Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 23.11.2011.
22:00
Blic A

5. oktobar Dan demokratije u Srbiji

Poslanici vladajućih stranaka danas su u raspravi podržali predložene izmene i dopune Zakona o državnim i drugim praznicima, a i oni i opozicioni radikali izneli su niz predloga za nove praznike ili izmene postojećih, među kojima i uvođenje Dana demokratije, obeležavanje ujedinjenja Vojvodine sa Srbijom, Dan sećanja na žrtve ustaškog genocida...

Svaka partija predlaže svoj praznik

Radikali su izneli primedbu na to što se ova zakonska rešenja razmatraju po hitnom postupku i da je tu reč o politički motivisanom potezu. Replicirao im je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić koji je i "brani" zakon u Skupštini, navodeći da se slaže sa tim da nije bilo potrebe da se raspravlja po hitnom postupku, ali je istovremeno o odbacio političku motivisanost za donošnje tih zakonskih predloga.

"Nije bilo razloga za hitan postupak", rekao je Ljajić i dodao da se slaže da je bilo tema koje su važnije u ovom trenutku. On je dodao da ne može da prihvati kritike da se ovi zakoni donose zbog političkih potreba.

Evo predloga novih praznika po partijama:

PUPS - Iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije su poručili da se slažu da 21. oktobar, kad su nemačke okupacione snage streljale građane Kragujevca, bude Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, ali da bi trebalo razmisliti o izmeni naziva jer, kako su naveli, osim Srba bilo je i drugih žrtava.

SPS-JS - Iz poslaničkog kluba SPS-JS su takođe najavili da će podržati predložene izmene smatrajući da su "apsolutno na mestu", ističući i da je Dan državnosti najvažniji državni praznik koji treba ubuduće obeležavati dva dana. Poslanici SRS su predložili da se kao praznk obeležava 25. novembar 1918. godine kada je Velika narodna skupština u Novom Sadu donela odluku da se Vojvodina pripoji Srbiji, a prema njihovom mišljenju Dan ustanka koji se slavi 7. jula bi trebalo da se promeni i umesto tog datuma da se obeležava 31. avgust 1941. godine kada su četnici oslobodili Loznicu.

ZES - Iz poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju su poručili da će podržati predložene izmene, ali i pozvali na jedinstvo pri izglasavanju predloženih izmena zakona i na više dostojanstva u raspravi oko ove tačke dnevnog reda. Poslanik ZES Srđan Milivojević je, komentarišući nejedinstvo po nekim pitanjima o kojima ne bi trebalo da bude podele, naveo da mu je žao što Srbija nema dan demokratije, koji bi, prema njegovim rečima, trebalo da se obeležava 5. oktobra, i dan narodnog jedinstva. Milivojević je dodao i da treba da se obeležava 22. april, kao dan sećanja na proboj logoraša iz Jasenovca i da će predložiti da neka ulica, kej, ili bulevar ponesu ime po žrtvama Jasenovca.

SPO - I u SPO smatraju da treba obeležavati 22. april, ali kao, kako predlažu, dan sećanja na žrtve ustaškog genocida. Poslanici SPO su predložili i da se 17. jula, u znak sećanja na taj datum 1946. godine kada je ubijen vođa Ravnogorskog pokreta Dragoljub Mihailović, obeležava kao Dan žrtava komunizma.

Sreda 23.11.2011. 22:09
Још који дан и 9.децембар ће власт да прогласи за Дан Туге...
Sreda 23.11.2011. 22:10
Slična demokratija kao u Libiji.
Sreda 23.11.2011. 22:01
Koliko nam je bogata istorija trebalo bi da slavimo svih 365 dana.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online