Nedelja 12. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Subota 26.11.2011.
03:41
Večernje novosti A

Obradović: Dačić je novi premijer

”Očekujem da ćemo 9. decembra dobiti kandidaturu za EU, ali se nebo neće srušiti i ako je ne bude. Ukoliko nam izmakne status, vladajuća koalicija ne bi bila kažnjena na izborima, jer smo veliki napredak u reformama postigli upravo zbog građana, a ne samo zbog Brisela”, rekao je u intervjuu za ”Novosti” Žarko Obradović, ministar prosvete i zamenik predsednika SPS-a.

Žarko Obradović veruje u lidera svoje stranke
 


Da li bi bilo časno da Vlada podnese ostavku ako nam status izmakne, jer je sve karte bacila na EU?

- Ne treba da podnosi ostavku, jer dobijanje statusa ne zavisi samo od politike Vlade, nego i od Brisela. Očigledno je da su neke zemlje iz EU promenile, javno ili prikriveno, svoj odnos prema kandidaturi Srbije. Počele su da postavljaju nove uslove. Situaciju komplikuju unutrašnji odnosi i finansijska kriza u Uniji. Kakva god da bude odluka 9. decembra, siguran sam da će narod pozitivno oceniti naš rad.


Je li bolje da se raspišu izbori, nego da se unedogled trpe ucene manjih partnera?

- Nije. Dok god Vlada ima kapacitet da ispuni zacrtane ciljeve, treba da radi.


Možda trenutno ima kapacitet, ali skupštinsku većinu zaljulja ko god poželi...

- Nastavak sednice Skupštine istog dana kada je nastala kriza zbog poteza SPO pokazao je da su nesporazumi prevaziđeni i da postoji većina za nesmetan rad.


Očekujete li da će SPO, SVM, ili neko treći, da iskoriste priliku za nove ucene pred glasanje o budžetu?

- Ne, ali svi smo dobrovoljno u ovoj koaliciji. Mislim da će posle 9. decembra i uoči glasanja o budžetu biti pojedinačnih pokušaja da se promovišu politike stranaka, kako bi se utvrdile što bolje startne pozicije pred izbore.


Ciljate li na SPO?

- Nismo ušli u vladu sa SPO, nego sa DS, i mislim da smo napravili dobar potez i za Srbiju i za nas. Sa SPO smo imali razmenu udaraca, ali su oni u tome gubili. Narod ne razume da neko u dobrovoljnoj koaliciji kritikuje partnera samo promocije radi.

Samo za posebne

Velika prašina podigla se oko predloga da se đacima organizuje i nastava u kući, bez obaveze da idu u školu...
- Taj vid nastave predviđen je za decu koja zbog bolesti nisu u mogućnosti da idu u školu. Pojedinačna nastava, inače, već postoji za učenike koji su oboleli i ne mogu da napuštaju bolnicu.

Imate li utisak da je DS stala više na stranu SPO u tom sukobu? Drašković tvrdi da su mu demokrate garantovale da će vas umiriti...

- Nisu nikome držali stranu, samo su pokušali da reše odnose unutar svoje koalicije. Na tu vrstu komunikacije SPS ne pristaje. Nikoga nismo prvi napadali, ali varaju se oni koji misle da ćemo da ćutimo dok nas udaraju.


Ima li i u Vladi udaraca ispod stola? Čujemo da je bilo preglasavanja čak i oko sporazuma sa Prištinom...

- U Vladi nije bilo formalnog preglasavanja. Izrečene primedbe pojedinih resora bile su posledica toga što određeni dokumenti u vezi sa dijalogom sa Prištinom nisu bili blagovremeno svima dostupni.


Da li ih je Borko Stefanović sakrio? Ima li on mandat da vodi pregovore, ako nema podršku svih ministara?

- Ima mandat, ali svako pojedinačno rešenje iz sporazuma mora biti u saglasnosti sa Ustavom Srbije.


Tadić je već formirao izborni štab. Znači li to da su izbori već u januaru, kako se priča?

- Izbori će biti na proleće i to javno govore i u vrhu DS. Što se nas tiče, mogu da budu već sutra.


Otkuda ta samouverenost? Ponele vas ankete?

- Imamo rezultate, a naš lider Dačić je najbolje ocenjeni ministar. Pouzdamo se u njega i rejting cele koalicije. Sve procene govore da ćemo biti treća opcija po snazi. Naš cilj je da u budućoj vladi Dačić bude premijer.

Neće biti štrajka prosvetara

Hoće li drugo polugodište početi normalno? Prosvetari najavljuju štrajk zbog neisplaćenih jubilarnih nagrada...
- Drugo polugodište počinje na vreme, pošto nema razloga za štrajk. Strah da jubilarne nagrade neće biti isplaćene je bezrazložan. U Beogradu isplata počinje u ponedeljak. Uskoro će i u drugim gradovima, pošto je novac obezbeđen.

Jeste li sigurni da će PUPS ostati sa vama? Posle čaja sa Vučićem, išli su i na slavu naprednjaka?

- Strateški cilj nam je da ponovo idemo sa PUPS i JS. Taj spoj se pokazao kao dobar i siguran sam da bismo u istom sastavu poboljšali rezultat. Ali naše unutrašnje odnose rešavaćemo sami, i to na dobrovoljnoj osnovi. Nikoga nećemo vući za rukav.


Nikolić će i Dačića da zove na čaj. Da li biste mu kao njegov zamenik preporučili da ode?

- Koliko znam, Dačić pije čaj samo kad je prehlađen.


Zašto onda Bajatović priča da bi najstabilnija vlada bila SNS-DS-SPS?

- On misli da je to najbolje rešenje.


A, šta vi mislite o toj vladi?

- O vladi se uvek odlučuje posle izbora. Naš cilj je da pravimo vladu sa DS, ali i o tome i o drugim rešenjima odlučuju birači.


Znači, svoju sudbinu vezali ste isključivo za DS?

- Sami odlučujemo o svojoj sudbini. Nijedno partnerstvo nije za vijek vjekova, ali mislim da je saradnja sa DS bila pun pogodak i da bi trebalo da se nastavi i u budućoj vladi.


A ako matematika udesi da samo SPS zafali SNS da formira vladu, da li biste promenili stranu?

- Polako. Još smo daleko od te matematike. Rekao sam vam šta je naše strateško opredeljenje.

POVEZANE VESTI

Subota 26.11.2011. 09:45
stranka ozlaglosenih ljudi koji umesto u zabeli sede u parlamentu. kurvace sa svima samo da bi ostali na slobodi i uz samu sadasnju poganu zutu koaliciju koja je srbiju unistila vise nego NAZO zlocinci.
Subota 26.11.2011. 08:57
"Ukoliko nam izmakne status, vladajuća koalicija ne bi bila kažnjena na izborima, jer smo veliki napredak u reformama postigli upravo zbog građana, a ne samo zbog Brisela” ОВАЈ НИЈЕ НОРМАЛАН, а још је луђи онај ко за ово зло гласа на изборима
Subota 26.11.2011. 08:01
Народ да се угледа на новосађане који су избацили општинаре-паразитаре.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online