Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 22.11.2011.
17:45
B92 A

Ljajić: Ima napretka o IZ

Ministar Rasim Ljajić izjavio da ima napretka u razgovorima oko objedinjavanja Islamske zajednice u Srbiji, priznajući da ima spornih stvari. Zato je, prema njegovim rečima, isuviše rano govoriti da li će sporazum o ujedinjavanju IZ u Srbiji biti postpisan i kada.

Beograd blokira sporazum o objedinjavanju Islamske zajednice u Srbiji, tako da je inicijativa Turske pred krahom, piše "Dnevni avaz".

Muamer Zukorlić

Prema saznanjima sarajevskog lista, turska inicijativa imala je dva sporna pitanja, a to su su sedište IZ u Srbiji i veza Zajednice sa Sarajevom. Međutim, ti problemi su rešeni tako što je Beograd prihvatio da centar objedinjene IZ bude u Novom Pazaru, a da veza sa Sarajevom kao duhovnim centrom bude realizovana tako što bi reisul-ulema u Sarajevu izdavao muraselu (tur. - dekret; pismeno ovlašćenje) predsedniku najvišeg tela, Mešihata IZ u Srbiji, a nju bi potom potvrđivala Ankara.

Međutim, ostalo je još jedno sporno pitanje, o kome Beograd i Ankara nikako ne uspevaju da se dogovore, a to je, prema pisanju "Dnevnog avaza", kako rešiti "problem" muftije Muamera Zukorlića. Taj list ocenjuje da njegov odlazak i iz Islamske zajednice i s javne scene uopšte vrh Srbije sada krajnje otvoreno traži, dodajući da je želja da muftija Zukorlić bude sklonjen izražena do te mere da je Beograd u jednom trenutku kod Turaka insistirao na tome da se on čak iseli iz Sandžaka i da život nastavi u Istanbulu.

Oko spornih stvari se pregovara

Rasim Ljajić je, komentarišući pisanje Dnevnog avaza da su razgovori o objedinjavanju IZ u Srbiji zapali u ćorsokak, rekao da je sigurno da potpisivanju sporazuma i stvaranju povoljne klime ne doprinosi svakodnevno lansiranje potpuno

Rasim Ljajić

kontradiktornih informacija.

Ljajić je novinarima rekao da još ima spornih stvari oko kojih se pregovara i oko kojih treba da se slože obe strane u ovom sporu. On je ocenio da potpuno suprotno ponašanje obeju strana unutar Islamske zajednice "ne stvara dobru klimu da do dogovora dođe".

"Ukoliko se ovako nastavi, plašim se da smo bliže propasti celog procesa nego što će on dati rezultat", rekao je ministar Ljajić i dodao da je stoga potrebno da se svi drže dogovora.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.11.2011. 18:40
Проблем Зукорлића решити онако како су то турци решавали вековима, свилен гајтан.
Utorak 22.11.2011. 17:51
Уједињење муслимана, сарадња са муслиманима из БиХ у координацији Турске, без ингенеренција Београда!? Је ли ово нас неко зеза? Да вам дамо одмах независност без цимања, шта мислите? Не могу да верујем колико је Србија ниско пала!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online