Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 23.11.2011.
11:52 >> 11:59h
Politika, Blic A

Strazbur naložio Srbiji da obešteti "otporaša"

Evropski sud za ljudska prava naložio je Srbiji da sporazumno obešteti "otporaša" Nebojšu Sokolovića, zbog povrede prava na pravično suđenje i u razumnom roku. "Otporaši" traže razrešenje sudije Gordane Vidojković, jer je dozvolila da zastrai slučaj protiv Marka Miloševića.

Oslobođen krivice za batinanje otporaša: Marko Milošević
 

Sokolović je jedan od pripadnika "Otpora", koji su bili tužitelji protiv Marka Miloševića, sina nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.
 

"Po nalogu suda u Strazburu, država je ponudila određeni iznos, koji je višestruko manji od mog odštetnog zahteva. Pregovori o tome teku u dobrom pravcu", rekao je Sokolović.
 

On je rekao da je zbog problema sa veštašenjem i krivično delo preimenovano iz težeg u lakše pa je došlo zastarelost.

Traže razrešenje sudije koja je štitila Marka Miloševića

 

Momčilo Veljković i Nebojša Sokolović, nekadašnji članovi Otpora, podneli su Visokom savetu sudstva i ministarki pravde Snežani Malović inicijativu za razrešenje sudije Osnovnog suda u Požarevcu Gordane Vidojković, jer je dozvolila da zastari postupak protiv Marka Miloševića, sazanje "Blic".

 

"Sudija Gordana Vidojković je nečinjenjem-opstrukcijom i grubim kršenjem Ustava, Krivičnog zakona, Zakona o krivičnom postupku i Evropske konvencije dozvolila da nastupi posledica apsolutne zastarelosti krivčnog gonjenja Marka Miloševića i njegovih telohranitelja Zorana Ivanovića, Milana i Saše Lazića, Bojana Tadića i Milana Bajića", navodi se u inicijativi "otporaša".

Sokolović kaže da su ročišta odlagana godinama zbog nedolaska optuženog i dodaje da je u jednom od odlaganja, sudija navela da se optuženi Marko Milošević nije pojavio na sudu, iako je "uredno pozvan preko oglasne table suda".

Sokolović i njegovi prijatelji vodili su postupak protiv Marka Miloševića, zbog toga što ih je, zajedno sa telohraniteljima, pretukao 2. maja 2000. godine.

Sudija Gordana Vidojković je u četvrtak odbila tužbeni zahtev otporaša Nebojše Sokolovića i oslobodila krivice Marka Miloševića i petoricu njegovih saradnika.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.11.2011. 12:02
Држави треба да плате они одшету зато што су јој рушили углед ови сорошеви плаћеници. Штета што вас Марко није ликвидирао, јер за издају земље и сарадњу са стрнаним непријатељима зна се шта следи. Багра издајничка.
Sreda 23.11.2011. 13:11
Objektivno, Đinđić je želeo da kontroliše situaciju, i da smanji broj onih koji su mogli vršiti ogromne pljačke. Njegova vlada je bila koaliciona, sa 17 partija koje su učestvovale u vlasti. Lideri ovih stranaka su, barem većina njih, bili obične protuve, ali vezani za razne obaveštajne centre, čije interese su zastupali. Njemu su, tako, bile vezane ruke.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online