suvlasnik letonske aviokompanije koja je, inače, jedina izrazila želju da sa Vladom Srbije pravi novu aviokompaniju. Ruskog biznismena Vladimira Antonova, zbog pronevera u njegovim bankama u Litvaniji i Letoniji, čeka moguća zatvorska kazna od čak deset godina.

Vladimir Antonov
 

Kako je "Novostima" potvrđeno, Ministarstvo za infrastrukturu odmah je zatražilo zvaničan stav BAS o tome da li najnovije informacije o hapšenjima i prijavama protiv vlasnika te kompanije imaju uticaja na saradnju sa "Jat ervejzom" i Republikom Srbijom.
 

- Do 30. novembra predstavnici "Baltika" imaju rok da dođu u "Jat ervejz" i prikupe sve potrebne podatke, koji su im neophodni za biznis-plan i pripremu ponude za manjinsko učešće u vlasništu buduće srpske aviokompanije - podsećaju u Ministarstvu infrastrukture.

Ima li rezerve?
 

Vlada Srbije prošle godine donela je zaključak o formiranju nove nacionalne aviokompanije, a 1. avgusta ove godine raspisan je tender za izbor strateškog partnera, koji bi imao manjinsko vlasništvo u novoj kompaniji. Jedino je "Baltik avijejšn" otkupio tendersku dokumentaciju. Upućeni tvrde da ne treba isključiti mogućnost i da država postigne dogovor sa firmom "Azal" iz Azerbejdžana, ako tender propadne.

 

"Baltik avijejšn sistems" je još uvek kvalifikovani ponuđač u postupku za izbor investitora radi zajedničkog ulaganja u novu aviokompaniju. Ipak, posle hapšenja Antonova, koje je potvrdio i Rajmundas Palaitis, ministar unutrašnjih poslova Litvanije, niko ne veruje da će se BAS pojaviti u Beogradu. Postoji, kako nezvanično saznajemo, i mogućnost da i zvanično upute dopis da odustaju od posla. A rok za dostavljanje konkretne ponude ističe im 12. decembra.
 

Antonov je, pre svega bankar, i vlasnik više preduzeća u Letoniji i Litvaniji, kao i engleskog fudbalskog kluba Portsmut. Polovinu vlasništva u BAS ima nemački biznismen Bertolt Flik, a drugu polovinu "Taurus aset menadžment". BAS je imao udeo u letonskoj nacionalnoj aviokompaniji "Er Baltik" od 47,2 odsto. Plan je bio da se povuku iz "Er Baltika" i uđu u novu srpsku nacionalnu aviokompaniju.

Pušteni uz kauciju

 

Ruski biznismen Vladimir Antonov (36), bivši glavni akcionar litvanske banke "Snoras" i vlasnik engleskog fudbalskog kluba "Portsmut" , uhapšen u četvrtak u Londonu, u petak je dopremljen u Vestminsterski prekršajni sud gde je pušten uz kauciju sa dodatnim uslovima, javili su britanski elektronski mediji. Ista odluka suda odnosi se i na Litvanca Rajmondasa Barnauskasa (53), Antonovljevog poslovnog partnera i suvlasnika banke "Snoras", koja je nedavno proglasila bankrot.


Da je poslovanje BAS i njegovih vlasnika pod lupom, govori i podatak da se i protiv Bertolta Flika vodi krivični postupak. Istragu je poveo letonski Biro za sprečavanje korupcije, koji već nekoliko meseci "češlja" poslovanje njegovih firmi. On je doskoro bio i izvršni direktor "Er Baltika". Upravo je on, kao predstavnik BAS, imao sastanak sa članovima radne grupe Vlade Srbije, koja sprovodi postupak za izbor strateškog partnera.

POVEZANE VESTI

Subota 26.11.2011. 13:37
Јбг , за длаку опет "успешна" приватизација. Србију, колико ја видим, спасавају само иностране робијашнице. Обзиром да је приватизација услов услова за улазак у еUропску унију мораће и ЈАТ да се за неку цркавицу устипи "за купњу спремном" Агрокору.
Subota 26.11.2011. 10:12
за који месец наслов: "Продавци ЈАТ-а иза решетака" !!!
Subota 26.11.2011. 13:09
krimosi kupuju JAT
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online