Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 22.11.2011.
12:02
D. Dekić - Lj. Ivanović - Vesti A

Srpska Vlada plaća albanske lobiste!

Američka lobistička kuća Podesta grupa koju je srpska vlast od 1. oktobra angažovala da zastupa interese naše zemlje, posebno one na Kosovu, paralelno lobira i za premijera Albanije Saljija Berišu, osvedočenog borca za nezavisnost južne srpske pokrajine i stvaranje velike Albanije.

Rade i za Srbe i za Albance: Džon i Toni Podesta

Ugovor je zaključen 1. oktobra ove godine, a kompanija će za taj posao mesečno dobijati 100.000 dolara.

Deo tog novca, 25.000 dolara, dobiće i firma Roberti Vajt, koju je Podesta grup angažovala da lobira za Srbiju u Kongresu.


Veza Podesta grupe sa Albanijom nikako nije mogla da bude nepoznanica za Srbiju, jer je čelnik te moćne lobi firme Džon Podesta 19. septembra otvorio medijski dobro propraćen prvi albansko-američki forum investitora u Njujorku, a glavni govornik na skupu bio je upravo Beriša.


Osim što je Srbija u jeku zapaljive situacije na graničnim prelazima rešila da se pozabavi i ekonomijom, činjenica je i da efekata rada Podesti grupe, posle skoro dva meseca, nema ni u naznakama.

Ipak, država ne sumnja o ispravnost odluke da angažuje lobiste.

Vlada bez komentara

 

Milivoje Mihajlović

Američku Podesta grupu je angažovala Vlada Srbije, ali su naši pokušaji da od saznamo kakav je dosadašnji učinak ove kuće u lobiranju za interese Srbije ostali na nivou uzaludnih poziva ljudima zaduženim za kontakte sa novinarima.


Koordinator Vlade Srbije za saradnju s medijima Slobodan Homen se nije javljao na telefon.

 

Šef Vladine Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović je obećao da će se raspitati u Vladi, ali su "Vesti" ostale uskraćene za odgovor, jer nas je Mihajlović uoči zaključenja izdanja obavestio da nije uspeo da dođe do nadležnih za ovo pitanje.

Svaka država ima lobiste: Vladimir Petrović, ambasador Srbije u SAD

- Svaka ozbiljna država u Vašingtonu ima svoju lobističku grupu. Neke imaju i po nekoliko firmi koje rade za njih.

Angažovanje lobista je izuzetno značajno za poboljšanje političkih i ekonomskih odnosa sa SAD - rekao je Vladimir Petrović, ambasador Srbije u Americi.


Da je izbor i rad Podesta grupe za Srbiju, vrlo zagonetan, ukazuje stručnjak za lobiranje i ekonomista Kostadin Pušara koji smatra da je odgovor u političkoj zavrzlami.


- Angažovanje Podesta grupe koja lobira i za Albaniju bi moglo da bude samo maska za neku nevidljivu političku podršku, recimo pokušaj srpskih vlasti da privole SAD da pomogne Beogradu u dobijanju kandidature za EU.

Smešno je i pomisliti da mogu da urade nešto na pitanju Kosova za Srbiju, jer bez obzira na to što je ta američka lobi grupa zvanično nezavisna od Vašingtona, sigurno će raditi samo ono što je u interesu SAD, sile koja je i tvorac projekta nezavisnosti Kosova - ukazao je Pušara.

On smatra da treba preispitati efekte plaćanja Podesta grupe, jer se Srbiji već desio lobistički promašaj sa agencijom iz Čikaga na koju su otišle velike pare, a nije bilo nikakvih rezultata.

Zaboravili dijasporu

 

Kostadin Pušara ne vidi o kakvim je ekonomskim interesima reč jer je od ukupnog izvoza Srbije samo jedan odsto izvoz u SAD.


- Srbija je angažovanjem lobista za ekonomske interese jedino može da ide na kartu privlačenja američkih investitora, ali je sumnjivo da može nešto da uradi na tom polju dok ne poboljša investicionu klimu - ocenio je Pušara ističući da Srbija ima moćne ljude u dijaspori i od velikog uticaja na tokove u Briselu i Vašingtonu, ali je na tom planu očita kratkovidost vlasti u Beogradu.


Sa druge strane, politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić kaže da Srbija mora što jasnije da definiše šta hoće i da se usredsredi na američku administraciju jer je Kongres već zacementirao svoju politiku prema Kosovu.


- Ključ za uspeh lobiranja je da se postave jasni ciljevi, a mi ih ni dan-danas nemamo kada je u pitanju Kosovo. Jednostavno, ne može niko kratko da opiše šta to Srbija hoće od Kosova. Je li to celo Kosovo, podela Kosova ili neki status koji će se definisati kad uđe u EU - rekao je Kesić.


Sadašnja Vlada Srbije imala dva ugovora o lobiranju, i to onaj iz 2009. kad je angažovana Advanced Practical Solutions LLC iz Čikaga čiji je vlasnik Milan Petrović, a u vreme vlade Vojislava Koštunice na platnom spisku bila je firma Barbour Griffith & Rogers LLC kojoj je mesečno plaćala 60.000 dolara.

 
Ko je Džon Podesta, klučni čovek lobističke grupe

Klintonov čovek i Obamin adut

 

Moćni brat: Džon Podesta

Podesta grupa je jedna je od najvećih lobističkih kuća u Vašingtonu, ali iako je ime dobila po osnivaču Entoniju Podesti, ključni čovek je Džon Podesta, stariji Tonijev brat.

Naime, Džon Podesta je bio poslednji šef osoblja u administraciji predsednika SAD Bila Klintona, kasnije i šef tranzicionog tima u vreme kad je Barak Obama preuzimao vlast. Zaslužan je i za odabir glavnih kadrova Obamine administracije.

Za Džona Podestu kažu da je uspeo da nagovori Hilari Klinton, ljutog Obaminog rivala iz izborne kampanje, da preuzme funkciju državnog sekretara.


Džon Podesta je na čelu političkog instituta Centar za američki progres i posebno je uticajan u administraciji Demokratske partije. Štaviše, smatraju ga sivom eminencijom aktuelne administracije.


Među klijentima Podesta grupe su po pravilu kompanije poput Volmarta, Britiš petroleuma, Banke Amerike, Hajnekena, Nestlea, Novartisa...

Beriša ujedinjuje Albance

 

Uz Ameriku do lažne države na Kosmetu: Albanci na svakom koraku pokazuju koliko su zahvalni Vašingtonu

Drsko mešanje albanskog premijera Salji Beriše koje traje godinama ponovo je pre desetak dana viđeno na delu prilikom otvaranja dela autoputa od granice sa Albanijom do Suve Reke čija je izgradnja planirana do Merdara, kada je izjavio da je reč o putu koji ujedinjuje Albance.


Jedan od većih međudržavnih skandala albanskog premijera bio njegov dolazak u Prištinu u žurbi, odmah posle raspada državne zajednice Srbija i Crna Gora, sredinom 2006, da bi zdušno podržao nezavisnost Kosova.

 

Srbija zajednički neprijatelj: Salji Beriša i Hašim Tači

Krajem oktobra je sa Hašimom Tačijem napravio i prvi praktični korak ka ideji stvaranja velike Albanije, kada su vlade Albanije i Kosova potpisale su sporazum o objedinjavanju konzularnih službi i usluga u inostranstvu.


Posle ratifikacije, Beriša je izjavio da Albanci treba da se osećaju isto u Tirani i u Prištini.

 

Inače, Beriša ne propušta da prilikom čestih susreta sa predstavnicima tzv. kosovskih vlasti istakne da je nezavisno Kosovo postalo suštinski faktor stabilnosti i mira na Balkanu.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.11.2011. 12:06
MOLIM UREDNIKA I ADMINISTRATORA OBRATE PAZNJU NA ZLOUPOTREBU POVLASTENIH KORISNICKIH PRAVA U PRIJAVLJIVANJU KOMENTARA KOJI SE AUTOMATSKI BRISU BEZ PROVERE SADRZAJA. POSETIOCI ZLONAMERNICI OVIM PUTEM ZLOUPOTREBLJAVAJU SVOJA PRAVA I BRISU VELIKE DEO KVALITETNIH KOMENTARA IZ RAZLOGA STO SE TO SAMO NJIMA NE SVIDJA! NADAM SE DA CE TE ME RAZUMETE STA ZELIM DA KAZEM. S POSTOVANJEM!
Utorak 22.11.2011. 13:45
logicno je kada neko radi na unistenje jedne drzave , automatski radi na jacajne druge ... jasno kao 1 + 1 = 2
Utorak 22.11.2011. 14:13
Промашена инвестиција. Бацање пара ни за шта. Уговор се може раскинути и то уз надокнаду јер се ради о сукобу интереса.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online