Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 24.11.2011.
17:12
Beta A

Žikine čudne rakije spajaju Srbe i Albance

Pored šljivovice, jabukovače i loze za koju su mu grožđe donosili iz Makedonije, Žika Živić iz sela Dobrotin u centralnom Kosovu i Metohiji pekao je u manjim količinima rakije i od paradajza i dinja, a sada i od kivija. Oko svih tih rakija složni su i Srbi i Albanci - kupuju ih i jedni i drugi.

Dinja, kako je kazao Živić, nema kiselinu koja izaziva vrenje i daje samo pet do šest litara dobre rakije po kazanu, a od paradajza je pekao odličnu rakiju koja je pitka i nema poseban miris.

I danas se oko kazana za pečenje rakije u dvorištu Žike Živića širi neuobičajen, prijatan aromatičan miris koji privlači čak i prolaznike sa ulice kojima domaćin objašnjava da peče rakiju i od kivija.

"Pitaš zašto od kivija - pa tako sam naišao. Skoro sam na pijaci u Kosovu Polju kupio oko 1.700 kilograma kivija koji niko nije hteo da kupuje, jer je, iako zdrav, bio malo omekašao. Dogovorim se sa tim Albancem da tonu i sedamsto kilograma kivija kupim za samo 40 evra i da mi gajbe sa kivijem doveze kući", priča Žika dok loži kazan za pečenje rakije.

Sa molerskim mikserom je, kako je kazao, izmešao kivi i tu masu od 1.700 kilograma pomešao je sa svega pedesetak kilograma šećera. Zatim je sve to ostavio da za tri-četiri dana provri u burićima. I sada mu je ostalo da za dva dana ispeče petnaestak kazana rakije koju će zatim prepeći.

Žika kaže da je kivi uzeo da proba kakvu rakiju daje, ali da već prvi kazani ukazuju da nije pogrešio. Alkohometar pokazuje da Žikina kivijevača u prvom peku ima oko 15 gradi jačine, a boja je ista kao kod svih voćnih rakija, dok miris i aroma plene.

On očekuje da će od prvog pečenja dobiti oko 300 litara meke rakije koju će prepeći i veruje da će na kraju dobiti oko 150 litara dobre kivijevače od oko 25 gradi ili 50 stepeni jačine od koje, kako tvrdi, glava ne boli.

Cela njegova proizvodnja i prodaja mnogo zavise od trenutnih okolnosti, pa mu je potrebno i dosta sreće. Tako boca od sedam decilitara rakije od kivija u prodavnicama na Kosovu i Metohiji košta 15 evra, a Žika kaže da već ima kupce koji nude 10 evra za litar njegove kivijevače.

"Tamo su danima stajali kamioni koji su iz centralne Srbije vozili breskve na Kosovo. Kasnije su mi nudili da za male pare otkupim više tona tih breskvi, ali ja sam kupio samo 450 kilograma probranih za svega 14 evra. Od toga sam ispekao 60 litara odlične rakije koja je tražena na tržistu", kazao je on.

Živić je rakije počeo da peče kako bi zarađivao za život višečlane porodice. On se žali da još nema svoj kazan, pa sada iznajmljuje kazan zapremine 120 litara koji plaća 50 evra.

Nada se da će ove godine konačno početi da gaji i svinje mangulice koje su poznate po kvalitetnom mesu. Na njivi, kako je rekao, gaji kukuruz i pšenicu.

Žika i supruga žive u zajednici sa dva sina, snajama i njihovo troje dece i svi po potrebi rade kako u polju, tako i kod kuće oko timarenja svinja i peradi. Sinovi pomažu i oko pečenja rakije pa će i taj zanat verovatno neko naslediti.

Četvrtak 24.11.2011. 17:39
To ce biti nelegalna aktivnost u EU. Tamo se to regulise posebnim zakonom, pa Zika i ostala Srbadija nece moci da spravljaju svoj omiljeni napitak.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online