Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Subota 26.11.2011.
08:11
Vestionline A

Jeremić: Kosovo je opasan presedan

Ministar Vuk Jeremić kaže da bi priznanje nezavisnosti Kosova bilo opasan presedan, između ostalog i zbog onih koji jug Srbije nazivaju “istočnim Kosovom”. Upravo zato nećemo priznati Kosovo”, rekao je Jeremić.

Vuk Jeremić: Treba da se koncentrišemo na konkretna, neposredna pitanja
 

U diskusiji posle predavanja na londonskom Rojal holovej univerzitetu, ministar je upitan i kada je Kosovo tačno postalo deo Srbije, na šta je on odgovorio da je “Kosovo postalo deo Srbije, kada je Srbija postala deo Srbije”.

Jeremić je, takođe, podsetio da je Badinterova komisija jasno precizirala, kada je došlo do raspada Jugoslavije, da su granice bivših republika granice novih država.

Odgovori ministra na ova pitanja propraćeni su aplauzom studenata, koji su ministru postavili niz interesantnih pitanja, a mnoga su se opet ticala Kosova.

Jedno od njih odnosilo se na intervenciju NATO 1999. na šta je Jeremić odgovorio da je ona, po njegovom mišljenju, bila opasan presedan za međunarodni poredak, jer je preduzeta bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN.

“Dvanaest godina nakon toga još se bavimo pitanjem Kosova i ono je daleko od rešenja i još nam treba vremena da izvršimo ‘detoksikaciju’ političkih podela i animoziteta koje je ona izazvala”, konstatovao je ministar.

Jeremić je istakao da je nelegalnim proglašenjem nezavisnosti Kosova “učinjena loša usluga i Srbima i Albancima”, a takođe i pokušajem da se nametne Ahtisarijev plan.

Taj plan je, podsetio je, šest puta iznošen na glasanje u Savetu bezbednosti UN i svih šest puta nije prošao, a sama činjenica da je iznet na glasanje potvrda je da je neophodno da ga usvoji Savet bezbednosti.
 

Šef srpske diplomatije je ukazao da mnoge zemlje koje imaju problem sa separatizmom ne žele da priznaju nezavisnost Kosova, ne zbog Srbije, nego zbog sebe jer bi to bio “poziv na separatizam”.

Međutim, dodao je, Srbija kaže ne separatizmu, ali ne i pregovorima, a rešenje je moguće tako da ne bude ni pobednika ni poraženih.

Jeremić je, u odgovoru na drugo pitanje- o “diskriminisanima i onima koji diskriminišu” istakao da su Srbi vise puta u istoriji bili diskriminisani, a da su Albanci “bili u teškom položaju za vreme Miloševića”, ističući da je “era MIloševića za nama” i da Srbija već niz godina ima demokratsku vladu koja ima odlične rezultate u poštovanju ljudskih prava i prava manjina.

POVEZANE VESTI

Subota 26.11.2011. 08:43
Увек храбро износи своје ставове који сигурно одударају од издајничкпг ДС-а.Време је да изабере праву патриотску странку или да формира нову од истомишљеника у ДС-у.На тај начин учинио би много на коначном распаду издакничке странке.
Subota 26.11.2011. 10:55
Kosovo je presedan samo za one koji hoce da ga priznaju a neznaju kako. Za normalnu i politicki stabilnu drzavu Kosovo je Srbija i tu nema dileme. Dijalog podrazumeva ustupke drzavi Kosovo a na stetu Srbije. Prekinite dijalog i stavite crtu ispod koje se nemoze i necemo. Sve ostalo je rat, ne samo zbog Kosova vec bilo koje teritorije nase drzave.Za srbe vise nema politike u pitanju je opstanak.
Subota 26.11.2011. 11:16
Све док будете пљували неке друге Србе и истицали како сте ви "демократе" нико вас неће поштовати зато што не поштујете своје. А вашим саговорницима је свакако исто јер не праве дистанкцију између ових и оних.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online