Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 22.11.2011.
12:42
Beta A

Albanci zadovoljni priznavanjem diploma

Sporazum o priznavanju diploma koji su u Briselu postigli pregovarački timovi Beograda i Prištine dobar je početak rešavanja problema u obrazovanju koje imaju Albanci u opštinama Preševo i Bujanovac, izjavio je lider Demokratske unije Albanaca Rahmi Zuljfiju.

Foto: Ilustracija

Zuljfiju, čija partija sa Partijom za demokratsko delovanje učestvuje u radu Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji, izjavio je da se nada da neće biti potrošeno dodatno vreme na nove formalnosti oko tog sporazuma, već da će što pre stupiti na snagu.

"Nisam upućen u detalje sporazuma o priznavanju diploma iz Prištine, ostaje da vidimo koliko će vremena proći dok ne počne njegova primena, i uz koje uslove. Bitno je da je skinuta barijera za one koji su studirali na Prištinskom univerzitetu i da ti kadrovi mogu da se zaposle u Preševu i Bujanovcu", kazao je Zuljfiju.

Ministarstvo prosvete Srbije ne priznaje diplome sa Prištinskog univerziteta od februara 2008. godine kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost.

"Najviše mladih iz Preševa i Bujanovca, više od 60 odsto od upisanih studenata, generacijama unazad upisuje fakultete u Prištini jer je tamo školovanje besplatno, a uslovi smeštaja i ishrane su daleko bolji nego u Tetovu ili Tirani. Zbog nepriznavanja diploma sa Kosova više od tri godine oni nisu mogli da se zaposle na mestima adekvatnim školskoj spremi", rekao je Zuljfiju.

Prema njegovim rečima, na univerzitetima u Srbiji od osamdesetih godina prošlog veka studira simboličan broj mladih Albanaca iz Preševa i Bujanovca, a ta se situacija nije promenila ni zbog nepriznavanja diploma iz Prištine.

Timovi Beograda i Prištine postigli su juče sporazum o priznavanju univerzitetskih diploma, a danas nastavljaju dogovore oko regionalnog predstavljanja Prištine i administrativnih prelaza.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.11.2011. 13:04
rastakanje Srpske države i institucija se nastavlja,ovi snishodljivci potpisuju sve u ime svih nas a protivno zvaničnim ineresima braće sa severa Kosmeta,i sve što od njih zahteva šiptarski lobi nadajući se "pozitivnom mišljenju svojih mentora 9 decembra" i očekujući koji procenat više na izborima.Gde je kraj svemu tome? Bljutavo, jezivo, neoprostivo.
Utorak 22.11.2011. 23:57
Mrtva Srbija. Pitam se koji će to SRBIN dobiti posao u Šiptarskim gradovima i institucijama na Kosmetu. Za razliku od nas, šiptari iz Bujanovca će moći sada da legalno implementiraju po celoj srbiji. diplome kupljene u Prištini U bujanovcu će sad legalno raditi u Srpskim školama profesori koji su učili istoriju KOSOVA na šiptarski način, tako će vaspitavati generacije u Srbiji, pa eto Kosmetski scenario i do Niša. SVE DAJTE, PRODANE DUŠE.
Nedelja 11.12.2011. 13:13
prodane antisrpskepogane duse.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online