Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 25.11.2011.
09:22
Srna A

"Carinski pečat nije uslov za dobijanje kandidature"

Šef beogradskog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da postizanje dogovora o carinskim prelazima srpskoj strani nije predstavljeno kao uslov za dobijanje kandidature za članstvo u EU.

Šef pregovaračkog tima: Borislav Stefanović
 

Stefanović je istakao da ne obavezuje rezolucija koja je u pripremi u Evropskom parlamentu, a u kojoj se navodi da je postizanje dogovora o carinskim prelazima uslov za dobijanje kandidature Srbije.

"Nama to nije predstavljeno kao bilo kakav uslov, niti smo čuli za to. Ta rezolucija je u pripremi i nije prva rezolucija tog tipa koja se usvaja u Evropskom parlamentu, s obzirom na to da tamo postoji većina poslanika iz zemalja koje su priznale Kosovo. Međutim, ta rezolucija ne obavezuje", rekao je Stefanović za "Politiku".

On je dodao da su "obrisi rešenja za administrativne prelaze nađeni, ali da je pitanje na koji način će biti postignut dogovor koji poštuje poziciju obe strane oko statusa".

"Integrisano upravljanje administrativnim prelazima jedno je od mogućih rešenja, ali mora da ima elemente koji ne potvrđuju bilo kakvu državnost Kosova. Prema tome, sve ostalo je na stolu. Razgovaraćemo, konsultovaćemo kao i do sada, sve nadležne organe i Srbe s Kosova", rekao je Stefanović.

On je naveo da dogovor o diplomama podrazumijeva da će se prihvatati kvalifikacija, ali na osnovu zamjene diplome koja će se izdavati. "Na toj zameni neće biti nikakvih elemenata takozvane državnosti Kosova i tu zamenu diplome će sertifikovati Asocijacije univerziteta EU. Nakon toga, stranama je ostavljena sloboda da procene koji je od tih dokumenata validan", istakao je Stefanović.

"Večernje novosti" pišu da će obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine i naredni najavljeni susret delegacija biti dovoljno da evropski lideri dodele Srbiji status kandidata.

POVEZANE VESTI

Petak 25.11.2011. 09:31
незнам само како их више није срамота...и докле ћемо ми обични, мали људи да трпимо ово? Ухватили се неке причице за малу децу, а овамо постижу као неке "договоре" све горе од горег. Слоби је нажалост судио Хаг...вама ће Србски народ "господо"
Petak 25.11.2011. 10:42
Лажеш као пас продана душо. Све што ти кажеш да није, заправо је тако и још горе. Него не знате само на који начин да то саопштите народу а да при томе сачувате главу и евентуално фотеље. Багро издајничка!
Petak 25.11.2011. 09:31
Ma daj priznajte sve i završite ovo laganje!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online