Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 25.11.2011.
12:41
T. Zečević - Vesti A

Posebna briga za dijasporu

Iako ugled Vojnomedicinske akademije (VMA) u Beogradu traje koliko i njeno postojanje, mi se borimo za svakog pacijenta, za svakog pojedinca od struke, za savesnu medicinsku sestru, za savremeni aparat... Mada vojna zdravstvena ustanova, uvek smo bili otvoreni za sve građane. Ovo za "Vesti" priča pukovnik dr Marijan Novaković, načelnik VMA.

Dr Marijan Novaković, načelnik Vojnomedicinske akademije
 


Naš sagovornik je svestan i toga da za ustanovu na čijem je čelu nemaju svi reči hvale, ali dodaje da se greške ispravljaju u hodu i da se sve čini da bi usluge bile što bolje.

Naši ljudi iz dijaspore rado odlaze na VMA, kakav ih tretman očekuje?
- Drago nam je što naše rasejanje ima poverenja u VMA. Poznato nam je i da oni sve preglede i lečenja plaćaju, znamo i da kratko borave u Srbiji. Zato sve činimo da im skratimo administrativnu proceduru i omogućimo im da u što kraćem vremenu dobiju dijagnozu, obave eventualno neki operativni zahvat i postoperastivni tretman. Hoću da poručim ljudima iz dijaspore da će im VMA i ubuduće maksimalno izlaziti u susret.
 

Klinike za ugled

Centar za transplantaciju organa - bubrega, jetre, matičnih ćelija, odavno je prevazišao naše granice. Sa dolaskom novih mladih anesteziologa i kardiohirurga, biće moguće raditi mnogo više operacija. Klinike za plastičnu hirurgiju, toksikologiju, dermatologiju su odavno stekle ugled.

Pacijente interesuju kadrovska osposobljenost i opremljenost VMA?
- I pored teške finansijske situacije, VMA nikada nije zapostavljala usavršavanje svojih kadrova. I sada su neki naši lekari - kardiohirurzi, opšti hirurzi, stručnjaci za transplantaciju organa, nefrolozi, na stručnim specijalizacijama. Borave ili su se već vratili iz poznatih centara u SAD i u Evropi. Ne propuštamo ni kongrese, seminare, simpozijume. Rečju, VMA je potpuno u toku sa savremenim dostignućima u medicini.


I pored toga stručnjaci su odlazili sa VMA?
- Iako nezadovoljnih svuda i uvek ima, odlazak sa VMA je bilo taman koliko i u drugim sličnim ustanovama, pa to takozvano osipanje kadrova doživljavamo kao prirodnu pojavu. No, u toj priči ima još nešto. Oni koji su nas svojevremeno napuštali, možda zbog finansijskih razloga, sada nam se vraćaju, i mi ih sa zadovoljstvom prihvatamo.


Među vašim pacijentima ima i zadovoljnih i nezadovoljnih?
- VMA je sačuvala svoj poznati odnos prema pacijentu koji je uvek bio i ostao na prvom mestu. No, tačno je da nas svi ne hvale, ima i nezadovoljnih, ali zahvaljujući baš takvima mi popravljamo i podižemo stepen naših usluga. Naravno, prioritet nam je da nezadovoljnih pacijenata bude što manje, zato radimo na poboljšanju komunikacije između lekara, sestara i pacijenata, odnosno između čitavog osoblja unutar VMA.
 

Otvoreni za saradnju

VMA ima saradnju sa vojnim i civilnim zdravstvenim ustanovama u Češkoj, Austriji, SAD, Italiji, Grčkoj, Norveškoj, Angoli... Takođe, na VMA specijaliziraju stranci, trenutno su tu lekari iz Australije, BiH, Republike Srpske, Crne Gore, Libije.

POVEZANE VESTI

Petak 25.11.2011. 13:50
I vas kao i ostale od "dijaspore" samo zanima lova. A da se pomogne nasim ljudima u tudjini nikome ne pada na pamet, jedino kada zagusti i kada se smanji priliv deviza, onda se svi sete da ima Srba po belom svetu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online